Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 19:49 - Прощавайте, но - евтин газ или евтин гъз?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4204 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 20.07.2010 22:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прощавайте, но - евтин газ или евтин гъз? Пак тайни за цената. Путин ли ни будалка или Борисов? Пак тайни за цената. Путин ли ни будалка или Борисов?

19 Юли 2010

Иван Бакалов  

image Бойко Борисов и Сергей Шматко след преговорите в Евксиноград. Снимка: Импакт прес груп


Цената на газа за България е намалена, Русия отстъпи – хвали се правителството. Но… Конкретната цена за доставка не се оповестява по молба на руската страна. Е защо? Как досега можеше да се оповести, а сега – не?
И няма ли след месец да научим цената от крайните потребители? Каква ще се окаже тя? Ще отмени ли ДКЕВР увеличението на парното с 25%, което прие неотдавна? Никой не дава отговор на тия въпроси.

Впрочем, премиер и министри не се хвалят толкова за постигнатото с Русия, колкото ги хвалят медиите. Борисов и Трайчо Трайков се изразяват с някакви уговорки за преговорите и за цената на газа. И пак няма прозрачност.

Когато беше подписан подготвеният от Румен Овч. договор за газа 2006 г., конкретна цена също не беше оповестена. Само Овч. каза, че договорът бил много изгоден и се гарантирали доставките за България до 2030 г. Голяма далавера. И както беше изгоден, се наложи да се предоговаря, защото топлофикациите в страната ще фалират. Политиците в България от години се състезават по наглост и демагогия, но ако има някой, който да заслужава шампионска титла, това е Румен Овч. Трудно ще се намери по-нагъл от него.

Сегашните преговори за газа напомнят още една по-стара случка, при правителството на Иван Костов.  Тогавашният вицепремиер Евгени Бакърджиев се върна от преговори от Москва и беше посрещнат от огранизирана “спонтанна” синя агитка на летището, плюс драматични репортажи по телевизиите как се връща като спасител, договорил евтин газ от Русия. Страхотен договор, страхотни отстъпки и т. н.

После, като се охлаби хватката на правителството на Костов върху медиите, изтекоха мнения, че договорът на Бакърджиев въобще не е изгоден, а преговорите са били между тотално некомпетентни срещу опитните играчи на “Газпром”. И българските преговарящи са били бедни и гладни, с блясък в очите… И след “успеха” с газа харизаха и Нефтохим - Бургас на “Лукойл”.

Минаха няколко години и конюнктурата на пазара се измени, цените на газа скочиха още нагоре, обвързани с цените на петрола и др. и се оказа, че в новите условия “Газпром” са се минали сами с договора си с Бакърджиев. Могло да изкярят повече. Затова се наложи при вицепремиера Овч. да напишат нов договор, 5 години преди да изтече старият, за да лапат, колкото те са си определили. И да държат България изправена до стената.

Сега ситуацията напомня тази с Бакърджиев - голям успех за България, големи отстъпки, фанфари за правителството. И възторзи във вестници като “Стандарт”, дето слагат заглавия на първа страница “Бойко сваля цената на тока”. Сега като Батман сваля и цената на газа. Ама, който помни някои неща от 15 години назад, тия фанфари ги е слушал и им няма много доверие.

Сега става ясно едно - види се, че Борисов се заиграва с Путин и Путин се заиграва с Борисов. Две бивши ченгета намират общ език. Май някой ни будалка, но кой? След множество изявления на Борисов, че се спират руските енергийни проекти, те тръгват един по един. Сега подписаха за “Южен поток” –  ненужен на България, защото и сега руският газ стига до тук по старите газопроводи. Но на този целта е да заобиколи Украйна, за да може Русия да не зависи от нея.

За АЕЦ “Белене” нещо се правело, търсел се инвеститор… А накрая пак ще са руснаците – те вече са приготвили парите да си го построят. Да си имат АЕЦ на чужда територия. За България да остане ядреният риск, а за Русия – печалбите. Единственият спрян временно проект е петролопроводът “Бургас – Александруполис” и то защото по европейските изисквания се прави екологична експертиза и няма как да стане без нея.

Въпреки че газа го продава фирмата “Газпром”, а не държавата, вижда се, че с него са обвързани всички руски енергийни проекти за АЕЦ, за петрол и др. И тук не става дума за бизнес, а за руска държавна политика, която не без основания мнозина наричат имперска.

С извинение, въпросът “Евтин газ или евтин гъз?” в момента има основания.

http://e-vestnik.bg/9546/proshtavayte-no-evtin-gaz-ili-evtin-gaz/




Гласувай:
5



1. анонимен - БРАВО ,МОМЧЕ....
20.07.2010 20:25
ЧУДЕСНО НАПИСАНО!
цитирай
2. meto76 - ЧУДЕСНО НАПИСАНО! Авторът е Иван ...
20.07.2010 22:01
анонимен написа:
ЧУДЕСНО НАПИСАНО!

Авторът е Иван Бакалов.
цитирай
3. lambo - Задникът на нашите управници, винаги е бил оголен
20.07.2010 23:08
И старателно подмит ...

