Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2010 10:39 - Колко енергия можем да извлечем от подводните вулканични рифове?
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 944 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03.2010 10:41


Колко енергия можем да извлечем от подводните вулканични рифове? March 23, 2010

image

Представям ви подводният хидротермален риф, един от най-потентните енергийни източници на земята. Сигурно много от вас за запознати с тези рифове. Те са резултат от земната тектоника и се срещат на границата между континенталните плочи – места където нагорещена лава се изхвърля в океана и затопля водата до темперетура над 400 С по целзий – достатъчно за да стопи олово. Концентрацията на термична енергия на водата се оценява на 1 мегават на всеки 10 кв. см, като тръба с диаметър от 3м ще извлича 21000 литра нагорещена вода в секунда. National Geographic оценяват енергията само на познатите подводни рифове на 17 млн. мегавата (равняващо се на цялата земна консумация), при хиляди километри морско дъно все още неизследвани.

image

Впечатляващото нещо при геотермалните подземни рифове е, че те са един от най-големите постоянни, чисти и възобновими енергийни източници на земята. Все още те не се използват от индустрията, но това може да се промени.  Това е и идеята на Bruce Marshall – създаването на хидротермална централа, използваща топлата вода от подводните вулканични рифове. Той предлага дизайн, чрез който тръба с диаметър от 3 метра се поставя на морското дъно. По този начин горещата вода се изкарва на повърхността на морето, където върху платформа, подобна на нефтените, е разположена електроцентрала.

image

Една такава инсталация с тръбопровод, широк 3 метра, ще генерира 2 гигавата електроенергия, 24 часа в денонощието. Това е достатъчно електричество за 20 млн. домакинства, около 5 пъти повече от един АЕЦ. Marshall предлага два типа дизайн – отворена система, която използва разликата в температурата на хладната вода от средата за пивишена ефективност, както и система със затворен цикъл, при която ефективността е по-ниска.

Отворен цикъл:

image

Затворен цикъл:

image

Термалната енергия не е единствения ресурс в тези рифове. Те изхвърлят във водата голямо количество ценни метали като желязо, злато, сребро,  мед, цинк и др, както и голямо количество метанов газ, смесен с водата. Това позволява платформата да се използва и за рудодобив. Обезсоляването на морска вода, която да се използва за питейни нужди и напояване, също е приложение, което заслужава внимание.

Повечето от технологиите, необходими за оползотворяването на подземните рифове като енергиен ресурс, са налични и се използват от много годиви. Платформите, на които ще бъде изградена станцията се използват в нефтодобива. Турбините, които работят с топла вода, работят във всеки един ТЕЦ. Тръбите, които ще отвеждат топлата вода до повърхността с минимални загуби на топлината, се произвеждат от компанията Hitlin.

Разбира се, има и редица предизвикателства в този модел, най-вече поради липса на вече работещи такива станции. Финансирането на подобен проект може да се равнява на един АЕЦ. Морското дъно трябва да бъде добре изследвано. Въпреки че рифовете се срещат на много места в близост до брега, преносът на електричество, вода и минерали представлява технологичен проблем. Всички тези трудности обаче са напълно решими, а потенциалът на подводните вулканични рифове като енергиен ресурс е достатъчно голям, за да направи проекта икономически изгоден и устойчив за околната среда. Напълно очаквано, след изграждането на една такава станция, цената на изграждане ще падне, а оттам и цената на произведеното електричество да бъде с пъти по-ниска от сегашната.

 

 

 

Източници:

FreeEnergyNow, MarshallSystem


http://greentech-bg.net/?p=5775






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625013
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930