Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 20:34 - Главният Прокурор Борис Велчев ще внесе предложение за понижаване в ранг на зам. градския прокурор на СГП Роман Василев
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
1



Главният Прокурор Борис Велчев ще внесе предложение за понижаване в ранг на зам. градския прокурор на СГП Роман Василев Сряда, 07 Април 2010 05:23 | от law-bg.net

Според неназовани източници на сп. "Правен Свят", Главният Прокурор Борис Велчев ще внесе предложение за понижаване в ранг на заместник градския прокурор на СГП Роман Василев. В средите на магистратите се говори, че случаят с ареста на бившия военен министър и изказванията на Василев са всъщност дълго търсеният от членовете на ВСС и ръководството на прокуратурата повод за предприемане на официални мерки към Василев заради други проблеми и нарушения в работата му, които няма как да бъдат изкарани в публичното пространство.

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера (вторник, 6-ти април) излезе с решение да се внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу заместник-градския прокурор на София Роман Василев. Според членовете на комисията, с поведението си при задържането на Николай Цонев на 1 април т. г., Василев е нарушил Конституцията, Етичния кодекс на магистратите и с изказването е уронил престижа на съдебната власт. На 1 април при ареста на бившия военен министър Николай Цонев прокурорът се обръща към него: "Тъй като сте си абсолютен престъпник... Колеги, като към всеки престъпник – долу на земята". В отговор на въпрос на "Правен свят" Цони Цонев поясни, че ВСС ще вземе под внимание и друга реплика на Роман Василев от въпросния ден, а именно "Днес е Велики четвъртък – хубав ден преди Разпети петък, да разпнем трима". ВСС ще изиска и пълният запис на МВР от арестите.

Според председателя на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев прокурорът е нарушил основни принципи на Конституцията – презумцията, че всеки е невинен до доказване на противното и че никой не може да бъде унижаван публично. "Николай Цонев дори не е имал качеството на обвиняем, когато е задържан. От записа се вижда, че след като са били поставени белезници на Цонев, той е бил принуден да застане на колене и мъж е насочил пистолет в тила му. Това по никакъв начин няма връзка с евентуалното съмнение, че Николай Цонев може да окаже съпротива", каза шефът на етичната комисия. Той допълни, че в момента, в който се насочва пистолет към бившия министър Роман Василев е трябвало да реагира. Той е там в качеството си на прокурор, който трябва да следи за законността на действията на органите на полицията и да не позволява да се употребява сила или да се нарушават правата им, каза Цони Цонев.

На срещата с членовете на етичната комисия Роман Василев е попитан дали е действал по нечия заповед. Прокурорът отрекъл, въпреки че се появиха слухове, че такава е била уговорката с вътрешния министър Цветан Цветанов – да се унижи Николай Цонев. Роман Василев обяснил, че напоследък бил под огромното напрежение и заради това се изпуснал, за което много съжалявал и поемал отговорността за всичко. По отношение на забележката за разпъването, Цони Цонев смята, че тя е неуместна и неудачна и ВСС ще я разгледа и нея.

Председателят на етичната комисия допълни, че ще се провери дали има и други подадени жалби срещу Роман Василев. По информация на "Правен свят" преди повече от година магистрат от съда в Дупница е подал жалба срещу заместник-градския прокурор. Става дума за съдийката, която отхвърли част от протоколите за обиск при акцията на МВР и прокуратурата срещу дупнишките братя Галеви. Тогава Роман Василев използва обидна квалификация спрямо съдийката. Жената подаде жалба срещу него във ВСС. Роман Василев обаче се извинил писмено и съдийката оттеглила жалбата. Според Цони Цонев заместник-градският прокурор е нарушил и Етичния кодекс на магистратите, а с действията си е уронил престижа на съдебната власт. Председателят на комисията във ВСС каза още, че за това дали има извършено престъпление от прокурор Василев по време на ареста, ще решава прокуратурата. Според Цонев наказанието на Роман Василев може да бъде от забележка до дисциплинарно уволнение.

Той допълни, че независимо от извинението на Василев и това, че се държи самокритично това не го оневинява. На излизане от ВСС заместник-градският прокурор бе изключително лаконичен: "Искрено съжалявам за неудачните реплики. Изказах своето съжаление, казах как са се движели нещата по отношение на досъдебното производство през последните две седмици. Отговорността е изцяло моя. Повече не искам да коментирам, защото делото е класифицирана информация."

http://www.law-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=319:2010-04-07-03-33-10&catid=1:latest-news&Itemid=71



Тагове:   ранг,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628710
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930