Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 23:26 - Медведев излиза срещу Путин с губернаторско назначение
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 831 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.03.2010 23:26


image Никита Белих с Дмитрий Медведев. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Никита Белих има трудни отношения с въоръжените сили. Въпреки това в Деня на защитника на Отечеството (23 февруари) като губернатор на Кировска област, отдалечена на около 800 км североизточно от Москва, той трябваше да присъства на церемонията в почит към руските военни ветерани. Руските области са подобни на федералните провинции и щати в Германия и САЩ и Белих представлява Кремъл в Кировска област. На тази важна дата в руския календар Белих явно не харесваше задълженията си. Личеше си, че обикновено красноречивият губернатор се чувстваше неловко, докато четеше речта си от лист хартия.

На сцената и зад трибуната осем войници стояха мирно, парадните им униформи искряха под прожекторите. На тях също им беше неловко в ситуацията. Военните смятат Белих за мекушав либерал и ръкоплясканието беше съответно вяло.Така че за Белих това появяване беше стъпка на вражеска територия - доскоро той беше гласовит противник на правителството.

Няма и две години, откакто полицаи в сивите униформи на частите за борба с безредиците арестуваха Белих по време на демонстрация. По онова време той беше водач на опозиционната коалиция “Другата Русия” заедно с Гари Каспаров, бившият световен шампион по шах и непримирим противник на министър-председателя Владимир Путин. И въпреки това преди година президентът Дмитрий Медведев назначи Белих за губернатор на Кировска област. Белих беше едва на 33 години.

Решението на Медведев да назначи водач от опозицията и бивш дисидент беше ясен сигнал. Макар че наставникът на Медведев и негов предшественик Владимир Путин иска да държи опозицията под контрол с всички средства, Медведев се надява да я спечели на своя страна, за да му помогне да прокара плановете си за модернизация. Но стремглавото повишение на Белих раздразни и старата гвардия в Кремъл, и удобно устроилия се местен елит, създал нещо като миниатюрен Съветски съюз, където улиците все още носят имената на Маркс и Ленин.

Белих имаше нужда от съюзници. Той доведе Мария Гайдар, 27-годишната дъщеря на бившия министър-председател Егор Гайдар, архитект на пазарната икономика в Русия, който ръководеше първото реформаторско правителство по времето на президента Борис Елцин. Мария Гайдар освен това си спечели известност с дързък протест. Ядосана от решението на Путин да премахне изборите за губернатори, тя скача с бънджи от мост, който се вижда от Кремъл, и разгъва транспарант с текст: “Върнете си ни изборите, мръсници такива!”

Сега, когато Гайдар вече отговаря за здравните и социалните въпроси в кабинета на Белих, тя трябва да се научи да управлява. Средните месечни доходи в град Киров, център на областта, са около 200 евро (272 долара), а 20 процента от жителите му живеят под прага на бедността. Въпреки че тя посещава болници и обяви откриването на първия частен дом за пенсионери, и Мария Гайдар, и шефът й са презирани от местните “ястреби”.

Президентът Медведев подкрепя своите “младотурци”. Макар че неговият предшественик Владимир Путин, докато командваше в Кремъл, назначаваше за губернатори предимно висши служители на разузнаването, повечето от 23-мата губернатори, назначени от Медведев, са млади, ориентирани към бизнеса технократи. Нещо повече, миналата година Медведев нарочно гостува на Белих, най-спорният от неговите назначения. Никой руски лидер не бе посещавал далечния Киров от 1824 г. - нито цар, нито комунистически генерален секретар, нито руски президент.

Така областта се превърна в нещо като полигон за изпитание на лидерството на Медведев, който ще покаже дали президентът може да прокара плановете за модернизация, които постави в центъра на своето управление. При условие, че остават две години до следващите президентски избори, мнозина се чудят дали той е способен да изгради своя собствена база на властта и най-сетне да излезе от сянката на Путин. Могат ли неговите идеи за реформи и борбата с корупцията и алкохолизма да се пренесат от Кировска област, с население 1,4 милиона души, върху цяла Русия, която има почти точно 100 пъти повече жители? Киров и неговата застаряваща отбранителна и селскотопанска промишленост са микрокосмос на страната като цяло. “Ако се проваля тук, край на кариерата ми”, казва Белих, който вече е доверил на свои приятели, че се изкушава от идеята да влезе в Кремъл след около двадесетина години.

