Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 15:14 - Ще избухнат ли родните индекси?
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
1



Известен оптимизъм се усеща на БФБ през последните дни, макар и да сме в средата на един от най-неактивните за борсата месеци.

Добрата новина е, че повишението става реалност след изнасянето на отчетите на дружествата за първото полугодие (дали добри или лоши, реакциите не са негативни). Това може да се обясни с факта, че или резултатите са били по-добри от очакванията, или поне не са по-лоши от тях.

Изборите също вече са история, като поне за момента страната ни разполага със стабилно правителство, тоест факторът политически риск, така актуален преди началото на лятото, вече не действа.

Именно последният, като че ли правеше така, че индексите да странят от случващото се на международните пазари, за които пък летните месеци бяха изключително ползотворни.

Малко статистика

Все повече специалисти изказват мнения, че най-лошото от кризата за света вече е преминало.

За това свидетелстват и масираните покупки на развитите и развиващите се пазари, отвели широкия S&P 500, барометър за състоянието на световните борси, до повишение от близо 48% от дъното му през март. Той премина и психологическото ниво от 1000 пункта за пръв път тази година.

Повишенията на развиващите се пазари, където уж попадаме и ние, са значително по-внушителни от тези у нас.

На фона на минималното повишение от над 6% на SOFIX от началото на годината, регионалните индекси, с които се сравняваме и които обикновено се представяха значително по-слабо от нас през последните няколко години, са с ръстове многократно изпреварващи този на родната борса.

За сравнение, индексът на страната с която се присъединихме към ЕС в един и същ момент - Румъния е регистрирал повишение от над 36% от началото на годината, а украинският PFTS се е повишил с над 40%. Руският MICEX е добавил над 70% към стойността си, докато турският ISE се е повишил с близо 59%.

Трябва да споменем факта, че родните индекси бяха сред най-понижаващите се в световен мащаб за последните две години, отстъпвайки само на исландските такива.

В условията на нарастващ интерес от страна на международните инвеститори, насочващи все повече средства към развиващите се пазари и по-нататъшно стабилизиране на световната икономика, едва ли дълго ще останем встрани от погледа дори и само на спекулативните капитали.

Дори и в условията на влошаващи се резултати за повече от родните сини чипове, съотношението цена-печалба на индекса все още се запазва на изключително ниско ниво от 6.24 или около два пъти и половина пъти по-ниско от това на развиващите се пазари.

Съотношението цена-печалба за индексът на развиващите се пазари се е повишило с около два пъти от края на миналата година, до голяма степен благодарение на ръста на цените на акциите, както и на влошаването на резултатите на компаниите в условията на криза.

Като обобщение можем да кажем, че паниката и страхът на родния пазар, като че ли все още властват с пълна сила и неутрализират до голяма степен положителните тенденции на международните пазари.

По-нататъшни признаци за стабилност или поне това, че ситуацията не е чак толкова лоша, биха могли да инициират намаляването на тези притеснения, както и постепенно завръщане на институционалните инвеститори.

Връщането на инвеститорите през септември по работните им места също би могло да бъде последвано от покупки, а защо не да станем свидетели и на едно рали в последните месеци до края на годината?

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!



Теодор Минчев
http://profit.bg/news.php?cid=1&id=52045
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629003
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930