Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 17:42 - Приближен до Кремъл мозъчен тръст: Русия трябва да се избави от "силовиците" и да стане член на НАТО
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
1



image

 

image

През този век Русия трябва да се върне към четиригодишен президентски мандат, да отмени цензурата в медиите, да въведе истинска многопартийност, да разпусне силови структури като МВР и ФСБ и да се присъедини към НАТО. Това са сред основните идеи, които приближеният към Кремъл Институт за съвременно развитие (ИНСОР) е описал в своя нов доклад, съобщава "Газета.ру". Изследването, озаглавено "Русия през ХХІ в.: образът на желаното утре", вече е било изпратено лично на президента Дмитрий Медведев и предстои да бъде представено официално днес.

Докладът е написан под формата на есе и представя в рамките на 65 страници облика, който Русия трябва да приеме през следващите десетилетия. Според авторите му една от основните цели на този документ е да даде алтернативен план за бъдещото развитие на страната от "Стратегия 2020 г." - програмния документ на управляващата партия "Единна Русия".

За своя отправна точка ИНСОР, който е смятан за мозъчния център на екипа на Медведев, взима скорошните призиви на президента за всеобща модернизация на Русия. "Модернизационният скок" на страната е неизбежен, смятат авторите на доклада, въпреки тежките условия, в които трябва да бъде извършен - като например установената конюнктура на пазарите и инертността на политическите среди, както и увереността на властите в собствената си непобедимост. Без подобен скок обаче Русия ще се сблъска с какви ли не екстремни сценарии: икономически колапс, политическа криза, социално напрежение покрай провала на властите да изпълнят поетите към обществото задължения и загуба на позициите на международната сцена.

Описанието на Русия след проведената успешно модернизация заема централно място в доклада. Така "в един момент през ХХІ в." страната е очистена изцяло от структурите на "силовиците" - "основното полицейско ведомство" - МВР, както и Службата за федерална сигурност (ФСБ) са ликвидирани. Вътрешното министерство е заменено от Федералната служба на криминалната полиция (ФСКП), която се бори с престъпността, а милицията е предоставена на органите на местно самоуправление. На мястото на ФСБ отново е формирана Федерална служба за контраразузнаване (ФСК), чиито функции са сведени само до следене за външен шпионаж и опазване на държавните тайни. Създадена е и Федерална служба за охрана на конституцията (ФСОК), която отговаря за антитерористичната стратегия на страната и борбата със сепаратизма. Армията изцяло е преминала на доброволна основа и е съкратена до 500 хил. души.

На международната сцена позициите на Русия са стабилни, тъй като страната отдавна е станала член на Световната търговска организация (СТО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като освен това "успешно завършва преговорите за членство в НАТО". В Европа действа ново споразумение за сигурност, известно като "Хелзинки-2". Организацията на независимите държави (ОНД) продължава да съществува, а след модернизирането й в редиците й се е завърнала Грузия.

Вътрешнополитическата обстановка в Русия отново е станала интересна след възраждането на многопартийността. В страната съществуват около 20 партии (вместо сегашните 7), като основните и равноправни конкуренти за властта най-често са две политически сили - едната е условно правоцентристка, а другата - условно лявоцентристка (но не сегашната Комунистическа партия). Избирателната система е смесена, мандатите за президентския пост и парламента са понижени съответно до 5 и 4 години, а регионалните губернатори отново се избират от населението, а не от депутатите. Държавната Дума пак е възстановила функциите си на "място за дискусии", нерядко се случва управляващото болшинство да се състои не само от една партия.

Икономиката също е в подем. Участието на държавата е сведено до 30% от БВП. Инфлацията не превишава 3%, рублата вече е сред международните валути и Русия отново се е превърнала в примамлив регион за чуждестранни инвеститори.

Според някои експерти, включително зам.-директора на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин, докладът не предоставя готов модел за действие на властите, а по-скоро възможност за интелектуална полемика по темата. От ИНСОР пък заявиха, че се надяват изследването им да даде начало на широка обществена дискусия за бъдещия курс на страната.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/02/03/852277_priblijen_do_kremul_mozuchen_trust_rusiia_triabva_da/


Тагове:   нато,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628918
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930