Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2010 19:41 - Петролните компании се страхуват от ВЕИ;Най-голямата в света вятърна турбина ще е в Нюкасъл;
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 756 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.02.2010 20:02


Петролните компании се страхуват от ВЕИ February 17, 2010

image

„Нова идея за голяма подстанция базирана в Клоувис, Ню Мексико може да реши един от най-големите проблеми пред производстовото на чиста енергия – преносът. Суперстанцията, както бе наречена, може да свърже трите големи енергоразпределителни системи на САЩ – Източна, Западна и тази на щата Тексас, позволявайки на производителите на възобновяема енергия да продават енергията си не само на оператора на чиято територия се намират, но и където и да е в САЩ.“

Така започва статията ни, посветена на проекта Tres Amigas, публикувана преди 4 месеца. Какво се случи оттогава досега? Одобрението на новата супер-мрежа от съответните федерални органи е почти на финала. Обаче…

Обаче… срещу осъществяването на проекта Tres Amigas има подадени 5 жалби от…петролни компании!!!!!Най-голямата сред тях – Occidental Petroleum – направо моли федералната комисия да спре проекта!
Забележете каква е тяхната обосновка: Проектът ще постави в неравностойно положение местните енергийни компании, които не могат да конкурират ниската цена, която ще се предлага за електричеството, пренасяно по високоволтовата магистрала.

Естествено реакцията на 4-тата по големина в Съединените щати петролна компания срещу широкото разпространение на енергия от ВЕИ не е изненада за Phil Harris – Tres Amigas CEO.

Да, в някои части на Съединените щати все още се използва мазут за отопление, така че евтиното ВЕИ-електричество наистина „отхапва“ парчета от петролния бизнес. В недалечно бъдеще, когато се увеличи делът на електрическите и хибридните автомобили, тези парчета ще бъдат още по-големи. Така че петролните компании имат защо да се тревожат. И поради нервност разкриват един от основните си блъфове – че ВЕИ-енергията не може да ги конкурира.

Публикувам тази новина най-вече заради това, че у нас в България до безпаметност се преповтаря „мантрата“ за високата цена на енергията от ВЕИ. Повтаря се от слугите на една индустрия в упадък, която се крепи най-вече на липсата на прозрачност и неспособността да се приемат новите реалности.

За тяхно съжаление обаче реалността е доста по-различна!

About Севдалина:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.


Най-голямата в света вятърна турбина ще е в Нюкасъл

от GreenTech.bg на 21/02/2010

Компанията, която ще построи вятърната турбина с най-големите витла в света, „стъпи“ с проект за нов производствен център в Нюкасъл, Англия, след като британското правителство даде ход на нова серия грантове за вятърна енергия.

 

image

 

Clipper Windpower P.L.C. ще изгражда завода близо до Уолкър, Нюкасъл. Витлата на най-голямата турбина в света ще бъдат с дължина 72 метра, а цялото съоръжение ще тежи 30 тона.

Вятърното чудовище ще бъде завършено през третата четвърт на 2010 г.

Великобритания вече има повече офшорни вятърни турбини от която и да е друга страна по света, твърди Ед Милибанд, британският генерален секретар по въпросите на енергията и климата. По думите му, новият енергиен проект стъпва именно на тази база. Отделът на Милбанд наскоро обяви нова серия грантове за финансиране на разработки за алтернативна енергия. 8 милиона лири са предвидени за разработване на ново поколение турбини.

Компанията Clipper вече е получила 4,46 милиона лири в предишните два кръга финансиране. Шепите й са пълни, тъй като компанията работи по няколко проекта, един от които е за 10-мегаватова централа от вятърни турбини на бреговете на Тайн. Очаква се този проект да се реализира до 2012 г. Той ще разкрие работни места за 500 души.


http://www.greentech.bg/?p=3000


 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627233
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930