Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2009 11:46 - Секвоя
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 4143 Коментари: 0 Гласове:
2



Секвоя категория Какво е?..., Природа — Tags: дървета, природа, секвоя — Екатерина Кряжева @ 4:21 pm

imageСеквоята е растение от семейство Кипарисови (Cupressaceae). Тя е последния жив представител Sequoia sempervirens, познат като секвоя. Секвоята е вечно зелено, еднодомно иглолистно дърво, живеещо до 2000 години.

Счита се, че наименованието Секвоя произлиза от името на вожда на индианското племе чероки - Sequoyah. Гигантската секвоя в диво състояние се среща в тясна ивица, дълга 750 километра и широка 8-75 километра, по протежението на Тихия океан в Калифорния, Северна Америка и е известна с названията Coast Redwood (крайбрежно червено дърво) и California Redwood (калифорнийско червено дърво). Названието „секвоя“ се използва понякога и за другите два представителя на подсемейство Sequoioideae - Sequoiadendron (гигантска секвоя) и Metasequoia.

 

Гиганти

imageСеквоята е огромно, спиращо дъха дърво. Средния диаметър на дървото е 2,5 метра, понякога достига 7 метра, а височината му надвишава 110 метра (40 етажна сграда). Това дърво е по-високо от статуята на свободата. В обема на стъблото, може свободно да се събере междуградски автобус. Типичната Секвоена гора, съдържа повече биомаса на единица площ, отколкото всяка друга територия на земното кълбо, включително амазонската джунгла.

Тези гигантски растения имат дълга история. Някои техни братовчеди са живеели по времето на динозаврите. Някога те са били разпространени по целия свят, днес са останали единствено в северна Америка.

Ролята на климата за растежа на секвоята

Гъстата мъгла е нормално явление по западното крайбрежие на калифорния – местообитанието на секвоята. Тя не само активно расте при  подобни условия, но мъглите са от изключително важно значение за нейния растеж. Тези стометрови гиганти получават от нея влага за иглите на върховете си, тъй като са толкова големи и няма как да я пренесат от земята. Средна температура в тази местност е 10-15  °C, което също е много важно за жизнения цикъл на Секвоята. Тези две незаменими условия са всъщност и ограничители, които пречат на  разпространението на тези удивителни дървета и на други места. При изкуствено засаждане те растат и на други места, но никога не достигат величествената си големина, така както в Калифорния.

Стратегии за оцеляване.

Секвоите избрали една от най-сложните стратегии за оцеляване. Кората на калифорнийска секвоя е много дебела, на някои места достига до 30 см и има едно много ценно свойство, при пожар, тя се овъглява и се превръща в топлинна защита. Химическите вещества, които присъстват в дървесината и я правят не ядивна, дори леко отровна за обикновените вредители като мравки и термити. Това е една от причините, поради която секвоята се ползва за обвивка на дъските за съвременните къщи. Дървесината и е толкова издръжлива, че работници често откриват цели слоеве от трупи секвоя, на няколко хиляди години, когато копаят земята за кладенци.

Стратегии за размножение.

Повалената жива секвоя ще продължава да расте с помощта на своите издънки. Ако нищо не им попречи, издънките, които са обърнати нагоре, ще се превърнат в самостоятелни дървета  и много групи от Секвоя получили началото си точно по този начин. При генетичен анализ на новите дървета се оказва, че новите дървета са с абсолютно същата ДНК както своя родител, тоест те са клонинги.

Секвоята има пластове натрупвания в корените си. Пръста там съдържа определени химични вещества и органични компоненти, от които може да израсне ново дърво.

Отделно на това, Секвоята има и традиционен начин за размножение – семена. Близо 20% от сега съществуващи дървета са израснали от семена. Останалите са резултат на вегетативно размножение, тоест клониране. Този факт води до много интересни последствия. Учени изчисляват, че ако се навържат поколенията на клонирани дървета, ще се получи че някои дървета са на възраст между 20 и 30 хиляди години, дори е възможно тази цифра да е много по-голяма. Генетично това е едно и също дърво, израснало някога от семе и преминаващо през няколко цикъла.

Прекрасно приспособена за наводнения

Калифорнийската секвоя има уникална способност да се приспособява към  повишаването на нивото на почвата, в следствие от наводнения. При наводнения наносите земя задушават корените на останалата растителност, като ги убива. Секвоята просто пуска нова система от странични корени и продължава развитието си! Наблюдавани са случаи от дървета със седем последователни нива от корени. Общо повишение на нивото на земята за това дърво е 3,3 метра в продължение на 1200 години. Има данни че някои хилядогодишни секвои успешно са преживели повишението на нивото на земя от над 9 метра.

imageДревни секвои.

Гигантска секвоя и калифорнийска секвоя  са били разпространени в Северното полукълбо преди около 65 милиона години. Смята се че са възникнали доста по-рано, преди около 110 милиона години. Започвайки от максималното разпространение на секвоята в началото на Третичен период (преди 65 милиона години), гигантските секвои бавно са отстъпвали пространства, докато цялата естествена популация не се оказала затворена в малка планинска долина в Китай, а калифорнийската секвоя само на тясна ивица на крайбрежие в северна Калифорния.

http://www.sci-bg.com/?p=1250




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624422
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930