Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 23:06 - България може да спечели от кризата
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1644 Коментари: 1 Гласове:
1



България може да спечели от кризата


Гръцките пари може да се преместят тук, стига да ги искате, твърди бизнесменът Христос Мурутис в интервю за bgВести.

Как един грък от София вижда последиците от кризата в България и в Гърция?

Голямата криза, която тръгна от САЩ, имаше сериозно отражение върху целия свят. За Гърция в началото не се предполагаше, че ще има сериозни последствия - нещо, което изглежда ще се случи и в България.

Размерите на кризата изглеждаха големи в началото на 2009-а, но тогава тя беше главно психологическа, отколкото фактическа. Излязоха много несправедливи статии в ущърб на България през първото тримесечие на 2009 г.

Днес, в средата на 2010-а, България може да се гордее, че има изключителни макроикономически показатели и изглежда в края на годината ще приключи с положителни темпове на развитие.

Малцина знаят, че ако дефицитът през 2009 година беше в рамките на 3%, България заедно с Финландия и Люксембург щяха да бъдат единствените страни, отговарящи на критериите от Маастрихт за въвеждане на еврото.

Кризата в Гърция е нещо съвсем различно. Развитието на Гърция се базираше на гигантски държавен дълг - 120% от брутния вътрешен продукт, който в България е само 15%, и при наличието на един непрекъснат дефицит, подхранващ постоянно дълга.

Страната имаше два изхода - или да предприеме революционни, смели и трудни реформи, или да фалира. Гърция избра първото решение, което означава рецесия от поне 5% за 2010 година, като смятам, че този спад ще се движи в рамките на 2-3% годишно до 2014-а.

Ще бъде изключително трудно за гръцкото общество особено след 2012 година.

Какво трябва да очаква България от гръцката криза? Ще има ли някакви последици тя за нас?

Сигурно ще станем свидетели на сериозни движения при капиталовите потоци на гръцките банки, които ще станат много по-внимателни.
Вярвам обаче и в положителните аспекти, които мнозина не виждат.

Гърция не може да задържи онези фирми, които ще потърсят изход в чужбина. Данък печалба в Гърция е 25%, ДДС на практика не се връща, новата данъчна политика увеличава данъчното бреме още повече. Гръцката държава на практика се превръща в допълнителна тежест за предприемачите, напомняйки за отдавна отминалите времена на мафиотския рекет у вас.

България със своя 10% плосък данък и доброто си функциониране като държава, която е много по-гъвкава от Гърция, вярвам че в рамките на две години ще привлече над 30% от гръцките фирми в сферата на услугите, както и някои холдинги.
Конкурент ще й бъде Кипър.

България ще привлече също така голяма част от личните спестявания в гръцките банки, които в началото на 2010-а са възлизали на около 380 милиарда евро и сега напускат страната „със скорост" от 15 милиарда месечно.

Гърците имат спестявания и искат да ги изкарат от страната, а България е една от държавите, които привличат техния интерес.

Може ли България да стане по-атрактивна и да привлече за постоянно този интерес на инвеститорите?

Естествено, че може. Това е нещо, което споменах на вицепремиера Симеон Дянков по време на една кратка наша среща, както и на Борислав Стефанов, Директор на Агенцията на инвестиции в България.

Смятам, че е изключителен шанс за България да привлече 15-20 милиарда евро като външни капитали, които първоначално ще бъдат вложени в банки и част от тях ще бъдат инвестирани в последствие в страната, когато вложителите започнат да опознават ситуацията у вас.

Освен това дружествата в сферата на услугите, които вярвам, че имат идеални условия за развитие в България, също ще трябва да бъдат привлечени в страната. Всички са готови психологически, стига само някой да им покаже пътя.

В тази връзка мисля, че Агенцията за инвестиции, заедно с доказали се гръцки предприемачи в България, ще трябва да се заемат с едно резултатно и непрекъснато популяризиране възможностите на страната.

Българската Агенция за инвестиции ще трябва да има специален бюджет за рекламиране на страната - за семинари, конференции и представяния на България по цял свят. Страната трябва да се рекламира буквално «от врата на врата» пред евентуалните чуждестранни инвеститори. Смятам, че с около 2-3 милиона лева Агенцията за инвестиции би могла да постигне изключително добри резултати, като например да привлече почти веднага 2-3 милиарда евро в страната.

Не смятате ли, че „предавате" по някакъв начин родината си Гърция с тези думи?


Не, категорично не. Парите и инвеститорите нямат предпочитания или ограничения от психологическо естество - отиват там, където могат да функционират и да работят по-добре.

Гърция е приела и подкрепя това нещо, като страна-член на ЕС. Нима гръцките инвеститори, отивайки в Кипър, например, привлечени от изгодните условия там, продават родината си? Не.

Тези капитали, тези дейности, ще напуснат Гърция и ще отидат другаде от самосебе си. Следователно, защо да не помогнем на тези хора да видят много добрите предимства на България, които са изключителни!

Имате ли някакви проблеми в България?

Единственото нещо, което ми прави впечатление, е негативизмът на българите и липсата на вяра в тяхната държава. Вярвам, че трябва да поработим в тази сфера, за да променим нещата.

Оптимист ли сте за бъдещето на страната?

Да. Вярвам, че България може да стане една страна за пример, като една малка Швейцария, да последва примера на Кипър след 1974 година и да се превърне в остров на стабилността и просперитета в ЕС. Необходими са обаче смел план и правилна стратегия, в изготвянето на които с радост бих помогнал.

Обичате страната ни, как я чувствате?

Като моя родина. Обичам България наравно с Гърция.

*

Христос Мурутис живее в София от 1999-а. Занимава се с предприемаческа дейност от 2000 година, когато създава компанията за интернет и телекомуникации BITEX-COM заедно с фирмата Германос.

През 2002 година учредява инвестиционното дружество EuroCapital Finance АД, привлякло инвестиции в България за над 250 милиона евро в периода 2002-2006 г.

Два от много известните проекти, подкрепени от неговата компания EF, е изкупуването на земята, градоустройството и финансирането на проекта на фирма Tishman до летище София, както и на проекта на дружеството Danaos на околовръстния път под лифта за Симеоново, на обща площ от 300 декара.

На това място започна преди седмица изграждането на първия магазин на шведската верига ΙΚΕΑ в страната ни.

През 2006 година заедно с американски партньори учредява дружеството за мениджиране на фондове Αrceland.
Arceland през 2007 година създава първия си фонд на стойност от 80 милиона евро, което инвестира в земи за строителство на жилища в София. Неотдавна Arceland създаде втория си фонд под наименованието ADP, с 50 милиона евро капитал, който ще инвестира в сферата на засегнатите от кризата недвижими имоти в София.

Следваща цел на Arceland е създаването на трети фонд заедно с инвеститори от страните в Персийския залив на стойност от 300 милиона евро, който ще инвестира и в Румъния, но централата ще бъде естествено в София.

Преди да се установи в София, Христос Мурутис завършва право в Гърция и има успешен бизнес в областта на корабоплаването чрез дружеството си Unibros Shipping, което продава през 1997 година.



http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=47108:2010-06-19-11-16-00&catid=76:z&Itemid=118


Тагове:   България,   може,


Гласувай:
1



1. meto76 - http://money. ibox. bg/news/i...
01.07.2010 23:08
http://money.ibox.bg/news/id_1288621768
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14632172
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930