Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 22:56 - През 2010 ВЕИ мощностите надминаха ядрените
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 3254 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 19.04.2011 23:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 2010 ВЕИ мощностите надминаха ядрените April 18, 2011

image

През 2010 година общата мощност на ВЕИ централите надмина общата мощност на ядрените централи в света според нов доклад на Worldwatch Institute – The World Nuclear Industry Status Report 2010-2011″.

“През 2010 година общата инсталирана мощност в света от вятърни турбини, централи на биомаса и енергия от отпадъци, геотермални и соларни централи достигна 381 гигавата, като надмина ядрената енергетика, чиято обща мощност е  375 гигавата.“ – се казва в доклада.

И така – ядреният ренесанс е мит – ядрената енергетика е в упадък. Това са фактите, които не са на страната на защитниците на опасната технология, които се опитват да твърдят, че тя има бъдеще дори на фона на трагедията в Японската централа Фукушима 1.

Според доклада развитието преди 11-ти март, когато започна кризата във Фукушима,показва че световната ядрена индустрия не е способна да спре или забави упадъка на сектора. Броят на новите мощности, които започват да подават електричество към мрежата, не е достатъчен на фона на остаряващите ядрени мощности. Освен това новите ядрени проекти не са конкуренттни като цена спрямо ВЕИ проектите.

Последното е особено забележително, като се има предвид огромното количество субсидии, които правителствата на ядрените нации са предоставили щедро през годините. Ядрената енергетика е в упадък по няколко очевидни причини: тя е едновременно твърде рискова и твърде скъпа, поради което не може да привлече частни капитали. Но дори с щедрата правителствена подкрепа, ядрената енергетика е в упадък, за разлика от ВЕИ-сектора.

Още няколко сравнения: Количеството новоприсъединени ВЕИ мощности превъзхождат стартиращите ядрени компании през последните 15 години. Само в САЩ новите ВЕИ мощности са нарастнали от 2% през 2004 г. до 55% през 2009 г., при нула нови ядрени мощности. През 2010 година в света вече има 193 гигавата вятърни мощности, 65 гигавата централи, използващи биомаса и отпаддъци и 43 гигавата соларни мощности, или общо 381 гигавата. Това е повече от всички ядрени мощности преди събитията във Фукушима – 375 гигавата общо. Общото количество инвестиции във възобновими мощности се оценява на приблизително 243 милиарда долара през 2010 г.

Природните бедствия и ядрената катастрофа в Япония случайно съвпада с този исторически момент и вероятно ще допринесе за още по-голямото развитие на ВЕИ, за сметка на ядрените мощности. Самите събития през март 2011 са изключителна илюстрация на предимствата на едната технология и недостатъците на другата – докато 11 ядрени реактора са спрени в Япония след земетресението и цунамито, от които 6 са в криза в момента, Japanese Wind Power Association декларира, че всички нейни членове са съобщили за липса на щети във вятърните централи в резултат на земетресението и цунамито.

Три седмици след катастрофата, операторът на централата във Фукушима – TEPCO,една от петте най-големи електрически компании в света, загуби 3/4 от стойността на своите акции, докато Japan Wind Development Company почти удвои своята борсова цена.

Едва ли може да се очаква, че ядрената енергетика ще възстанови някога своето място в енергийния микс, дори при положение, че централите на въглища също са в упадък.

Още малко информация от доклада за небалансирания подход за субсидиране на ядрения сектор:

“ В Съединените щати, въпреки че ядрените и вятърните централи произвеждат сравнимо количество енергия през първите 15 години от своето развитие 2.6 милиарда kWh от АЕЦ срещу 1.9 милиарда kWh от вятър), субсидиите за ядрения сектор превишават субсидиите за вятърните централи повече от 40 пъти ($39.4 милиарда срещу $900 милиона).” Представете си какво щеше да се случи, ако подходът беше еднакъв към двете технологии!

image

 

За съжаление, правителствата по света изглеждат с тежка зависимост от ядреното лоби. Въпреки много недостатъци, те изглежда очакват да се случи някакво чудо в сектора (или просто са купени). Въпреки липсата на нови поръчки за ядрени мощности, ядрената енергетика все още се радва на щедри субсидии за научни изследвания. Анализът на IEA показва доминацията на ядрената енергетика – fission and fusion – по отношение на държавните бюджети за развойна дейност – сектора е погълнал 2/3 от всички средства през последните 10 години. В сравнение с ВЕИ ядрените изследвания са получили 5 пъти повече средства от 1986 година насам в страните, членки на IEA.

image

Както беше съобщено още миналата година, някои анализи показват, че реалните цени на електричеството от ВЕИ и от АЕЦ се изравниха. Освен цените, трябва да се отбележи също, че за изграждането на ядрените централи са необходими огромно количесво време за планиране, проучване, лицензиране и изграждане, което прави тези проекти неизгодни в много държави.

Не почива на факти и мита, че ядрените централи са нужни като базови мощности, за да балансират енергийната система. Ето какво казва бившият министър на околната среда на Германия
Siegmar Gabriel: “ Ако някой декларира публично, че ядрените централи са необходими като базови мощности, заради непостоянството на енергията от слънце и вятър, той или не разбира как функционират електроразпределителните мрежи и ядрените централи, или съзнателно лъже публиката. Ядрената енергия и енергията от ВЕИ не могат да се комбинират.“

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.


http://greentech-bg.net/?p=7629


Датчани конструираха най-ефективната вятърна перка

Не е тайна, че скандинавските компании са сред лидерите на пазара за вятърни перки. Наскоро датският производител Vestas се похвали с ново постижение в тази област.

