Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 00:22 - Амнезия налегна елита за връзките с Алексей Петров
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2910 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 20.02.2010 00:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Политици, министри и обикновени експерти се опитват да пренапишат биографиите си, за да се дистанцират от бившия агент под прикритие

Екип на "Сега"


Историята обича парадоксите и може би затова някои хора, особено политици, предпочитат да получат амнезия за живота си от близките години. Това пролича с особена сила покрай събитията около ареста на бившия агент на ДАНС Алексей Петров.

Всички, които дори не са криели близостта си с него, започнаха да пренаписват житието и битието си. И изведнъж се оказа, че никой никога не е виждал или пък не е бил близък с бившата барета. Нищо, че някои от тях имат роднини, които работят в свързани с него фирми, или пък от години членуват в една организация с него.

Да вземем например бившия вътрешен и правосъден министър Георги Петканов, който твърди, че изобщо не познава Алексей Петров. Според МВР шефа Цветан Цветанов обаче точно Петканов е отказал да отнеме на Алексей Петров статута на секретен сътрудник в НСС, процедурата за което е тръгнала в края на управлението на ОДС.

В същото време Петканов е категоричен, че по негово време Петров не е имал "такива прояви, за каквито го арестуваха преди няколко дни". Бившият вътрешен министър отрича и да го е награждавал, а с отличие се похвали самият Алексей Петров в съда.

Оказва се и че Петър Петканов, син на ексминистъра, работи във фирма "Голд лизинг", която е част от свързаната с бившата барета "Лев корпорация". Петър Петканов също твърди, че никога не е виждал Алексей Петров, нито пък баща му бил ходатайствал за работа в тази фирма.

Всъщност цялата история с приобщаването на Алексей Петров за секретен сътрудник на контраразузнаването

тъне в противоречия

Документално Петров е вербуван на 23 февруари 2001 г., три месеца преди правителството на ОДС начело с Иван Костов да сдаде властта, а МВР шеф е Емануил Йорданов.

Тогава директор на НСС е ген. Атанас Атанасов, сега виден функционер на ДСБ. Той признава, че назначението е станало с неговия подпис, но твърди, че агентът е вербуван под натиска на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

Интересна подробност е, че в оня момент Костов и Атанасов вече бяха в люта битка с Филчев. Затова е доста абсурдно да назначат някого под давлението на главния прокурор. Емануил Йорданов пък отказва обяснение, защото той секретни сътрудници не коментирал.

Самият Филчев не крие, че е близък с Алексей Петров, и дори в интервютата си го нарича само на малко име. Всеизвестен факт е, че Петров и бившият шеф на баретите Филко Славов работеха в звеното за сигурност във ВКП. Сега обаче и Филчев се опитва да се дистанцира, обръщайки на шега всички въпроси около общото им минало.

Не по-малко объркани са спомените на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за периода, когато те са били в МВР. Защото, когато Георги Петканов стана вътрешен министър, за главен секретар бе назначен Бойко Борисов.

Освен че е бивш съдружник на Петров, като най-висшата професионална фигура в МВР точно Борисов отговаря пряко за работата и координацията между службите.

Всяка година, но още повече при смяна на властта, в МВР се прави преглед на агентурата - оценява се ползата от информациите на всеки сътрудник, а според качеството на работата му - и тази на щатните служители.

Колкото и формално да е това, колкото и да се твърди, че имената на агентите се знаят от 2-3 души, не е възможно Борисов да не е знаел, че Алексей Петров е под чадъра на НСС. При близостта на Борисов със Симеон Сакскобургготски

е истинско чудо как Петров е оцелял като агент,

ако наистина нищо полезно не е вършил, както твърди Цветан Цветанов. Интересното е, че самият Борисов не коментира работата на агент Петров. Само каза, че докато той е бил главен секретар на МВР, бившият му съдружник не се е занимавал с престъпна дейност.

Сложни са нещата и в кабинета на Сергей Станишев. Тогавашният МВР шеф Румен Петков е категоричен, че Алексей Петров е бил много полезен за държавата като агент под прикритие. Но поиска оставката на Станишев, защото е назначил същия човек за съветник в ДАНС.

Соцлидерът пък съвсем "понижи" Алексей Петров, който по негово време бе представен като съветник на директора на новата супертайна служба за борба с корупцията ДАНС Петко Сертов.

Станишев обяви, че Петров е бил назначен на най-ниската длъжност - експерт в ДАНС, виждал се е само два пъти с него и дори ребром е поставил въпроса за участието на агента в политическия живот.