Белих беше препоръчан на Медведев от Анатолий Чубайс, човекът, който приватизира огромни дялове от икономиката след разпадането на Съветския съюз. Хората от вътрешния кръг на Путин, повечето от които са националисти патриоти, мразят Чубайс толкова яростно, колкото и Гайдар. Консерваторите обвиняват реформаторите от ерата на Елцин за масовия недоимък през 90-те години, както и за упадъка на Русия от статута на глобална свръхсила на равна нога със САЩ до просто голяма страна със само регионално влияние.

Дори и така, Медведев съумя да наложи Белих вместо Владимир Гродецки, ръководител на държавна компания за муниции и фаворит на Путин и неговите привърженици. Компанията на Гродецки е един от основните акционери в оръжейната фирма “Молот”, базирана във Вятские поляни, град с 38 000 души население в южния край на Кировска област.

“Молот” някога е бил блестящ образец на съветската промишленост. През Втората световна война от конвейрите му излизали някъде около 2 милиона картечници “Шпагин” (ППШ). Всяко руско дете ги познава от старите военни филми. Заводът също така произвеждал и легендарните автомати “Калашников”. По онова време заводът бил секретен, до известна степен именно защото бил толкова успешен. Днес шефовете са загрижени повече да крият западането му.

Въоръжените сили на Русия са се свили с около 70 процента от времето на Съветския съюз. В резултат на това армията вече не може да си позволи да купува толкова оръжие, колкото индустрията би искала да продава, което означава, че и производството в “Молот” и на други места бе свито. Само преди няколко седмици около 1500 служители в “Молот” излязоха на улицата с празни тенджери и викове “Гладуваме!” Работниците в завода чакат да получат заплата вече осем месеца, а продавачите от магазините в града се оплакват, че продажбите им са спаднали с 20 до 50 процента. “Магазините ни са като музеи. Хората идват да гледат, но нищо не могат да си позволят да купят”, казва разгневена жена.

“Молот” е управляван от Гродецки съвместно с друга фигура, тясно свързана с Путин: Сергей Чемезов, който познава руския министър-председател от времето, когато и двамата са работили за КГБ в Източна Германия. Путин възложи на своя приятел да построи бизнес империя, която сега включва 493 предприятия, под чадъра на на държавната холдингова компания “Ростехнологии”. Чемезов обаче се оказа толкова посредствен като мениджър, колкото и като шпионин, и беше принуден да закрива или съкращава една компания след друга, включително най-големия автомобилен производител в Русия, “АвтоВАЗ”, чието ръководство трябваше да уволни повече от 25 000 служители, след като продажбите спаднаха с почти 50 процента. Медведев месеци наред лобираше против Чемезов. Президентът поиска мащабна приватизация, както и “реформа или ликвидация” на огромните, но неефективни държавни холдингови компании, създадени от неговия предшественик.

На уебстраницата си “Молот” все още се самовъзхвалява като “стабилна компания”, която “се развива успешно”. Дори и кметът на града признава само “3 процента безработица”, макар че поне една трета от работоспособното население е без работа или свързва двата края, като мете улиците по няколко часа всяка седмица. И тъй като местните власти пращат единствено нагласени статистически данни в Москва, действителното ниво на безработицата в Русия е далеч по-високо от официалните 9,2 процента, съобщени през януари.

Белих е добре запознат с тези практики. Затова отказва да повярва на свръхоптимистичните прогнозина своя предшественик, който твърдеше, че промишленото производство в област Киров ще се увeличи пет пъти до 2020 г., както е предвидено в нереалистичен план, съставен от Путин.

Разговаряме с губернатора, облечен в черни джинси и черен пуловер, седнали в кабинета му - стая 512 в сградата на областгната администрация. На бюрото му има три мобилни телефона и купа със сушени плодове. Той обобщава първата си година на поста: подобрил е пътищата и е изкоренил корупцията. Пренасочил е спортните фондове от спортистите от висша класа към развлекателните спортове и е построил нови спортни центровe. Орязал е с 90 процента бюджета, който предшественикът му използвал, за да субсидира местните медии с цел да си гарантира благосклонността им. Белих също така демонстративно продал на търг луксозната служебна кола на своя предшественик. Своята заплата дарява на домове за сираци - в крайна сметка, той няма нужда от парите. Преди да стане губернатор, е следвал икономика и е спечелил толкова много от търговия с акции, че през 2008 г. платил 1,7 милиона евро (в рубли) данък само върху дивидентите си.

