Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2010 21:19 - Магистратски чадър над човек на Ковачки
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1649 Коментари: 0 Гласове:
2



Магистратски чадър над човек на Ковачки
  • Автор Велчо Борисов

 

 

 

Година и половина главният прокурор прикрива къртица във ВСС

image

Повече от година и половина главният прокурор Борис Велчев премълчава пред членовете на ВСС, че главният секретар на съвета - Славка Каменова е била засечена със специални разузнавателни средства да дава съвети и да помага на отстранения кмет на Гълъбово Николай Тонев.

Още през пролетта на 2009 г. ДАНС засекли разговор между Славка Каменова и Николай Тонев. В разговора, кметът бил предупреден, че тече разследване срещу него. От своя страна той потърсил връзка за наблюдаващия делото прокурор. За целта Славка Каменова потърсила съдействие от бившия правосъден министър, а сега конституционен съдия Георги Петканов.

Информацията е докладвана на главния прокурор още през пролетта на 2009 г. Единственият резултат е, че делото срещу Тонев е преместено от Стара Загора в Пловдив.

Преди година, Николай Тонев беше отстранен от длъжност с решение на Старозагорския окръжен съд. Той е обвиняем за това, че "в периода 25.11.2008 г. - 25.05.2009 г. при условие на продължаващо престъпление, в качеството си на длъжностно лице кметът на Гълъбово не е изпълнил служебните си задължения." Делото срещу Тонев е все още висящо.

imageТоплите отношения между Каменова и Тонев не са от вчера. Бивши членове на ВСС коментират, че тя е изиграла ключова роля за създаването на районен съд в Гълъбово преди четири години. Предложението е безумно, тъй като  на по-малко от половин час от града имало други, вече работещи съдилища. Идеята за създаването на съд в града обаче е със съвсем друга цел. Съдът в Гълъбово позволява  на кмета Тонев да затвори рекетьорската схема, която прилага от години - именно през тази институция се обжалват всички наказателни постановления на контролните органи в региона.

imageВ района на Гълъбово има четири големи предприятия - Брикел на самоковския бизнесмен Христо Ковачки, ТЕЦ Марица Изток 3 на италианската фирма Енел и площадката за нова мощност към Марица Изток 1, която се изгражда от американската AES. Въпреки,  че именно предприятието на Ковачки е най-големият замърсител, докато беше кмет на града, Тонев притискаше силно чуждите компании, които единствени инвестираха в екологични инсталации. Един от лостовете за натиск е именно през контролните институции, чиито актове могат да бъдат отменени или потвърдени от създадения по заръката на Славка Каменова и Николай Тонев районен съд в Гълъбово.

Въпреки, че опитите за извънпроцесуална помощ от страна на Каменова към Тонев са известни на ръководството на прокуратурата от близо година и половина, тя продължава да заема поста си.

По закон, сочената за "сив кардинал" бивша съдийка от Смолян (където е била колежка с Георги Петканов) ръководи цялата администрация на висшия кадрови орган на Темида. През ръцете и минават повечето европейски преокти. Главният секретар на ВСС е практическият началник на всички съдебни администратори - деловодители, секретари и т.н.

 

http://www.bivol.bg/home/item/672-vss-sekretar  


Тагове:   човек,   чадър,   Над,   магистратски,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629513
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930