Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2008 21:56 - "Обама-мания" тресе Африка, но ще се сбъднат ли очакванията
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1229 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2008 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Обама-мания" тресе Африка, но ще се сбъднат ли очакванията
Андрю Котрон, Ройтерс

9 Юни 2008

image
В Кения кръщават бебетата си на него и в негова чест пуснаха бира "Сенатор". Световните телевизионни мрежи са разтворили шатрите си пред селския дом на баба му. Град в Уганда прекръсти една от улиците си на "Булевард Обама".

Дори в Нигерия военните обявиха спиране на огъня в чест на номинирания за президент на САЩ от Демократическата партия.

"Обама – манията" залива Африка вече цяла година, но еуфорията достигна нови висоти, когато миналата седмица той извоюва номинацията на партията си за президентските избори през ноември.

Позитивният символ на човек с баща африканец, който е на крачка от най-силната властова позиция в света, е очевиден.

Фактът, че днес белите може да изберат чернокож за свой кандидат-президент е ментална революция в САЩ, отбеляза президентът на Сенегал Абдолай Уаде.

Освен прекрасното чувство, обаче, остават съмнения дали Обама може да донесе осезаеми ползи за Африка, ако влезе в Белия дом.

Милиони хора в най-бедния континент се надяват, че сенаторът от Илинойс може да допринесе с помощи, търговия и тежка политическа подкрепа. Но и мнозина вече предупреждават за свърхочаквания.

Като начало е ясно, че той може да не спечели изборите.

"Всички тези тържества може да са преждевременни...избирането му за президент все още не е факт", напомни кенийският вестник "Дейли нейшън".

Починалият баща на Обама е от Кения и при посещението си в тази страна преди две години той беше честван като рок -звезда. Но освен връщане към древните корени, Обама няма някакъв особен интерес към Африка, казват анализатори.

"Подгответе се за разочарование"

Това, че е чернокож и баща му е кениец, още не означава, че Обама ще постави Африка високо в глобалните приоритети на Вашингтон.

Журналистът от Уганда Тимоти Калиегрия, както и други коментатори, обърнаха внимание на решението на Обама да посвети първата си реч след спечелването на номинацията на произраелската лоби група, вместо на чернокожите американци.

Това "би трябвало да отвори очите на онези, които си представят, че Обама ще даде предимство на интересите на чернокожите или на тези в Африка...Подгответе се за бъдете сериозно разочаровани от Обама", каза той.

Малцина смятат, че е реалистично да се очаква Африка да се конкурира успешно с теми като Ирак, Китай и Близкия Изток, независимо дали Обама или кандидатът на републиканците Джон Маккейн влезе в Белия дом.

Директорът на базирания в Лондон институт Royal African Society Ричард Даудън предрича , че политиката на Вашингтон към Африка няма да се промени, дори Обама да спечели. Напоследък тя бе доминирана от контратероризма, петролните доставки и хуманитарната помощ.

"Възходът на Обама очевидно даде на Африка повече самоувереност, което е страхотно. Но то не е същото като да има каквито и да е по-задълбочени познания за Африка или сериозни контакти", посочва Даудън.

Той напомня също, че Обама е подкрепил селскостопанското законодателство, което се оказало особено вредно за африканската търговия, докато Маккейн не е.

И докато в Африка са привикнали на ръководители, които имат огромно лично влияние в страните си, американският президент действа в система на проверки и баланси, оглавявайки световната суперсила.

"Обама може да замени пигментацията и расовата идентификация на личността на президента. Но означава ли това нещо?...Африканците и чернокожите по света трябва да ограничат своя ентусиазъм за това какво може да направи за тях Обама като президент", казва журналистът от Кения Макау Мутуа.

Клинтън срещу Буш

Бившият президент Бил Клинтън, който е съпартиец на Обама, беше масово подкрепен от чернокожи избиратели, някои от които го наричаха с почетното "афро-американец", но наследството му по отношение на Африка е доста неясно. Някои могат да кажат, че той ще бъде запомнен най-вече с провала си да спре геноцида в Руанда и позорното военно оттегляне от Сомалия.

Макар че като цяло е по-непопулярен в световен мащаб, по време на своето неотдавнашно посещение в Африка президентът Джордж У. Буш получи признание, най-вече за американската финансова помощ за борбата със СПИН.

"Нека да не бъде забравяно, че именно той (Буш) беше този, който назначи първия чернокож държавен секретар. Също той постави под натиск диктаторите по света, специално в Африка и Азия", пише Харисън Икунда от Кения в едно от хилядите писма по вестниците, дискутиращи феномена Обама.

"Предупредителен изстрел към Африка: Обама може да е добър за Африка, но първо и преди всичко той е американец. Той едва ли ще рискува американските интереси, за да преследва други."

Докато дебатът е съсредоточен предимно върху това какво Обама може да направи за Африка, основните инвестиции на континента, правени от Китай и други страни, будят безпокойство във Вашингтон.

В Африка се концентрират интереси от други сили като Китай, Индия и Япония, посочва Марк Шрьодер от агенция Stratfor.

Независимо от всичко, нищо не може да отнеме на африканците славния момент от успеха на Обама досега.

От селото на баба му в западна Кения, до фен-клубовете из цяла Африка, поздравленията са шумни и продължителни.

"Ние сме въодушевени, той е един от нас", заяви братовчедът Мозес Обама в един ден, изпълнен с даване на интервюта в село Когело.

"Когато той евентуално успее, неговата радост ще е и наша", каза още той.


http://mediapool.bg/show/?storyid=139816&srcpos=12





Тагове:   африка,   Мания,   очакванията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14632496
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930