Но могъщи сили се обединиха срещу него. Също като Медведев в Москва, Белих има твърде малко привърженици сред апаратчиците. Също като Медведев, той е принуден да се справя с парламент, доминиран от партията на Путин “Единна Русия”. Също като Медведев, той трудно успява, от една страна, да оправдае високите очаквания на малкото демократично малцинство и следователно да не разочарова съюзниците си, а от друга, да да изкара от летаргията консервативното мнозинство от населението,което очаква държавата да остане силна.

И точно както Медведев, той не може да бъде сигурен, че неговите собствени редици не са вече обхванати от заразата на корупцията, която разяжда Русия отвътре. Един от най-близките съмишленици на Белих беше арестуван през февруари. Твърди се, че е сложил в джоба си 5 милиона рубли (около 120 000 евро), от търговия с дървесина. “Ако това е вярно, той трябва да понесе цялата тежестна закона, въпреки че ми е приятел. Но ако това е заговор за дискредитиране на нашите планове за реформи, ще се боря срещу него”, казва Белих.

Също като руския президент в Москва, губернаторът на Кировска област си има работа с олигарси, които се опитват да определят правилата за взимане на политически решения. Най-голямата му победа досега е срещу най-влиятелния от тях. Тя е свързана с отварянето на филиал на немската търговска верига “Метро” в град Киров. През мандата на предшественика на Белих - Николай Шаклейн, член на партията на Путин, “Метро” купува парцел в западната зона на град Киров малко след като теренът е определен за строителство На мястото се предвиждало построяването на магазин.

“Метро” се принуждава да купи земята от частна компания, управлявана от тогавашния заместник-губернатор. Със сделки като тази в симбиоза между държавата и бизнеса някои в Русия са спечелили милиони. Но след като сделката била сключена, властите започнали да протакат издаването на съответните разрешителни. Това било така, защото плановете на “Метро” пречели на друг опитен задкулисен играч от партията на Путин - Олег Березин, най-богатият човек в Кировска област.

47-годишният Березин може да е скромен член на областния парламент, но е толкова могъщ, че кметът на Киров, град с население от 450 000 души, прави чести посещения на олигарха в знак на уважение. И чака търпеливо в преддверието за аудиенция. Преди изборите бизнесменът Березин раздавал брошури, изброяващи кандидатите, които одобрява. Надлежно избраните народни представители му се благодарявали подобаващо. Когато в рамките на кампанията на Медведев срещу алкохола губернатор Белих се опитва да прокара указ, който да спре продажбата на твърд алкохол между 23,00 ч. и 07,00 ч., депутатите го отхвърлят. Случайно или не, Березин е главен акционер в най-големия завод за водка в района.

Преди на сцената да се появи “Метро”, Березин имал монопол върху местните хранителни магазини. Използвайки контактите си с хора близки до бившия губернатор, той успял да забави започването на строежа на магазина на “Метро”.
Когато обаче Белих встъпва в длъжност, нещата изведнъж се задвижват бързо. Новият аутлет на “Метро” отваря врати на 7 октомври миналата година. Оттогава и друга руска верига супермаркети също отваря магазин в града и смята да открие общо цели двайсет.

“Не можем да се надяваме да направим решителни промени, освен ако самата Русия се промени и държавата не осигури честна конкуренция и създаде добри условия за инвестиране. Но градът едва ли ще се превърне в Силиконова долина, защото най-добрите ни умове все още напускат”, казва Мария Гайдар, заместничката на Белих. Когато Медведев посети Киров миналата година, Гайдар и Белих го заведоха в ултрамодерен завод за кръвна плазма, който в момента е в строеж. Надеждите са, че до две години той ще снабдява цялата страна с плазма, така че Русия повече да не е зависима от скъпия внос. Макар че сградата е недовършена, има големи амбиции за бъдещето му.

След това те посетиха занаятчийска работилница - доста неизгоден бизнес, който представлява нещо като символ на лошото състояние на икономиката в настоящия момент. Въпреки всичко президентът лично завъртя грънчарското колело и се опита да моделира гъба. “Може би това е късметлийска гъба”, пошегува се член на делегацията му. Късметлия или не, Медведев ще има нужда от всяка възможна помощ, ако иска да прокара своите реформи и успешно да защити мястото си в Кремъл от своя могъщ министър-председател.

По БТА

http://e-vestnik.bg/8567/medvedev-izliza-sreshtu-putin-s-gubernatorsko-naznachenie/



Тагове:   медведев,   назначение,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14635885
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930