Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 00:28 - Може ли сиртакито да спъне еврото
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 755 Коментари: 0 Гласове:
0



Помните ли древногръцката история за Троянския кон? Как хитрите гърци скрити в търбуха на дървен кон, превзеха Троя. Е, сега в началото на ХХI век, главният икономист на Дойче банк и бивш дългогодишен старши икономист в МВФ г-н Томас Майер смята, че гърците могат да срутят европейския валутен съюз. Защото Гърция има толкова висок публичен дълг и бюджетен дефицит, че може и да фалира.

Защо има нещо гнило при съседите

Макар и с по-меки думи през декември 2009 г. Кристоф Уейл от германската Commerzbank, визирайки Гърция, коментира “...става ясно, че еврозоната е стабилна толкова, колкото и най-слабият й член".

Проблемите с публичните финанси на Гърция не са от вчера. Още през 2002 г. имаше съмнение, че Гърция не е спазила два от т.нар. маастрихтски критерии - за максималния размер на публичния дълг като процент от БВП (60%) и за максималния допустим дефицит (3%) - поради което не е трябвало да се допусне замяната на драхмата с евро. Само че тогава ЕС не поиска да проучи тези съмнения. За да се стигне до 2009 г. когато през март ЕК прогнозира на база на данни, предоставени от Гърция,че бюджетният дефицит през 2009 г. ще бъде малко над 3%, а през 2010 г. - малко над 4%. И само 7 месеца по-късно на база на нови данни, предоставени от новоизбраното правителство се оказа, че очакваният дефицит за 2009 г. е 12,7%, а планираният за 2010 г. - 9.4%. И днес Гърция е пред фалит. През 2009 г. е взела около 60 млрд. нови заеми, а за 2010 г. са й необходими минимум 55 млрд. нови заеми. Понастоящем държавният дълг на Гърция е близо 400 млрд. евро - почти 115% от размера на брутния вътрешен продукт.

Не правете като тях

За последните 10 г. заплатите в държавния сектор в Гърция са нараснали с над 33% повече от ръста в Германия, реформата в пенсионната система се отлага от над 10 г., всяка година милиарди евро са изсипвани в хронично губещи държавни компании - например над 20 млрд. евро в “Олимпик Еъруейс”, която след близо 15 г. субсидии пак фалира през 2009 г. Обаче по “гръцкия” начин голяма част от уволнените от раздутата администрация на авиокомпанията бяха пренасочени в други държавни фирми и учреждения.

Евро спрямо долар - колко?

Преди 2 месеца “24 часа” публикува прогнозата ми, че заради проблемите в Гърция очаквам еврото да поевтинее спрямо долара. През изминалата седмица еврото стигна до най-ниската си котировка спрямо долара за последните 5 месеца. И според мен ще продължи да се обезценява. Освен, разбира се, ако Барак Обама не прокара някой нов “стимулиращ” пакет от стотици милиарди долари държавна помощ през американския сенат. Само че за разлика от г-н Майер не мисля, че еврото ще се срине, ако Гърция фалира. САЩ са също икономическа и монетарна система, и отделните щати могат, разбира се условно, да се разглеждат като самостоятелни държави. Е, през ХХ в. и Калифорния, и Ню Йорк са фалирали, но това не доведе до разпадането на системата на Федералния резерв. Разбира се, ако Гърция фалира ЕЦБ ще инкасира известни загуби,тъй като приема държавни облигации на страни-членки на ЕС (в това число на Гърция) като обезпечение по отпускани от нея кредити.

Прав ли е г-н Майер да иска нов фонд?

Не приемам идеята на главния икономист на Дойче банк за създаването на специален европейски валутен фонд с широки правомощия. Наистина, договорът от Маастрихт не позволява директното финансиране на държавни дефицити на страните от еврозоната от страна на ЕЦБ или националните централни банки. Но пък един нов фонд означава още повече пари да бъдат събрани от европейските данъкоплатци, за да се харчат по време на криза. Означава и нови назначения на публични служители. А в ЕС и без това има прекалено голяма администрация и бюрокрация за да се създава нова финансова структура. Всъщност има нужда не от нов финансов фонд, а от спазване на изискванията на Пакта за стабилност и растеж. И от налагането на санкции и глоби, когато пактът не се спазва.

Новосъздаден европейски валутен фонд не може да реши проблемите на публичните финанси на Гърция. Нито пък има нужда такъв фонд да разработва антикризисни програми за страните от еврозоната.

Кой ще плати обяда на гърците

От години се знае, че основните проблеми в Гърция са три - огромна и непрекъснато растяща държавна и общинска администрация, нереформирана пенсионна система, сложна и нестимулираща инвестициите и спестяванията данъчна система. И за да се решат тези проблеми, няма нужда от нови европейски структури и пари - има нужда от политическа воля за реформи в Гърция. И от натиск за реформи от страна на ЕС. От Гърция се очаква до края на януари да представи детайлен 3- годишен план за действие с основна цел реформа на публичните финанси. Очаква се този план да включва за първи път в новата история на Гърция мерки за намаляване на държавната администрация и замразяване (а може би и намаление) на заплати и пенсии. Другите две европейски страни със сериозни бюджетни дефицити - Англия и Ирландия, вече обявиха подобни планове. Крайно време е Гърция да ги последва. Крайно време е нашите южни съседи да разберат, че безплатен обяд няма. И че не са длъжни европейците да им го платят.

ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=354400




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629513
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930