Какво е отговорил Алексей Петров, не стана ясно, но е факт, че брат му влезе в листите на близката до сърцето му партия "Ред, законност и справедливост". А Сертов бе личен избор на Станишев за шеф на ДАНС.

Интересно е, че

в тефтерчето на Алексей Петров има още един човек

от най-близкото обкръжение на Станишев - неговият съветник Боян Чуков. Той е бил и изпълнителен директор на "Лев корпорация" - от края на 2005 до септември 2006 г., а дори в момента е зам.-председател на УС на Съюза за стопанска инициатива.

Чуков обаче също бяга като дявол от тамян от подобни връзки - обяснява, че не е имал дялово участие в нито една от фирмите на Алексей Петров, а и не бил го чувал от две години. Станишев пък не знаел за отношенията на Чуков с Петров.

Дори ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов дава объркани обяснения за Петров, който е доцент по фирмена сигурност и води лекции в университета. Според едното му изявление Петров е доведен от ген. Стоян Андреев, съветник на президента Желю Желев. Според друго - лично е поканил Петров в катедрата като бивш шеф на баретите.

Всъщност проф. Борисов е председател на Съюза за стопанска инициатива, от чиято квота Петров бе в надзора на НОИ. А дъщеря му Владя е съдружник във фирмата "Лев истейт" заедно с фирмите "Екотур" и "Пела", собственост на приятелката на Алексей - Ива Павлова. Борисов и Петров дори са инвестирали в жилища на една улица, която се оказа затворена за обикновени граждани.

Засега мълчание запазва и президентът Георги Първанов, чийто съветник се явява Борислав Борисов. Държавният глава не коментира дори и директното обвинение на бившия си съпартиец Илия Божинов, че е покровителствал рекетьорския бизнес на Петров.

В най-странна позиция се оказа МВР

Първо, трябваше да обвини за организиране на престъпна група бивш свой агент, който по негово указание се е внедрил в подземния свят, и така да признае, че не може да контролира какви ги вършат подопечните му. После трябваше да атакува басейна "Спартак", който, освен че е официална резиденция на Петров, е собственост на вътрешното ведомство.

Вярно, че в по-ново време неизвестно как басейнът се оказва общинска собственост и преминава в ръцете на "Софийски имоти". МВР обаче упорито се съди с общината за собствеността.

Формално обектът е предоставен на спортен клуб "Левски" (сред управляващите там са Алексей Петров и депутатът от ДПС и отскоро издател Делян Пеевски), който пък го преотдава за стопанисване на дружеството "Спарта 2000", в което, както и в "Лев корпорация" и "Лев инс", дялове имат израелски бизнесмени.

Но откакто Алексей Петров напуска отряда на баретите през 1992 г. и започва свой бизнес, е пълен господар на басейна. Там са офисите първо на компанията "Аполо и Болкан" и на Съюза на бившите барети. Легенди се носят за срещи на политици с Петров в тези офиси или за тайни библиотеки с компрометиращи материали в подземията.

Но през всичките тези години независимо от периодичните обиски в тези офиси, независимо от факта, че МВР може да е имало резерви към дейността на Петров като агент, никой не предприема никакви стъпки за промяна на статуквото в центъра на София.

Така че нещата са много сложни и взаимнообвързани. И ако прокуратурата не разплете всички връзки и взаимни услуги, няма шанс да научим кои са всъщност хората от "Октопод".

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=10487475



Гласувай:
5



1. meto76 - http://kafene. net/analysis. ...
20.02.2010 15:17
http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=10486292
цитирай
2. анонимен - нещата въобще не са сложни, напр...
20.02.2010 18:41
нещата въобще не са сложни ,напротив всичко е ясно-трябва да се имитира активност на фронта за борба с корупцията,ес ни натиска,така че ще пуцаме здраво но в въздуха....а иначе истината е една-няма и един по известен политик,министър,прокурор и т.н. които да не е крал по един или друг начин.
цитирай
3. анонимен - Заедно
20.02.2010 19:30
Мисля, че всички които ги наляга амнезията впоследствие, след като някой е обвинен, са замесени по един или друг начин с него. Това е !
цитирай
4. evrazol - Октопод е това
20.02.2010 22:38
С две пипала си запушва ушине, с едно си бърка в ... носа, докато другите две се мъчат да го извадят от там и така октопода става християнин на когото лявата ръка не знае какво прави дясната
цитирай
5. meto76 - За мен е важно, че представители на ...
21.02.2010 00:32
За мен е важно, че представители на всички политически партии, включително ГЕРБ са имали вземане даване с Алексей Петров, но сега се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629036
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930