Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 16:07 - Приключи изграждането на най-големия ветропарк в България
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове:
1



На 6 октомври 2009 г. ще бъде отбелязано приключването на строителните работи на най-големия в България ветроенергиен парк "Свети Никола", община Каварна, и присъединяването му към националната електропреносна мрежа, съобщиха от инвеститорите.

Паркът е изграден и ще се експлоатира от Ей И Ес Гео Енерджи (AES Geo Energy) – съвместно дружество между американската енергийна компания Ей И Ес (AES) и българо-немското дружество Гео Пауър (Geo Power).

Присъединяването към електропреносната мрежа ще бъде отбелязано с официална церемония на територията на ветропарка от 12.00 часа.

Това е ключов етап от развитието на проекта. С него става възможно произвежданото електричество да достигне до потребителите в момента, в който мощностите на вятърната централа бъдат въведени в експлоатация. Очаква се това да стане през декември 2009 г., когато във ветроенергийния парк ще заработи подстанцията му, високоволтовата линия и всичките 52 вятърни турбини.

Инвестицията в проекта възлиза на 270 млн. евро. 223 млн. евро от тях са осигурени от банков консорциум, в който участват Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международна финансова корпорация (IFC), UniCredit Markets & Investment Banking (UniCredit) и УниКредит Булбанк България. Останалата част от 47 млн. евро е собствената инвестиция в проекта от страна на AES.

Инсталираната мощност във ветроенергиен парк "Свети Никола” е 156 мегавата. Централата има капацитет да произвежда 340 гигаватчаса годишно. Електрическата енергия ще се изкупува от Национална електрическа компания (НЕК), съгласно измененията в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.

С пускането в експлоатация на 156 мегавата мощност на ВЕП "Свети Никола" ветроенергийните мощности на България се удвояват и достигат до около 330 мегавата. Пряк израз на добавената чиста енергия е и спестяването на над 300 000 тона въглеродни емисии годишно или около 6 млн. тона за 20 години експлоатационен срок.

Проектът е изцяло съобразен с Националната енергийна стратегия, изискванията от Киото и Директивите на ЕС, които насърчават производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на вътрешния пазар. Целта е производството на електроенергия от ВЕИ в Европейския съюз да достигне нива от най-малко 20% от цялата консумирана енергия през 2020 г.

Експлоатацията на ветроенергиен парк "Свети Никола" ще спомогне съществено за изпълнението на поетия от България, като пълноправен член на Европейския съюз, ангажимент произведената от възобновяеми източници енергия да достигне 16% до 2020 г.

Ветроенергийният парк допринася за икономическото оживление и за устойчивото развитие на региона. В резултат на изпълнението на проекта до момента са подписани договори на стойност от около 40 млн. евро с български подизпълнители. Изграждането на парка осигурява 250 временни и около 20 постоянни работни места. Като част от социалната програма на компанията в региона в бъдеще, ежегодно ще бъдат финансирани социални и екологични проекти.

В процеса на разработване на проекта компанията извърши редица екологични и социални изследвания и предприе допълнителни мерки за опазване на флората и фауната. Особено внимание се обръща на миграцията на птиците. Извършен е 5-годишен мониторинг на миграцията на птиците съвместно с Института по зоология към БАН и международни експерти и предстои да се прави такъв по време на експлоатацията на парка. Монтирана е и радарна система, която предупреждава отрано за наближаващи птичи ята и позволява турбините да се изключват, за да се осигури безопасното им преминаване. Разработена е и допълнителна система за изключване на турбините, управлявана от независими орнитолози. Такава практика е иновативна дори за световните и европейските стандарти.

http://business.actualno.com/news_264298.html




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14631911
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930