Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 22:47 - ДСБ подкрепя СДС за извършване на одит в „Булгаргаз”
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0




Bulgarian Post
06.01.2009 г.

Заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров заяви, че партията му подкрепя настояването на СДС за пълен одит на “Булгаргаз”. Бъчваров коментира, че България не е жертва на спора между Русия и Украйна, а е „жертва единствено на безотговорната политика на този кабинет”.

“За трета поредна зима Европа се оказа в криза, поради спрените доставки на природен газ, заяви депутатът от ДСБ Иван Иванов. Според него тази безпрецедентна ситуация е илюстрация до къде ни е довела политиката на сегашното правителство на пълна енергийна зависимост от Русия.

„България е единствената страна от ЕС, която е 100% зависима от доставките на руски газ”, каза Иванов. Той посочи, че българското правителство въпреки това не е уведомило ЕК за проблемите с доставките на газ за България.

Според Иванов страната може успешно да се справи и преодолее проблема само ако правителството е изпълнило задълженията за поддържане на запаси от горива и техническата готовност за алтернативно отопление. Иванов поясни, че трябва да се провери дали правителството е изпълнило изискванията на закона за задължителните 70 дневни запаси от нефт и нефтопродукти.

В зависимост от състоянието на запасите, правителството трябва да предприеме мерки за незабавно преминаване към алтернативни горива. „Трябва да има ясни доказателства, че предвидените по закон резерви са в наличност”, каза той. Ако не се предприемат мерки, то българското правителство ще стовари цялата криза върху гражданите, смятат от ДСБ.

От партията поискаха президентът Георги Първанов да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата с газал Според тъмносините пред съвета премиерът Сергей Станишев трябва да докладва за изпълнението на изискванията за задължителните седемдесетдневни запаси от нефт и нефтопродукти заради спрените доставки за страната ни. От партията имали основание да се съмняват, че правителството е изпълнило тези си задължения.

ДСБ настояват още председателят на парламента Георги Пирински да свика парламентарната комисия по енергетика и да изпрати парламентарна делегация в Украйна и Русия, която да изясни мащаба и перспективите за преодоляване на кризата с доставките на газ у нас.

Българското правителство да направи незабавни постъпки пред руската страна за изплащане на недоставените количества природен газ, съгласно договора за доставка на газ между "Булгаргаз" и "Газпром", искат още тъмносините.

http://news.bpost.bg/story-read-18664.php



Тагове:   одит,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629926
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930