"Гъзъ си с рози накичи,
та насраното да не личи"
цитирай
4. анонимен - д-швейка-ефтин за кого
21.07.2010 05:50
Браво,имало и такива хора които могат да мислят.Бях се отчаял че съм сам.Омръзна ми да гледам как се изпълняват тъпи идеи все за наша сметка.Май демокрацията не действа в случая.И сега какво-наказателни бригади , революция или робство-какво да оставим на децата и внуците
цитирай
5. анонимен - самата истина
21.07.2010 09:18
Написаното е съвършено вярно. За жалост. Така - за жалост, ще е, докато тъпите българи спят, а ги мамят, както си искат, съветските слуги, подлоги и мекерета, които ги управляват, избрани от тях самите. Боже, пази България. Не комунистите в България (както досега), а останалите - некомунистите, те са България.
цитирай
6. анонимен - Убря шаро де по леко
21.07.2010 10:05
промит мозък е автора на тази статия.... шматка и агитатор, манипулатор и продажник.. лай си куче
цитирай
7. анонимен - гладна кокошка - просо сънува
21.07.2010 13:20
Няма вече СССР, нама подаръци заради любовта ! има световен, глобален, пазар и цените се определят според търсенето и предлагането. Или плащаш както всички останали, или оставаш с празни ръце ! За сега обичаният от всички Уолрих не може да доставя нефт и газ и докато не може да си свирка и да не пречи да си го търсим, където ги има !
цитирай
8. анонимен - 1 година вувузели
21.07.2010 13:52
Браво на автора!
цитирай
9. trendafilakaziev - нищо не плаши душите наши
21.07.2010 14:45
Народонаселението от градове и паланки ралоти с резачките по въпроса за зимния отоплителен сезон. Аз така се трогнах, че написах поема. Защото с кюмбето и дървата само сме единствено независимииииииииииииии от Русия. Факт
цитирай
10. trendafilakaziev - ето и един малък откъс от поемата ми за поздрав към всички потребители на газа
21.07.2010 14:51
ОТВСЯКЪДЕ СВИСТЯТ РЕЗАЧКИ
ВЪВ НАШТА ХУБАВА ЗЕМЯ -
В ГОРАТА, ПО СЕЛАТА
И НАЙ-ВЕЧЕ
ВЪВ ПАНЕЛНИТЕ ГЕТА.

ЧЕ НОВИЯ СЕЗОН ЗАПОЧВА
ОТ МАЙ И ДО ДЕКЕМВРИ ЧАК
НАРОДЪТ ТРУДОВ БЪХТЕ ЯКО
ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ТРУПА ТОЙ.


"ДОЩЯЛА ВИ СЕ ДЕМОКРАЦИЯ,
А НЕ СЪВЕТСКА ВЛАСТ-
ТОГАВА НЯМА ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ
НИ ПАРНО ВЕЧ ЗА ВАС!

ТЪЙ МОСКОВСКИТЕ НИ БРАТЯ
ПОПЪРЖАХА ДЕДИТЕ НИ
О! МИНАЛИ НЕПОПРАВИМИ
И ПРЕСЕКРЕТНИ КЛАУЗИ.

БЪЛГАРИЯ ОСТАНА ВЯРНА
НА ЧУЖДОСЛАВНИЙ ТОЗ ДЕКРЕТ,
ТЪРЖЕСТВЕНО И СЪС СТАРАНИЕ
ПОНЕСЕ УДАРИ БЕЗЧЕТ!

НАВРЕД ДЕ АТОМЪТ Е СЛЪНЦЕ,
КОЕТО В ДЖОБОВЕТЕ ГРЕЙ
НАРОДНОСТТА НЕ Е ПРЕГРАДА
НОМЕНКЛАТУРАТА ДА БОГАТЕЙ -
КАТО НАПРАВИХА И ТОКА -
ЛУКСОЗНА СТОКА!
цитирай
11. анонимен - Мето, Мето
21.07.2010 17:02
Не те знам що си за чешит. Но тук слугуваш предано на отлично платени лобисти от енергомафията, която ни подлъгват с помощта на такива като теб, да изпуснем питомното и подгоним дивото.
Никой не ни пречи да купуваме, стига да можем, газ и нефт от откъдетО искаме. Защо не от САЩ.
Ама не можем. Навремето СССР ни продаваше нефт и газ за стотинки. Сега у тях и нас икономиките са пазарни, и с пари се купува всичко, и газта и нефта по пазарни цени. Цената за немеца и нас е па-зарна.
А Русия е монополист. Ама не ти аресва това. Ок. Купувай от който искаш, Гърция, иран, Венецуела, САЩ. Няма ифраструктура. Проблема е наш, твой. Не можем. Тогава. Моли се да ти продадът, защото друг няма кой да ти продаде. Моли се ако щеш наум, да не те нагъзи и да ти вземе двойно и тройно, отколкото го продава на немеца. А той ти го продава по- евтино, прави ти подаръци в долари. И си пак недоволен. Имало и втечнен газ. Ама е три пъти по-скъп. ВИЖ За колко го купуват в ЕС и тогава се сърди. Ако ти е направил остъпка и продава по-евтино, не бива да знаят другите, защото ще искат и на тях да направи остъпки. А от това ще губят и ще си развалят отношенията със стари и стабилни клиенти, ако не направят устъпки в цената и на тях. ЗАТОВА Е ТАЗИ ТЪРГОВСКА ТАЙНА.
Такава е и международната търговскапрактика Мето, още от дедо Адамово време.
цитирай
12. semtomovi - Ясно е
21.07.2010 19:56
Ем щом нямаме нито пари, нито хора, нито газ = ще има гъз. Така е в капитализма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14634935
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930