Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 23:29 - Обама смени генерал №1 в Афганистан
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
2



Обама смени генерал №1 в Афганистан   21:15 / 23 юни 2010 / По света

Президентът на САЩ Барак Обама прие оставката на генерал Стенли Маккристъл от поста командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан и назначи на негово място генерал Дейвид Петреъс.

В изявление в Розовата градина на Белия дом Обама нарече решението си правилна стъпка от гледна точка на националната сигурност на САЩ, макар да призна, че приема оставката с голямо съжаление, предаде БТА, позовавайки се на АП.

До оставката на Маккристъл се стигна след негово събудило полемика интервю за сп. "Ролинг стоун", в което той изразява критики по адрес на американските лидери, в това число и Обама.  Генералът разкритикува американските ръководители във връзка с техните съмнения за неговата стратегия в Афганистан, а също и се шегува с вицепрезидента Джо Байдън, припомня ДПА.

На пресконференцията Обама заяви, че думите на генерала за сп. "Ролинг стоун" подкопават гражданския контрол над американските военни. Обама припомни, че мисията в Афганистан изисква единство в усилията, полагани там, и подчерта, че промяната в командването е от жизнено важно значение. Обама обаче подчерта, че промяната е персонална, а не в стратегията.

Президентът призова Сената да утвърди възможно най-скоро генерал Дейвид Петреъс на овакантения пост.
Генерал Петреъс като шеф на американското Централно командване е началник на генерал Маккристъл, припомня Асошиейтед прес. Петреъс контролира операциите в Близкия изток, Ирак и Афганистан. 

От своя страна генерал Стенли Маккристъл, заяви, че е подал оставка от поста си в името на успеха на мисията в Афганистан, предаде Асошиейтед прес, като цитира разпространено изявление на генерала.

В изявлението си Маккристъл подчерта, че подкрепя силно стратегията на Барак Обама и ще продължава да е дълбоко обвързан и съпричастен с мисията на коалиционните сили в Афганистан, на страните партньори на САЩ в афганистанската мисия и с мисията на самия афганистански народ. 

Афганистанският президент Хамид Карзай заяви, че се е надявал на друг резултат, но уважава решението на американския си колега Барак Обама да отстрани ген. Стенли Маккристъл, съобщи говорител на Карзай.

"След като това е вътрешнополитическо решение на американското правителство, ние го уважаваме. Неговият заместник ген. Дейвид Петреъс е човек, който познава Афганистан, който познава региона и е опитен генерал", каза говорителят на Хамид Карзай Уахид Омар. "Очакваме с нетърпение да започнем да работим с него", допълни той.
  Заместник командващият Силите за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/, генерал Ник Паркър /Великобритания/, ще поеме временно командването на силите на НАТО в Афганистан след оставката на генерал Стенли Маккристъл, съобщи Франс прес, като се позова на съобщение на канцеларията на британския премиер. Генерал Паркър ще изпълнява тази функция докато конгресът на САЩ потвърди назначаването на генерал Дейвид Петреъс, предаде Асошиейтед прес.

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-obama-general-stenli-makkristal-deyvid-petreas-6619189?fp=1





Тагове:   Афганистан,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14636025
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930