Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2010 00:29 - Ново бъдеще за НАСА?
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 983 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04.2010 00:39


Ново бъдеще за НАСА? категория Космос — Tags: МКС, НАСА, Орион, Съзвездие — Илия Илиев @ 4:37 pm

image

Администрацията на президента Обама най-после излезе с предложение за бъдещето на НАСА. В него се планира прекратяването на програмата „Съзвездие”, която трябваше да върне американските астронавти на Луната до 2020. Вместо това НАСА ще съсредоточи своите ресурси към разработването на нови технологии и ще подпомогне частния сектор в разработката на нови ракети и космически кораби.

Комисията назначена от Белия Дом за проучване на напредъка на НАСА, стигна до заключение, че „Съзвездие” изостава от графика и изпитва недостиг от финансови средства и нови технологии за да постигне своята цел. По тези причини комисията предлага прекратяването на плановете за завръщане на Луната, както и спиране на разработката на ракетите Арес I и Арес V, както и космическата капсула „Орион”.

„Разгледахме внимателно работата и вместо прогрес открихме ‘съзвездие’ от проблеми”, казва Джим Кохленбергер, научен съветник на президента. Неговия колега Джон Холдън добавя: „Съзвездие вече погълна 9 милиарда долара а изостава от графика. Програмата е базиран на стари технологии и имаше стари цели, ние вече сме били на Луната. Нищо иновативно не ни носи тази програма. Предишния директор НАСА просто предложи стария план Аполо в нови дрехи. Не случайно той бе наречен Аполо на стероиди”.

По всички стандарти, новото предложение на Обама за бъдещето на НАСА променя правилата на играта. Ето някои от бъдещите идеи в новия план:

По-бързи средства за придвижване в космоса

Обама предлага посвещаването на част от бюджета на НАСА за разработването на нов тип космически технологии – ракети, двигатели, енергийни и защитни средства и др. Целта е да се намали времетраенето на пилотируемите космически мисии и така да се намали нуждата от по-голяма инфраструктура и повече ресурси. По-краткото времетраене на мисиите ще намали и рисковете за астронавтите от излагане на космическа радиация.

„Представете си няколкоседмични мисии до Марс, вместо такива, които траят повече от година. Вътрешната слънчева система ще стане достъпна, цената на мисиите ще падне драстично, както и рисковете пред астронавтите”, казва администратора на НАСА -  Чарлз Болдън.

Комерсиализация на космоса

image

Една от най-драматичните промени в концепцията за бъдещето на НАСА е в отказа от разработка на инфраструктура за изстрелването на хора до ниска околоземна орбита. Вместо това се окуражават частните компании да разработят нужния хардуер вместо НАСА. Агенцията ще ползва частниците като такси, когато се нуждае да изпрати материали или хора в земна орбита.

Джим Бел, учен от Корнел, обяснява това така: „Частните компании така или иначе вече се занимават с доставка на спътници от години. НАСА ще предостави фиксирано финансиране, а частните компании ще се конкурират, което ще доведе до по-високо ниво на ефективност и много нови иновации в областта. Няма как НАСА сама да изследва всички възможни технологии и да напредне със скоростта която частния сектор може да предостави”.

Две компании - Space Exploration Technologies (SpaceX) и California and Orbital Sciences Corp. of Virginia, вече имат договори на обща стойност 3.5 милиарда долара за доставката на товари до Международната космическа станция (МКС), след пенсионирането на космическата совалка.

Космически туризъм и колонизация

Резултатите от комерсиализацията на космоса и разработката на нови технологии ще позволи на цивилни граждани да пътуват до космоса в безпрецедентни мащаби. Космическите ваканции и хотели на Луната ще се превърнат в реалност.

„Аз лично съм много щастлив че космоса най-после ще се отвори за частния бизнес и стотици, а може би хиляди хора ще имат възможност да пътуват и живеят в орбита и на Луната”, казва Бъз Олдрин. „Космическия полет е уникално преживяване. Да се каже че променя живота на хората е малко. Когато видите малкото синьо кълбо под себе си осъзнавате факта колко е крехка и малка земята в безкрайния мрак на космоса, преживявате философска криза. Малко са астронавтите които не се връщат нови хора след първия си полет„.

„Искаме да отворим земната орбита за частния бизнес. През това време НАСА ще се съсредоточи в изследването на дълбокия космос, планетите и астероидите”, добавя Болден.

Космически бензиностанции

Изграждането на орбиталните депа за горива е друга важна крачка от новия план на Обама. Тези космически „бензиностанции” ще позволят на космическите кораби да се изстрелват до ниска околоземна орбита с минимално гориво, да се прикачват към орбиталното депо и да пълнят резервоарите си преди да продължат.

Тези депа може да се окажат основна част от нужната инфраструктура за мисии до Марс и астероидите. С тяхна помощ ще се раздроби изстрелването на товари на части, което ще е енергийно по-ефективно и ще позволи да се изстрелва повече апаратура и провизии нужна за мисиите.

Надуваеми космически модули

image

Друга нова идея е подмяната на сегашните метални модули за космически станции с надуваеми. Те са много привлекателни защото са значително по-леки и заемат по малко място при изстрелване, а в орбита когато се надуят, предоставят значително по-голяма площ за астронавтите. Те са гъвкави и удобни. С тях може да се създават най-различни типове помещения. Могат да се използват и в орбита и на Луната и Марс.

Планът на Обама предвижда удължаване на експлоатацията на МКС до 2020. Това ще позволи тестването на надуваемите модули, както и разширение на архитектурата на МКС с нови мощности. Фирмата Bigelow Aerospace, която преди години закупи правата на тази технология от НАСА, вече изстреля два прототипа в орбита, които се оказаха напълно функционални и оправдаваха всички очаквания.

Въпреки оптимистичните нотки в новата визия, тя бе посрещната от сериозни критики от привържениците на програмата „Съзвездие”. Според много анализатори това ще бъде началото на края на човешкото изследване на космоса от страна на НАСА. Те смятат че така държавата се лишава от технологични възможности за достъп до орбита и става зависима от частния сектор. Припомня се че така милиардите долари дадени вече за програмата “Съзвездие” ще бъдат пропилени.

Предложението на Обама все още не е преминало през конгреса, където се очакват сериозни дебати.

http://www.sci-bg.com/?p=1565



Тагове:   наса,   ново бъдеще,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. ok3223 - Е ПА
14.04.2012 08:58
отново ни сервират старите лъжи в нови опаковки. Били одили на луната, та затова се откажуват от подготовката да повторят своя стаар подвиг(разходки до луната)дори в 2020 год. Дърти лъжи за малоумняци. Дори профукали били 9 милиарда и ядец, без полза.
Пустите му тъпигьози. Като не могат повторят нещо, което "били правили" преди 50 години, при тогавашните технологии, и за чеп на каца за зеле не стават. Значи 50години са вървели назад или са ЛЪГАЛИ НА ВРЕМЕТО ЗА РАЗХОДКИТЕ С АПОЛАТА, И ТЕЗ ПОЛЕТИ СА САМО ЕДИН ПРЕСТЪПЕН БЛЪФ.
Чеодат на луната на куково лято.
Оно за това се иска наука, акъл, супертехнологии и много пари, а не мошеници от НАСА, които да залъгват свето с лъжи и блъфове, и с холивудски постановки.
"КАК СЕ КАЦА НА ЛУНАТА В ХОЛИВУДСКО СТУДИО..."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616578
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930