Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 16:42 - Зърнопроизводители, които не се молят за дъжд
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1962 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2010 16:55


Зърнопроизводители, които не се молят за дъжд

Земеделски фирми обработват зърното така, че да расте и при суша

image
От
Джак Кески, BusinessWeek image  

Съседите на Ланс Ръсел не са свикнали да виждат царевични поля. Районът край Хейс, Канзас, където Ръсел отдавна обработва 1000 хектара сорго, пшеница и слънчоглед, е прекалено сух и горещ за царевица. Това лято съседите му ще бъдат изключително изненадани, когато Ръсел засади 90 хектара устойчива на суша царевица, която понастоящем DuPont тества. Парцелът с експериментално сорго, което Ръсел засадил през 2009, увеличил добива му „главоломно", разказва ни той.

 

След продължилата десетилетие борба за пазара на зърно, устойчиво на насекоми и хербициди (оценяван на $11 млрд.), DuPont, Monsanto и Syngenta насочват вниманието си към културите, устойчиви на суша. За производителите на зърно това би могло да означава нови $2.7 млрд. годишни приходи или около 10% от световния пазар на зърно и почти една трета от продажбата на царевично зърно. „Земеделци по целия свят ще платят стотици милиони долари" за зърно, което се нуждае от по-малко напояване, смята Майкъл Мак, ръководител в Syngenta. Технологията може да промени земеделската икономика, като намали нуждата от напояване, свие застраховките на посевите и увеличи цените на земите в сухите региони.

 

Дори сравнително малки промени могат да имат голям отзвук в земеделието, тъй като глобалното затопляне може да увеличи сушавите райони.

 

Американското устойчиво на суша зърно може да премести границата на царевичните поля отвъд териториите на Канзас, Небраска и Оклахома. А увеличаването на зърнодобива може да вдъхне нов живот в проектите за етанолово гориво, които не вървят в последните години заради все по-високите цени на зърното.

 

DuPont твърди, че засадените днес в Западните равнини 2000 хектара експериментално зърно могат да увеличат добива от сухите райони с над 6%. Syngenta цели да увеличи добива с поне 10%. И двете компании са използвали стандартните методи при създаването на новите видове зърно, което ще се продава от следващата година, същевременно биотехнологичното зърно (като например царевица с гени, модифицирани така, че да се увеличи устойчивостта й на суша) се очаква да излезе в близките десет години.

 

Monsanto е преминала директно към биотехнологичния вариант, който според компанията ще увеличи добивите в сухите региони с 6% до 10%. Предлаганите от фирмата продукти, разработени съвместно с BASF, вероятно ще бъдат на пазара през 2012, което я прави първата компания, производител на генетично модифицирано зърно, устойчиво на суша. Очакванията на Monsanto и BASF са до 2020 над 22 млн. хектара в САЩ да са засадени с тяхното зърно. За миналата година близо 29 млн. хектара царевица в САЩ - около 82% от всички - са били засадени със семена, генномодифицирани от Monsanto, така че да са устойчиви на насекоми и хербициди.Въпреки всичко устойчивото на суша зърно не успява да спечели противниците на генномодифицираните храни. Според тях най-новата технология може да увреди допълнително добива на обикновена царевица и да помогне на големите компании да установят една индустриална земеделска система, разчитаща на обилно напояване.

 

В сушавите равнини на Канзас подобни тревоги бледнеят пред ползите от отглеждането на посеви с по-оскъдно напояване. Продуктът на DuPont надминал зърното на конкурентите им с 15% за миналата година, когато времето било сравнително меко.   I BW I

  Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved.  


http://www.businessweek.bg/news.php?category=15&id=5354

http://www2.dupont.com/Agriculture/en_US/





Тагове:   МОЛЯТ,


Гласувай:
0



1. raders - Това, че сме балами не подлежи на ...
25.02.2012 17:14
Това, че сме балами не подлежи на коментар. И все пак едно растение, за да е устойчиво на вредители, то значи , че нещо ги отблъсква тези вредители - тоест, че растението съдържа някакви отровни субстанции за тях. Логично е да се мисли така нали? Що се отнася до издържливостта на суша, студ, жега и т.н. съгласен съм, че е за предпочитане. И когато се окаже, че нещо наистина е добро, няма начин да бъде отхвърляно дълго време. За съжаление, ние българите сме си опашкари по принцип. Ами прост народ - слаба държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583818
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031