Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2009 11:59 - С Кунева Борисов изигра най-слабия си ход – дали няма да му изиграе лоша шега?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
1



 
С Кунева Борисов изигра най-слабия си ход – дали няма да му изиграе лоша шега?
    by newswriter on 19/09/2009 9:25 AM
image
 

imageИво Инджев
http://ivo.bg/


Истината, че Бойко Борисов дължи популярността си на това, че говори истината (или поне успява да убеди много хора в това), е известна най-добре на самия Борисов.

Ето защо отклоняването от този тип говорене е симптом, който заслужава особено внимание – включително от страна на самия Борисов, който е на път да изпадне в пълна безтегловност по отношение на критичните мнения – на критично липсващите мнения в медиите в България.

А безтегловността на човека, чието мнение натежава на всякакви везни при взимане на управленските решения в България, не е само проблем на премиера.

С изказването си за мотивите, поради които Меглена Кунева няма да запази поста си на еврокомисар, премиерът направи най-слабият си публичен ход досега – за вътрешна и външна консумация. Просто защото произнесе една полуистина, в която (освен по презумпция, както при всяка „полу”) се съдържа и една откровена неистина.

Да, Меглена Кунева действително не беше сред критиците на тройната коалиция.

Само че този факт се предопределяше не само от генезиса на нейната политическа кариера (заради който всъщност тя е в немилост сега, което е право на новите управляващи), но и от нещо много по-важно: еврокомисарите, от момента в който станат част от европейското правителство, престават да бъдат елемент от местния политически пейзаж.

Изискването към тях да загърбят предишния си политически багаж и да се посветят на новата си работа като безпристрастни европейци е универсално и задължително. Щом като е била добър еврокомисар, както и самият Бойко Борисов признава, значи е била длъжна да изпълни това условие.

В този смисъл Борисов не е откровен с нас. Но има и друго: не знам дали може да се говори за дипломатически „натиск” върху него като премиер на България да запази Кунева като еврокомисар, но настроения, при това доста силни, макар и не публично демонстрирани, в този смисъл имаше.

И той го знае много добре. Както знае също, че именно по тази причина се забави толкова дълго с решението си. Но не е добре, да го отрича, защото така подкопава авторитета си на искрен политик, който е основния му политически капитал.

Хайде нас, българите, кучета ни яли (както обикновено). Но с изричането на тази неистина премиерът Борисов ясно и на висок глас казва на европейските партньори, че е способен да говори неща, които не са верни, както те много добре знаят!

За да бъде напълно ясно, да повторя кристално: не смяната на Кунева, дори не и фактът, че това се случва срещу волята на силно лоби в Брюксел (което дори може да се изтълкува като проява на характер от българска страна), а именно неискреността при обосноваването на това действие е проблемът. И не само за Бойко Борисов, но за всички, които вярват, че това управление ще бъде различно от предишните.

Ще бъде интересно да се види, как Меглена Кунева, най-успешният действащ български политик през този сезон (освен самият Бойко Борисов), който единствен демонстрира голям личен потенциал на избори, ще отиграе ситуацията.

Припомням, че Меглена Кунева е единствената персонална конкуренция на Бойко Борисов с лично постижение, което демонстрира на евроизборите тази пролет, поднасяйки голямата изненада, когато за кратко реанимира умрялото вече НДСВ с неочаквано висок резултат. Всички наблюдатели, без изключение, отбелязаха, че това е нейна заслуга.

Ами ако Кунева реши да не приема новата „царска милост” (на която тя в миналото дължеше наистина шеметната си кариера) и с пораснало самочувствие избере да запази потенциала си за следващите избори, вместо да се обезличи с подарен пост като компенсация за загубения? И го направи при това не от леви позиции, каквито се опитва да окупира и консолидира Г.Първанов?

Питам, защото следващите важни избори са президентските. При това не са толкова далеч във времето - само след две години, през които участието в управлението (при това по време на икономическа криза) ще носи минуси в политиката, а опонирането на всяка управленска грешка - точно обратното.

Поне такава е логиката на „класическата политика”. Ще видим дали и доколко ще сработи тук.


http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=8227427



Тагове:   Меглена Кунева,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14630380
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930