Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 16:04 - Циганинът и американецът - прилики и разлики
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1669 Коментари: 1 Гласове:
2



Циганинът и американецът - прилики и разлики     image
Проклятието да си различен
Може ли българският циганин да мечтае да го третират като американски гражданин? Парадоксите на такова допускане всъщност засягат правата на българското мнозинство - пише в коментара си Еми Барух.  

 

В една мъглива февруарска неделя в началото на годината, изнервени от липсата на информация на софийското летище, с един мой презокеански гост се опитвахме да се доберем до списъка на пътниците и да разберем дали дъщеря му е успяла да стигне от Ню Йорк във Франкфурт и да вземе оттам самолета за България. След три безполезни часа моят гост заяви категоричното си решение да потърси съдействие от американското посолство и то веднага, в същия този мрачен следобед…

Мерим с различен аршин

image
Разни хора, разни стандарти

Аз го гледах изумена: беше неделя (кое посолство, по дяволите, работи в неделя?!), нито той, нито аз познавахме някого там, изчезналата пътничка не беше видна персона, а обикновена студентка, дъщеря на трето поколение имигранти. "Но тя е американски гражданин!" - възкликна таткото, убеден, че този факт е достатъчен, за да накара представителите на неговата държава да се втурнат да помагат; убеден в почтената равнопоставеност между администрацията и гражданите, за които принадлежността към тази нация е своеобразна гаранция за тяхната защитеност.

Споменавам този случай в контекста на депортираните български цигани, съзнавайки цялата нелепост на сравнението. Споменавам този случай и във връзка с информацията за драстичната разлика между изнесеното преди няколко дни във Франция съобщение за броя на изселените от началото на годината българи (1593-ма) и публично оповестените данни на българското външно министерство, които говорят за не повече от 100 души.

Ако това е така, излиза, че и в отчетността, и в подходите "ние", както и французите, използваме различни регистри, подреждаме по неясно какъв критерий хората в тях, мерим с различен аршин…

Защо българската общественост научи за експулсирането на една група, но не научи за останалите?! Споменавам този случай не за да връщам отново въпроса за правата на ромите като човеци, за задълженията им като граждани, за неспособността на съвременната европейска цивилизация да се справи с тяхната интеграция.

Извънземният свят на циганите

image

 Българи ли са циганите?

Споменавам този случай, за да подчертая едно просто правило на европейската цивилизация, към която се опитваме да принадлежим: необходими са еднакви стандарти при третирането на българските граждани, точно както има еднакви стандарти при третирането на американските граждани, независимо от кои слоеве на населението идват те. Това е единствената гаранция, че ще бъдат защитени и правата на мнозинството. Точно затова именно мнозинството има най-голям интерес да брани малцинствата. 

Румънската писателка Флорина Илис нарече света на циганите вселена със свои стриктни закони, които ние яростно отхвърляме, понеже не успяваме да ги опознаем. Сигурно затова общ разговор по темата още дълго време няма да може да се проведе - ние ще продължаваме да съобщаваме различните си мнения, повтаряйки едни и същи монолози.

 

Автор: Еми Барух, Редактор: Александър Андреев

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6193895,00.html



Гласувай:
3



1. анонимен - Адски гот, ама има и няколко въпр...
05.11.2010 18:54
Адски гот, ама има и няколко въпросчета. Ей така, междудругото.
Като неволно налагащото се сравнение между работата на американското посолство и работата на неговата администраиця и наш'то българско и родно. Само българин, който не е опрял до нуждата да си хортува "по нашенски" с коя и да е от амбасадите ни в чужбина, само той не знае за перипетиите на редовия гражданя и "илекторат". Но, слухове вредни из Нет-а колкото щеш!
А тъй като ни въвличат в сагата "сай роменге" само под определен ъгъл (ако публикацията в блога е само извадка, това е друг въпрос!), ей тъй на, от едното любопитство ми се ще да се осветля дали е авторката или цитираната от нея румънска писателка си имат идея що е то "гаджо" или пък "махриме"? Ей така, от любознателност и нека да е на латиница за да се пробват само чуждоезичните източници, дай Боже! и енциклопедия "Британика". Може би оттам ще се пръкне нещо пооборващо тезата за циганската вселена и нейната недостъпност поради...
А пък аз ще припомня само за излъчениете по новинарските емисии на телевизиите кадри от лятото на 2007-ма, когато тълпа от неразбрани братя роми с ножове и тояги сновяха из Красна поляна в София и крещяха "Смърт на българите!". Без повоче илюстрации и коментари.
Но, интересно какво ли се случва в цивилизована Европа при подобни събития? Или в Щатите! Защото редовият американец и обикновеният българин знаят, че законът трябва да се спазва, а данъците да се плащат. За да я има държавата! Този основен принцип, право и задължение нещо старателно убягват на циганската широка душевност. И ако ние българите сме се научили, когато стане нещо и трябва да се изясни кой и какво, да си мълчим като партизани докрай, без дори да осъзнаваме, че така ощетяваме обществото и себе си, то американецът за разлика от нас от малък е научен да сочи с пръст и да казва "Той беше!".
А къде ли между тези две крайни позиции е мястото на циганина?
Лесно е, никъде! Защото отдавна ни е изхвърлил от света си с презрително изреченото към нас "гаджо"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14631903
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930