Vestas представи вятърна перка, за която твърди, че е най-ефективната в света. Моделът V163-7.0MW, както личи от името му, има мощност 7 мегавата, а размахът на крилата достига 164 метра.

Всяка перка е дълга колкото девет лондонски автобуса, става ясно от публикуваната илюстрация.

Основен потребител на новите перки ще е Великобритания, по чието крайбрежие вече има доста офшорни вятърни електроцентрали. Скоро гигантските перки на Vestas ще влязат в серийно производство.

http://www.greentech.bg/?p=19521

http://svejo.net/1100205-globalization-prez-2010-vei-moshtnostite-nadminaha-yadrenite












Гласувай:
6



1. meto76 - http://www. renewable-energy...
19.04.2011 23:01
http://www.renewable-energy-sources.com/2009/01/20/solar-power-equipment-my-list-of-best-solar-panel-manufacturers/
цитирай
2. raders - Когато има вятър е добре. Но поня...
19.04.2011 23:14
Когато има вятър е добре. Но понякога го няма хич и тогава не е добре.
цитирай
3. meto76 - Когато има вятър е добре. Но поня...
19.04.2011 23:26
raders написа:
Когато има вятър е добре. Но понякога го няма хич и тогава не е добре.

Ако няма вятър в Стара планина ще има вятър в Родопите.Ако няма вятър там ще има вятър по морето. И в момента всички ТЕЦ не работят едновременно, ако ТЕЦ-овете в Марица изток работят, ТЕЦ-Варна и Бобовдол почиват.Ако няма слънце в Силистра и е облачно, в Бургас и Сандански ще е слънчево.Ако е облачно времето, то обикновено ще има вятър.Така че ако имаме нужния микс от ВЕИ източници в цялата страна няма да имаме проблеми. И ще бъдем енергийно независими като Испания,дАНИЯ,гЕРМАНИЯ където все по-голям процент от ел.енергията е от ВЕИ.
цитирай
4. meto76 - По-важното от цялата тази история е ...
19.04.2011 23:43
По-важното от цялата тази история е че в момента Вятърната енергия е напълно конкурентна на традиционните източници. И ще става още по-конкурентна защото технологията се развива.Това видео :
http://www.youtube.com/watch?v=3JCAeXXTaQk&feature=relmfu

е за Vestas' V112-3.0 MW турбина. Видеото е от 11.08.2010 год. В момента сме април 2011 год. хората вече промотират 7 МВ турбина, електричеството от която е още по-евтино. Цената на електричеството от вятър и слънце пада не с години, ами с месеци. За разлика от цените на които нашата държава изкупува възобновяемата енергия.Но тези цени са направени за наши хора(политици и мафиоти), които са си направили фирми в енергетиката и трябва да им изкупуваме ток на завишени цени.Нали четохте за сина на шефа на НЕК, който има фирма с фотоволтаици. До 2015 год. прогнозите са, че ел.енергията от слънце ще е напълно конкурентна на ТЕЦ,АЕЦ и т.н. при фотоволтаиците някъде четох,че цените на панелите са спаднали 4 пъти за 1 година.Това е огромен спад на цената.Това не са процентиа, а спад в пъти на цената на електричеството. Един ден човечеството ще се захранва единствено от вятър и слънце и ще кара електрически автомобили.Бих припомнил мисълта на един петролен министър на Саудитска арабия: "Каменната ера не е свършила защото са свършили камъните." Така и петролната ера и замърсяващата ядрена енергетика няма да си идат защото е свършил урана или нефта, а защото хората са напреднали в технологиите и могат да добиват електричество и без да плащат за суровини на изнудвачи като Русия и ОПЕК, използвайки безплатното слънце и вятър.
цитирай
5. анонимен - боже опази
21.04.2011 11:55
е няма по тенденциозна статия от тази. надявам се авторът да прави разлика между инсталирана мощност и произведена такава! сравнението за САЩ е невероятно, та там не са строени ядрени мощности от години естествено, че мижавите 2% ще са повече.
Ядрения ренесанс е мит - а стига бе. явно нямаш информация за света на енергетиката, щом твърдиш такива неща. какво ще кажеш за Китай, Корея (и двете), Турция, Франция, Русия, Индия, САЩ и тн. тези държави имат ДЪРЖАВНИ стратегии за тези неща. Между другото ако някой се интересува сериозно нека да потърси в сайта на МААЕ профилите на всички държави членки на организацията. Там си пише черно на бяло кой какво и защо (това са сериозни документи на държавно ниво). Защо също така не засягаш въпроса с поддръжката и експлоатационният живот на вятърните мелници??? направи съпоставка в техническият живот на една мелница и един реактор и колко енергия произвежда едното и другото...... А Япония само доказва, че на американците трябва да им се забрани да проектират реактори, нищо друго. Във Фукушима има печалбарски фактор, а не технологичен проблем, просто такива централи трябва да са държавна собственост. Някога виждал ли ОВОС на ВЕИ и АЕЦ? Интересни неща има там за влиянието върху околната среда на двата типа мощности. Но пък там е написано скучно и НАУЧНО не е интересно ;). Ако искате да си чете блоговете на спокойствие забравете за ВЕИ, това не е устойчива технология.
За цените не коментирам - има информация за формиране на цената на ел.енергия в сайта ДКЕВР и виж сам какви са процентните тежести във формирането на цената. и тази формула не е измислена в Бг. Това са международни стандарти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579858
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031