Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 00:47 - Русия иска от България прекалено много
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1683 Коментари: 0 Гласове:
1



Русия иска от България прекалено много         Русия и нейните реакции спрямо България заемат централно място в новините за ракетния щит. Оправдани ли са тези реакции, какво означават те? С. Каникова разговаря с експерта по междуправителствени отношения Д. Ситилидес.    

 

Русия настоява да разбере от България какви точно разговори води София със САЩ за противоракетната отбрана в Европа. Поведението на Русия е такова сякаш има права над територията на България или над нейните решения, свързани, освен всичко, и с членството й в НАТО. Това поведение, според Москва, е мотивирано от информационно затъмнение от страна на Вашингтон. Русия твърди, че е била изненадана от съобщенията за включването на Румъния в ракетния щит, както и от новините за консултации между България и САЩ за потенциално участие на страната в новата конфигурация на отбранителната система. Тя поиска обяснения и от Вашингтон за плановете му. Цялата стратегия на руските реакции спрямо Румъния, България и САЩ в момента почива върху твърдението, че Москва не е била уведомена за намеренията на Вашингтон.

Москва не била третирана като партньорка

Така ли е наистина? Поискахме мнението на американския специалист по междуправителствени отношения Джон Ситилидес: „САЩ са много открити по този въпрос вече няколко години, още от времето на Буш. Те са много ясни за намерението си да изградят надеждна, солидна противоракетна система за отбрана на всички членки на НАТО от иранските ракетни капацитети; това ясно намерение не се е променяло нито в предишния вариант, нито в новия. Русия има очаквания НАТО да иска одобрение от Москва или да се ръководи от руските разбирания за това кое е заплаха. Това е същата Русия, която твърди, че Иран не развива ядрения си потенциал, но която има договор за продажба на Иран на ракети за въздушна отбрана С-300, които ще направят невъзможно за международната общност да предотврати разработването на ирански атомни оръжия или да разоръжи Иран. Това поставя Русия в трудно положение що се отнася до достоверността на обвиненията й срещу САЩ и НАТО.”

Русия настоява, че новото разположение на ракетния щит, което започва да се очертава, представлява също толкова голяма залаха за нейните отбранителни способности, колкото и предишното в Полша и Чешката република, и с нищо не е по-добро във военно отношение. Джон Ситилидес коментира:

„НАТО не може да отбранява Европа от Исландия. Няма как да бъдат прехванати ракети, изстреляни от Иран, в ранната им фаза с противоракетни системи в Исландия, Ирландия или Великобритания. Системите трябва да са близо до точките на изстрелване. Географски това означава източната част на НАТО. За да може надеждно да се прехващат и унищожават ирански ракети на път за Европа или заплашващи Европа за постигане на политически цели, това трябва да стане в ранните фази на траекторията. Това просто не може да се направи от северозападна Европа. Трябва да се направи от югоизточна Европа. Държавите, с които се разговаря в момента, са най-добре разположени за целите на такава покриваща Алианса система.”

България се оказва в трудно положение между Москва и Вашингтон, главно поради острите реакции на Русия, която настоява страната едва ли не „да направи избор”. Ето какво мисли американският експерт:

Какво предлага Русия?

„България ще бъде много важно изпитание за бъдещата кредибилност на НАТО. Има само една възможна категория по отношение на отбраната на НАТО – еднаква отбрана за всички членки на НАТО, еднаква сигурност. Иначе няма смисъл Алиансът да съществува. Натискът на Русия върху България и Румъния е да приемат нещо, което по същество е второстепенна роля. Настояването е малко или много, че те трябва да получат руско одобрение, за да останат членки на НАТО, но в същото време да се лишат от сигурността, която имат останалите членки на Алианса – това е директна атака срещу политическата цялост на НАТО. Така че България е може би в трудна позиция, но трябва да я разреши в полза на равностойна роля и равностойна сигурност като всички останали членки на военния пакт.

Наистина няма друг избор за България, защото ако веднъж приеме второстепенна роля като държава, която трябва да се кланя на руски политически и геостратегически изисквания, как ще бъде приемана насериозно като членка на НАТО в бъдеще, когато се появят нови предизвикателства? Русия смята, че има моралния авторитет да диктува статуса на България, а и на Румъния в НАТО. Същата Русия, която продължава да окупира Грузия незаконно, която не дава достъп на международни наблюдатели, която има планове да настани 10 хиляди руски войници в нови руски военни бази в Абхазия и Южна Осетия – нека да се попитаме дали Русия се консултира за всички тези агресивни стратегии с НАТО? Противоракетната отбрана в Европа е насочена само срещу заплахи от Иран, но Русия използва иранската заплаха срещу НАТО, за да укрепи позициите си на съперница на САЩ и НАТО в Близкия Изток.”

 

 

Автор: Соня Каникова, Редактор: Мария Илчев

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5271974,00.html



Тагове:   Много,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14631166
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930