Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 23:25 - Лос Анжелис таймс: Осемте близнака стреснаха лекарите
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1469 Коментари: 0 Гласове:
0



28.01.2009 13:45

Макар че раждането на осемте деца в медицинския център Кайзер Перманенте Белфлауер бе посрещнато с овации в страната и по целия свят, остават много въпрос, на които лекарите трябва да дадат отговор. Първият и най-логичният е: защо лекарите-гинеколози не са направили необходимото, за да предотвратят подобна рискова бременност.

“Шансовете родените в понеделник осем близнаци да са заченати по естествен начин са почти нищожни” – коментира Майкъл Тъкър, клиничен ембриолог от Атланта – един от водещите експерти в областта на репродуктивната медицина. Според него, ако в тази сензация е замесена лекарска намеса, то имаме работа с недобросъвестна медицинска терапия”. Родителите на осемте деца все още са анонимни, а говорител на болницата Кайзер заяви, че не е упълномощен да дава информация как са били заченати близнаците.
Лекарите съобщиха във вторник, че осемте новородени - шест момчета и две момичета, се чувстват много добре. те са се родили с Цезарово сечение и теглото им варира от 680 г. до 1.3 кг.
“Бебетата прекараха много добре нощта” - съобщи д-р Мандир Гупта, неонатолог в клиниката Кайзер. “Състоянието им е стабилно, а двете, които трябваше да получат медицинска помощ заради проблеми с дишането вече са добре и се хранят нормално”.
Въпреки оптимистичните информации, медицинската практика сочи, че раждането на три и повече деца крие много рискове и опасности както за майката, така и за децата. Преждевременно но родените деца имат проблеми с дишането, съществуват рискове за развитие на мозъка, които могат да доведат до трайни увреждания. Най-лошото е, че те остават латентни и се проявяват едва на много късен етап от развитието.
Американското общество за репродуктивна медицина и Американският колеж на акушерите и гинеколозите коментираха ,че “лекарите би трябвало да положат всички усилия, за да не допуснат развитие на подобна множествена бременност с над три зародиша”. “Все пак това зависи от лекуващите лекари.” - каза д-р Гийта Свами, доцент по акушерство и гинекология в Университета Дюк. “В това отношение няма никакви предписания, лекарите действат според обстановката”.
Според нея бебетата най-вероятно се заченати чрез ин-витро, като при този метод яйцеклетките и сперматозоидите се комбинират в лабораторни условия и след това най-добре развилите се зародиши се трансферират в майката. Този сценарий обаче също е малко вероятен, защото съществуват стриктни правила, които задължават лекарите да ограничат броя на трансферираните зародиши. В резултат на това много рядко се срещат раждане на повече от три близнаци с метода ин витро.
По-всяка вероятност в конкретния случай се касае са медикаментозно лечение на майката по т.н. процедура на “контролирана хиперстимулация на яйчниците”. То се използва най-вече при жени, които нямат овулация, за да се стимулират яйчниците да произвежда яйцеклетки. Когато това се получи, пациентът обикновено получава изкуствена инсеменация.
Може да се използва лекарството clomiphene, което се пие през устата и се използва за стимулиране отделянето на една или две яйцеклетки. “Много по-силно действат инжекции, които могат да предизвикат развитието на 8 – 10 узрели яйцеклетки” - каза д-р Давид Диас, директор на Центъра за репродуктивна медицина в Ориндж Каунти.
“Това е най-вероятният начин, по който могат да се развият толкова много зародиши” - каза той.
Някои пациенти с репродуктивни проблеми са по-склонни да приемат хиперстимулация на яйчниците вместо ин витро, тъй като лечението е по-евтино – между $2 000 - $3 000 вместо $10 000. Медицинският център Кайзер Перманенте не поема никакви разходи по лечението на стерилитета на пациентите си.
Стимулацията на яйчниците е по-трудно поддаващ се на контрол метод от ин витро, тъй като лекарят не може да избере колко зародиша да върне в матката” - казва Свами.
Но дори това да е така, лекарите през цялото време асистират лечението на стерилитета – смята д-р Диас. След като тестовете покажат, колко яйцеклетки са били стимулирани, лекарите могат да пукнат някои от фоликулите, за да намалят броя на освободените яйцеклетки.
Ако пациентите решат да продължат с лечението, на по-късен етап някой от ембрионите могат да бъдат абортирани, ако се види, че е налице опасна множествена бременност.
Лекарите препоръчват да остават максимум до три зародиша, защото когато са повече се увеличават рисковете за майката и бебетата – може би не толкова от физическа, колкото от финансова гледна точка. Когато близнаците са повече от три, почти винаги раждането е преждевременно – преди 30-та седмица на бременността. Когато майката пристигнала в болницата, тя била в 23-а седмица и децата се родили осем седмици преди термина си. Преди да роди тя носела тежест от 11 кг. Но сега й предстои още по-голям биологичен риск: кърменето. За да може да ги кърми, майката ще се нуждае от 6000 калории дневно, което е равно на изяждането на 82 кренвирша! Толкова калории изразходва един алпинист, който качва Еверест. Освен това самото кърмене се оказва истинско мъчение. Според практиката кърменето на едно дете трае около 45 минути - за толкова то си запълва стомахчето. В това време се включва и толкова важното уригване. Така че сметнете: две гърди с по едно дете, това прави четири бебета за 90 минути. За осем бебета - три часа. Но тъй като децата се хранят през три часа, това ще рече, че майката трябва само да кърми. Ами нейните нужди - храна,тоалет, сън...Значи тя ще трябва да прекара в кърмете поне следващите шест месеца от живота си!
Новородените са изправени пред висок риск от респираторни проблеми, инфекции, увреждане на органи – особено на мозъка и стомаха. Освен това преждевременно родените деца са в рисковата група на високата детска смъртност през първия месец на живота си. Не на последно място идват финансовите проблеми. Според акушерките, децата ще се нуждаят от 56 памперса на ден. при цена от двадесет цента, това прави солидна сума – само за тази операция. А какво остава за облекло, играчки, занимални, училище....По официални данни на американското правителство средно родителите харчат за отглеждане на едно дете $269 520 – от раждането до навършване на 17 години. Това означава, че майката на осемте близначета трябва да има за тази цел $2.1 млн. до 2026 година (без отчитане на инфлацията).
“Това е изключително рисковано решение на двамата родители” - коментира д-р Ричмард Поулсън, директор на програмата за репродуктивно лечение в Калифорнийския университет. “Осемте близнаци – които все още нямат имена и са обозначени с първите осем букви от азбуката – най-вероятно ще останат в болницата поне два месеца. Майката ще може да напусне след една седмица”. Първите пет близнаци са дошли на бял свят през март 1967 г. в Мексико сити. Но всичките поминали през следващите 14 часа. В САЩ единствен случай на пет близнаци е регистриран в Хюстън през 1998 г.. Те се родили три месеца преждевременно, като най-малкото бебе починало една седмица след раждането. Останалите навършиха десет години през декември. Техните родители Нкем Чукву и Айки Луис казват, че са изключително щастливи и са готови да дават всичките си пари за отглеждането им”. /БГНЕС

Оригинал
Los Angeles Times, 28 Jan 2009
Octuplets rattle fertility experts
от Шари Роан и Джеф Готлиб (Shari Roan and Jeff Gottlieb) 


http://www.dnesplus.bg/Science.aspx?f=109&d=264909



Тагове:   Осемте,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629168
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930