Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 23:32 - Една Българка на Уолстрийт
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2426 Коментари: 6 Гласове:
2



Една Българка на Уолстрийт

Банковият гигант JPMorgan отвори врати за 22-годишната Елена Герасимова

От Ивелина Пухалева и Борис Спиридонов image Мнозина току-що завършили български студенти ентусиазирано отварят куп уеб сайтове с възможности за стаж в големи международни корпорации. Но бързо ги прескачат, убедени, че и тук няма да ги вземат. Затова, когато от нюйоркския офис на третата по-големина финансова институция на Съединените щати, JPMorgan, предлагат на Елена Герасимова да участва в лятната стажантска програма, тя не се поколебава.

"Много ми хареса стажът и бях много щастлива, когато след три месеца ме поканиха да остана", заяви за BusinessWeek България Елена Герасимова. От септември тази година тя е младши анализатор в инвестиционната банка JPMorgan - институцията, заела осмо място в първата по рода си класация на BusinessWeek за Топ 50 компании за стаж (вж. класацията). След споменаването на името й Елена е вече известна в най-високите етажи на бизнеса.

Академичните й постижения, силната мотивация и отличното познаване на езика спечелват одобрението на мениджърите от JPMorgan и така вместо на море Елена прекарва лятото на 2006 като стажант в подразделението "Нововъзникващи пазари" на инвестиционния гигант, който управлява активи за $1.5 трилиона и оперира в над 50 държави. Младата българка е очарована от стажантската програма, и най-вече от разнообразните задачи и екипа, с който работи. "Мениджърите наистина се постараха да ни възлагат актуални проекти", споделя 22-годишната ни сънародничка пред BusinessWeek България.

"Решаваща е атмосферата в компанията. Независимо колко са заети, хората от екипа правят всичко възможно, за да се почувстваш at home, разказва Елена. - Ако си добър в работата си, полагаш усилия да се справиш със задачите и проявяваш инициативност, компанията няма как да
не те хареса - и ще направи всичко възможно, за да те задържи."

След като се дипломира от Американския колеж в София през 2003, Елена Герасимова е приета в University of Pennsylvania. Сред най-старите и престижни университети в Щатите, той е в престижния клуб на 10-те най-реномирани учебни заведения, известен като Бръшлянената лига (вж. стр. 40). Икономиката и международните отношения са страстта на Елена и още през втората година на обучението тя става член на International Affairs Association (IAA), студентска организация на University of Pennsylvania. През последната година на следването си Елена е отличена с почетната награда на асоциацията за активна работа и - вероятно - за убедителния "имидж, че няма други приятели освен студентите от IAA", както закачливо отбелязват от IAA. За известен период тя изпълнява длъжността на неин президент на ротационен принцип.

Усърдието и качествата на младата българка са високо оценени и месец след стажа в JPMorgan й предлагат постоянно място във водещата компания за инвестиционно банкиране. Възможността сама да избере отдела, в който да работи, вниманието, с което я посрещат "всички тези непознати хора", предопределят решението това да бъде "Нововъзникващи пазари" - първото й работно място.

Програмата Sales & Trading, която обучава Елена и младите й колеги в тънкостите на световните пазари и икономически движения, "не е за хора със слаби сърца", както предупреждава самата компания. "Много енергия. Много драматизъм. Тръпката на сделката. Големите решения. Моментални резултати" - продължава силното рекламно представяне на JPMorgan. Според Елена твърденията не са преувеличени. Подразделението "Валутни пазари" е "мястото, където действително се почувствах като у дома си и въпреки че работният ден започва в 6 сутринта, работата те поглъща и в края на деня се чувстваш удовлетворен".

Освен първоначалното двумесечно обучение за новопостъпили служители JPMorgan осигурява ред перспективи за развитие в кариерата - от персоналното внимание, което отделят служителите на стажантите и младшите специалисти, до допълнителната квалификация чрез ротационно "движение в  корпоративната система". През 2008 JPMorgan планира да изпрати Елена в лондонския си офис, където младшият анализатор ще обогати познанията си за пазарите и ще придобие нов опит - и вероятно по-висока длъжност.

Разбира се, остава време и за забавления. "Обожавам опера, театър, балет, посещавам музеи и изложби. Ню Йорк постоянно ври и кипи на вълната на културния живот", споделя Елена, която все още не е ангажирана с работа в събота и неделя като по-старшите си колеги.

"С приятели от България не пропускаме гостуванията на Камелия Тодорова и се веселим заедно", отбелязва тя. Елена и приятелите й са редовни клиенти на онлайн магазина Malincho.com, където се предлагат традиционни български храни, напитки и деликатеси. Младата българка все пак признава, че много неща от България й липсват, но "човек трябва да има добра воля и желание да полага много усилия - тогава успехът не закъснява". Пътят към него вече е постлан.


http://www.businessweek.bg/news.php?category=3&id=855



Гласувай:
2



1. анонимен - браво на момичето и упех
24.02.2010 23:42
Сн С
цитирай
2. анонимен - УАУ!:))))
24.02.2010 23:47
Понеже статията е малко стара... имаше и други българи, които бяха изпратени на стаж от офиса на JPMC - Ню Йорк в Лондон. Готини,будни и умни млади хора :))) По стечение на обстоятелствата се запознах, общувах и се срещах с тях и наистина се гордеех, когато виждах, че някой от клиентите ни е българин!
цитирай
3. анонимен - :))
24.02.2010 23:51
Понеже съм страхотна физиономистка, мога да се закълна, че помня как Елена влезе една сутрин в офиса в Лондон, а аз си помислих поне по името, че е рускиня. В момента обаче, в който влезе в стаята й казах на български: "Ти си българка нали?", а тя буквално се втрещи, защото беше дошла в Англия буквално преди седмица - две.
цитирай
4. анонимен - много са образованите българи в чужбина...видно е
25.02.2010 00:01
браво за поста
трябват добри примери. на децата тук им липсва мотивация
Сн С
цитирай
5. meto76 - браво за постатрябват добри п...
25.02.2010 00:12
анонимен написа:
браво за поста
трябват добри примери. на децата тук им липсва мотивация
Сн С


Имаме нужда и от положителни новини.Стига само Октоподи,Факири и т.н..
цитирай
6. анонимен - "Грабайте телата!" - ...
25.02.2010 10:36
"Грабайте телата!" - някой си изкряска
и трупове мъртви фръкнаха завчаска
кат демони черни над черний рояк,
катурят, струпалят като живи пак!
И турците тръпнат, друг път не видели
ведно да се бият живи и умрели,
и въздуха цепят със демонский вик
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14634803
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930