Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 08:50 - Две от офшорките на Брендо са били представлявани от шефа на КФН
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Две от офшорките на Брендо са били представлявани от шефа на КФН От Дневник   image

 

 

Фотограф: Юлия Лазарова


Докато доказването на вината на Евелин Банев-Брендо за трафик на наркотици все още преминава през съответните съдебни инстанции в България и Италия, около процеса изникват много въпроси, сред които и този за ролята на Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор, (КФН) в схемата на Брендо, пише в новия си брой седмичникът "Капитал".

Името на Мавродиев се появява в документи, свързани с две офшорни компании ("Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз"), през които са минавали придобити от трафик на кокаин пари.

Връзка между делата в Италия и България

Съдът (първа инстанция) в Милано осъди Банев преди месец на 20 години лишаване от свобода заради ръководната му роля в международна група от над 30 човека, която се е занимавала с трафик на кокаин от Южна Америка до Европа.

Съдът (първа инстанция) в София призна в средата на февруари Банев за виновен за участие в организирана престъпна група, която е изпрала над 20 милиона лева именно от трафик на наркотици, и той получи наказание 7.5 години лишаване от свобода.

Според обвинението за пране на пари в България той е извършил общо пет плащания на обща стойност от над 20 млн. лв. През 2004 г. в швейцарска сметка на регистрираното в САЩ "Куилин венчърс" Брендо внася близо два милиона лева. Впоследствие тези пари са преведени на фирмата "Фиделити ентърпрайсиз", която от своя страна финансира дейността на лизинговото дружество "Прайвет файнънс юнион" АД (Private Finance Union - PFU, беше популярна по това време като лизинговата компания, която отпуска кредити за жилища и автомобили само срещу лична карта - бел.ред.). 

"Капитал" пише, че според италианските разследващи органи "Евелин Банев е човекът, когото и италианци, и българи от групата наричат Началника, Дядо или просто Б. в подслушани разговори. Ролята на Банев била да финансира операциите по трафика на кокаин". От обвинението там става ясно още, че през лятото на 2005 г. той е бил задържан от испанската полиция на летището в Мадрид заедно с Йордан Захариев и Атанас Генов (и тримата ползвали фалшиви унгарски паспорти). През 2000 г. Генов е осъден във Венеция за държането на 2 кг кокаин, а през 2005 г. е разследван за 935 кг кокаин, открити на яхтата Espirite. През пролетта на 2006 г. Захариев е задържан на борда на лодката Ocean Wind, където са открити 3.5 тона кокаин.

Обвинението в България за пране на пари е за опитите на Брендо и групата да легализират средствата от наркотрафик от този период.

Офшорно обслужване

Към финала на делото за пране на пари в България в началото на тази година
прокуратурата поиска да разпита Стоян Мавродиев, за да се изяснят обстоятелствата около двете офшорни дружества, които са разследвани. Мотивите на прокурора Марияна Станкова бяха, че подписи на Мавродиев са открити върху документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз". Сред тях са и такива документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева (сестра на бившата съпруга на Брендо и съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев, който е и управител на PFU  - бел. ред.) и Владимир Дишлиев (баща на Константин Дишлиев) да представляват дружествата по банковите сметки в EURAM банк.

На две поредни заседания Мавродиев не се яви в съдебната зала.
Във второто пред Софийския градски съд обаче застана настоящият главен секретар на КФН и бивш негов съдружник Андон Георгиев, който свидетелства, а след това направи опит да разпознае подписа на Мавродиев под документи на въпросните дружества, без да потвърди, че е неговият. Той разказа за бизнеса на Мавродиев със създаването на офшорни дружества, които впоследствие е продавал на свои клиенти.

Прокуратурата се отказа повече да търси показанията на Мавродиев, което остави в неяснота ролята на шефа на финансовия надзор в схемата за пране на пари, и премина към решаване на делото.

Досега единственото официално изявление на шефа на КФН по темата остава малко след първото заседание, когато стана ясно, че е бил призован за свидетел. "Странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен в най-широк смисъл. Ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност с това дело", каза той в изявление, изпратено до агенция "Фокус".
 
В
редакционния си коментар

"Офшорен надзор"

по темата в съботния брой "Капитал" пише:

"Шефът на Комисията за финансов надзор е бил офшорен адвокат. Да си офшорен адвокат не е срамно. Професия като много други, стига да се спазват етичните стандарти. Да си офшорен адвокат на Брендо, вече осъден за наркотрафик, е, меко казано, неудобно и представлява сериозен морален проблем. Да има твои подписи по документи, свързани с пране на пари обаче, и да си финансов регулатор в държава от ЕС е недопустимо. Може и да не е доказано престъпление, но репутационно е дъното. И за човека, и за държавата, която търпи на такава чувствителна позиция човек с подобно спорно име.

От същия този регулатор КФН обществото очаква да провери и одобри или отхвърли сделката за най-големия пенсионен фонд "Доверие". Т.нар. купувач на дружеството представлява офшорна фирма, собственост на две други офшорки, собственост на все още неизвестно кого.

Законът в България забранява бизнеси като пенсионно-осигурителни компании да се притежават от неясни купувачи, без опит и без доказан произход на средствата. Независимо от този факт представители на австрийските продавачи и на офшорните купувачи еднозначно заявиха в разговори с медиите през седмицата, че не очакват никакви проблеми с одобренията на сделката и имат уверенията на регулатора, че това ще бъде направено в най-къс срок.

Заслужава си да се каже, че документите за сделката все още не са внесени в КФН и три седмици след обявяването на сделката "купувачът" се трансформира изцяло в нещо ново, като крайните собственици продължават да не са ясни. Откъде такава увереност в решението на КФН може само да се гадае и да се правят "обосновани предположения".


Ако някой може нещо да разбере обаче в плетеницата от офшорки, това със сигурност е шефът на КФН Стоян Мавродиев. От опита си с многобройните фирми на Брендо той е професионалист в офшорните дела.



http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/08/05/2116632_dve_ot_ofshorkite_na_brendo_sa_bili_predstavliavani_ot/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14632364
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930