Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 23:55 - Когато IT-специалистът ви е на 10…
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
2



Статия на New York Times

Доналд Гарнър – младши бил на борсата си за авточасти втора употреба и правел снимки, когато клиентка споменала, че двамата й синове-близнаци току що са се върнали от компютърен лагер. Страхотно умение си е, казал господин Гарнър, като се оплакал колко пари му е поискал професионалист да му направи добър уебсайт. Защо не накарате моите момчета да го направят? – попитала клиентката. Ще им платите според това, което направят. Той помислил. „Защо не” – отговорил.

Господин Гарнър трябвало да подтисне смеха си, когато момчетата се появили на следващия ден с бележници и сериозни изражения. Но той чинно им дал грубата идея за това, което си представя и им махнал за довиждане, без да има особени очаквания. Месец по-късно той бил смаян и зарадван, когато момчетата му представили точно това, което имал наум. Той им написал чек за 2000 долара, но момчетата се съгласили да приемат само 700. „Свършиха страхотна работа – наистина супер” – казва господин Гарнър (Хвърлете поглед)

Наистина не е изненадващо, че някои бизнеси получават технологична помощ от…деца. Те са далеч пред нас в много от тези неща, като постоянно са пред компютрите, както у дома, така и в училище. И са щастливи да работят за пари, за които професионалист никога не би се „навил” – музика за ушите на всеки „стиснат” собственик на бизнес.

Дали трябва да се доверите на тийнейджър за направата на уебсайт? Защо не – ако можете да си позволите да отпишете цялата работа, ако детето обърка нещо или просто изгуби интерес – стандартен риск, когато наемате някой толкова млад. Ако сте под напрежение, ако сайтът е супер важна мисия, ако искате потребителите да правят транзакции чрез сайта, ако сте в технологично сложен бизнес, който изисква динамично уеб присъствие, ако имате сериозни нужди от сигурността на данните, които се обменят чрез сайта, забравете. Преглътнете и похарчете 5 до 20 хиляди долара, колкото си трябва за да бъде изработен сайта от професионалист.

Това очевидно не описва ситуацията на господин Гарнър, а всъщност и повечето малки бизнеси могат да си позволят да дадат шанс на младежи, със способности в уебдизайна.

Някои от тези деца могат да правят страхотни сайтове, коментира Пит Инграм – Коучи, главен изпълнителен директор на iD Tech Camps, които оперират т.нар. компютърни кампове в цялата страна – включително този, който посещават Рос и Скот Падалино, момчетата направили сайта на господин Гарнър.

„Има 13-годишни, които са страхотни програмисти” – коментира господин Ингръм – Коучи – „Те могат да правят уебсайтове, които са напълно според професионалните стандарти, включително с вкараната флаш анимацията и видеоклиповете.

Близнаците Падалино определено смятат, че направата на уебсайт е детска работа.

„Най-трудното в цялата работа бе да разберем какво иска Дони. Но дори това не бе толкова трудно” – казва Рос.

Разбира се, уебдизайнът е едно на ръка. Но може ли дете да подържа компютрите и приложенията, които са в основата на бизнеса ви? Когато е на 13 Стивън Фридкин поддържа цялата мрежа и софтуерна система на ред малки бизнеси на свръхниски цени. Днес, 26-годишният господин Фридкин, който притежава успешна IT компания – базираната в Маклийн, Вирджиния Ntiva се връща назад към онези времена и си задава въпроса дали това е било добра идея..

„Шансът с дете, което върши работата системата в някакъв момент да се „продъни” е голям, ще загубите данни и пак ще трябва да наемате професионалист, който да разчисти бъркотията за далеч повече, отколкото щяхте да му платите ако го бяхте извикали още в началото” – коментира той – „Мога да ви изброя поне 30 случая само от началото на тази година, когато е трябвало да оправям подобен тип ситуации”

Но господин Фридкин коментира, че има начин и вълкът да е сит и агнето да е цяло – ако познавате тийнейджър със значителен потенциал, който може да свърши работата – наемете го, но наемете и опитен професионалист, който да го надзирава. Той дава подобен тип „надзорни” услуги за ред компании, които са наели деца да им помагат с IT проблемите им и отчита, че това често помага на клиентите да спестят доста пари, без риск от това нещо да се обърка.

Той самият вижда смисъл в наемането на деца в ранните им тийнейджърски години – коментира, че му напомнят за него и ги пуска в част от проектите, но само след като минат подготовка и под внимателния поглед на опитен член на екипа. И дори тогава не иска допълнителни средства от клиента за труда на децата.

Но, не се притеснявайте за близнаците Падалино. Те вече са на 10 и не възнамеряват да се занимават с проблемите на компаниите, все още…”Имаме много домашни, играем футбол, а и разработваме игри за компютъра вкъщи” – казват те.

От друга страна – ако сте решили да инвестирате във фирма за компютърни игри…


http://www.spekulanti.com/2010/11/06/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-it-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D0%B8-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-10/




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14634431
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930