Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2010 22:34 - Първият британски въздушен робот-изтребител предизвиква загриженост и уплаха
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1946 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 19.07.2010 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  • image
  • image
  Снимка: BAE Systems/New Scientist

Лишен от ненужната пилотска кабина, първият автоматичен изтребител на Обединеното кралство, беше представен на летището в Уортън, Ланкашир, съобщи "Ню сайънтист". Реактивният 8-тонен "стелт" безпилотен самолет "Таранис" може както да изпълнява рутинните мисии на въздушните дрони, така и да влезе в бой за унищожаване на противникови самолети. Създателите му са му разрешили високо ниво на автономия при решенията, но именно това предизвиква сериозна загриженост как роботът ще решава "на своя глава" кое е мишена и кое не.

"Таранис" е британският отговор на превъзходството на САЩ в областта на безпилотните технологии. Досега върхът в тях беше "General Atomics Predator", който бе номер 1 на пазара. Британският робот е резултат от проекта от 2006 година на Министерство на отбраната и BAE Systems за създаване на машина, превъзхождаща "Придейтър". "Таранис" използва специален реактивен двигател "Ролс-ройс" вместо пропелери и в резултат се е получил бърз и високоманеврен изтребител.

Още при прочитането на предварителната информация за новия въздушен воин един от експертите изрази някои опасения. "Той дава на Великобритания водачеството в областта на безпилотните въздушни технологии - каза Ноуъл Шарки, инженер по роботика от университета в Шефилд, специализирал се в областта на автономните военни системи - но за мен звъни алармата, когато стана дума, че напълно автономната интелигентна система "Таранис" е комбинирана с "възможности за поразяване на цели в дълбочина" и "изпълнение на "дълбоки мисии".

Шаркли поясни, че "дълбоки мисии" означава мисии, които не могат да се контролират от пилот от дистанция. "Трябва да знаем дали това значи, че в такива мисии роботът ще взема собствени решения кое е цел и трябва да се удари, защото със сигурност той няма интелигентността да различи цивилни от воюващи" - притеснен е експертът. Уплаха бе изразена и от организацията за премахване на мини "Лендмайн екшън", която подчерта, че пълзящата автономизация на военните системи накрая ще доведе до роботи, които ще решават сами кое е опасност, а това ги прави толкова неподбиращи жертвите си, както военните мини.

Британските военни успокояват опасенията с пояснението, че "Таранис" може да действа и при незначителен човешки контрол, но по принцип управлението му може да бъде поето от дистанционен пилот по всяко време. На въпроса дали след време машините от рода на "Таранис" ще получат възможност да решават самостоятелно, главният въздушен маршал от Кралските Военновъздушни сили Саймън Браянт отговори: "Това е област, в която пипаме много внимателно". Той намира опасенията на Шаркли за безпочвени: "Наистина трябва да сме наясно къде достигат бъдещите граници на автономията на машините, но когато става дума за стратегически ефект, винаги ще имаме човек на пулта за контрол, не можем да си позволим друго".

http://www.ekipnews.com/news/nauka/tehnologii/pyrviqt_britanski_vyzdushen_robot_iztrebitel_predizvikva_zagrizhenost_i_uplaha/82490/






Гласувай:
6



1. meto76 - http://www. dnevnik. bg/tehno...
19.07.2010 21:11
http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2010/07/14/932478_bae_systems_pokaza_prototip_na_purviia_britanski/
цитирай
2. raders - Едва ли не са помислили по тези въ...
19.07.2010 22:34
Едва ли не са помислили по тези въпроси. По принцип, пилотът вижда обектите на екран и взема подходящи решения. Какво ще му пречи да си седи в някоя канцелария и виждайки обектите по същия начин на екран /всичко се приема и предава с радиовълни/, да взема същите решения, все едно е в пилотската кабина? Така че едва ли някакъв робот ще бъде оставен да действа самостоятелно.
цитирай
3. анонимен - Christian Louboutin Shoes
24.07.2010 09:35
Christian Louboutin Shoes are the perfect combination of classic and trendy summer sandals, Replica Christian Louboutin are that you get great comfort and relief and comfortable shoes.
We do not even know that you will wear these Christian Louboutin do. But no matter how you wear, everyone’s eyes focused on you. This is because the unique features of Christian Louboutin Shoes. Christian Louboutin Shoes, a woman can bring up all the achievements of women in the beautiful scenery with a single step myth. The fashion queen will push you in the position of fashion queen.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580557
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031