Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2013 19:47 - Евгений Михайлов: Костов и Луканов договаряха общ кабинет през 96-та
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5130 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Евгений Михайлов: Костов и Луканов договаряха общ кабинет през 96-та

Интервю на Мариела Балева за греховете, болката и предателството в СДС








image  

Снимка: БГНЕС

Евгений Михайлов е кинорежисьор. Автор е на филмите ""Дом за нежни души"", ""Смъртта може да почака"", ""Сезонът на канарчетата"" и др. Участник и ръководител на предизборните кампании на СДС 1990-1997. Зам.-председател на ""Екогласност"" (1994-1997) и на СДС (1994) Депутат в 37-ото НС. Михайлов е човекът, който засне т.нар. танкова касета. На нея се дочува как държавният глава Петър Младенов се провиква: ""Да дойдат танковете"", заради което подава оставка.

 Тупти ли още седесарското сърце у вас, г-н Михайлов, страдате ли заради сините войни напоследък?

- Всички хора, свързани със СДС в последните 23 години, ги боли, но не отсега. Правя уговорката, че не станах партиен член през 1997-а, нямам нищо общо и със сегашното ръководство на СДС. Но болката е силна от 1996-а насам. Коренът на събитията от последната седмица е още оттогава, задълба още повече след 1997 и след загубата на изборите през 2001-ва. Въобще всичко в синьото пространство е следствие от минали и непризнати грехове. Натрупа се като огромно бреме върху хората, които имаха надежди, че наистина идва нещо ново, различно. Но очакването, че управлението на СДС ще се различава с почтеност и с принципност и че няма да заприличаме на тези, срещу които се борихме, се провали.

 Защо се стигна до това линчуване на знакови лица от синята партия през последните дни?

- Едно от най-знаковите лица, срещу които беше поведена необяснима атака, е Петър Стоянов. По инструкция на Иван Костов още през 2001 г. на партийните структури им беше казано да не се подкрепя президентската кандидатура на Стоянов за втори мандат. И благодарение на това в продължение на десет години България имаше президент социалист, агент от ДС с псевдоним Гоце.

Защо винаги се набърква името на Костов? Какъв е той - основен виновник или е необходимият грешник?

- Става дума за политиката, на която той беше носител и която направи така, че СДС да забрави принципите си, да прекрачи определени граници и да се отдалечи от онова, в което вярваха хората. От 1996 г. се започна  колаборация с БСП. Атаката срещу Жан Виденов тогава беше координирана между Иван Костов, Андрей Луканов и Бриго Аспарухов. Беше планирано да бъде свален Жан, да има програмно правителство и никой не искаше да прави революция.

Но тя се състоя. Или може би искате да кажете, че убийството на Луканов е попречило на такъв план?

- Да, попречи. А после промяната бе заменена с подмяна. Вместо да се използва енергията на хората за истинска промяна, се стигна до споразумение за неприкосновение на номенклатурата и бизнеса на БСП. Изнесените наскоро факти от Виденов  изглеждат сензационни, само че още през 1996-а с Едвин Сугарев и неколцина други казвахме нещата, но никой не ни вярваше.

Чакайте, можете ли с факти да защитите тезата си?

- Паметта в България не е най-силната ни черта. Кой от симпатизантите на СДС или ДСБ примерно в най-сините райони в София - „Средец“ или „Лозенец“, знае, че през 1996-а имаше заседание на КС на СДС и  сините депутати, свикано от председателя Иван Костов, по време на което ни бе съобщена „благата“ новина, че банкерът Атанас Тилев дарява на СДС 25% от Банка за земеделски кредит срещу един лев. И СДС като дясна сила трябвало да има финансов гръб и да се възползва от тази възможност.

Сериозно? Звучи като шега, ще го докажете ли?

- Е, има го в архивите на СДС. Има и много живи участници в това събитие. Атанас Тилев, който финансираше битката с Виденов беше представен като благодетел на СДС. Слава Богу, че няколко човека - Филип Димитров, моя милост, Едвин, Георги Боздуганов, Иван Сотиров, Краси Момчев, макар и трудно, успяхме да обърнем нагласите това да не се приеме.

Каква беше реакцията, имаше ли заплахи към вас?

- Костов беше направо бесен. Едвин  и аз дадохме интервюта, в които предупреждавахме какво се готви. Но тези интервюта никога не излязоха. (Въздъхва.) Тогава медиите превъзнасяха Командира. Костов на думи е антикомунист, но с действията си винаги е обслужвал БСП. Не бяха отворени досиетата, нямаше осъдени, приватизацията обслужи червените барони. В това е личната обида на хората - че на СДС започна да се гледа като на келепир, на спестовна касичка, а идеалите бяха забравени.

 След протестите през 1997-а обаче нямаше кой да ви чуе, СДС вече бе станал дисциплинирана партия.

- Много хора тогава ни мислеха за параноици, наричаха ни кинжали, когато предупреждавахме, че лица като Христо Бисеров и Йордан Цонев ще отблъснат избирателите на СДС. Костов претопи Съюза на демократичните сили в партията СДС, а след това се опита да я унищожи. Но има и друг факт и той е от по-рано - през 1992 г. преди гласуването на вота на доверие към кабинета на Филип Димитров.

  Какво имате предвид?

- Костов убеждаваше  Филип Димитров, че е провел разговори с Георги Пирински и е получил уверение от него, че ако Луканов излезе от ареста, дори ДПС да гласува срещу правителството, част от депутатите на БСП ще дадат подкрепа за синия кабинет. Това обаче се оказа провокация. И стана една от причините за падането на правителството на СДС.

Добре, нека се върнем на синята драма отпреди дни. Трябваше ли да бъдат изгонени депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, и то за инакомислие?

- Народните представители не влизат в парламента като независими личности, а като кандидати на партията, за да провеждат нейната политика. Ако не са съгласни - да напуснат партията и съответно мястото си в НС. Това е нормалното и почтеното.

Значи според вас действията на председателя Кабаиванов и Националния съвет са правилни?

- Даже са закъснели. Откакто през пролетта се взе решение за напускане на Синята коалиция и за самостоятелно явяване на изборите, тези депутати не спряха да водят политика срещу СДС и в услуга на Костов. Случващото се показва колко изкуствено образувание е тази коалиция. Тя беше грешка още през 2009-а. И резултатите от президентските и парламентарните избори го доказват.

 Не зная друга партия, в която по такъв начин да са постъпвали с председателите й - изключени бяха Пламен Юруков, Мартин Димитров, огорчена я напусна и Надежда Нейнски.

- Позицията на Надежда прилича на позицията на Иван Костов, който, като напускаше, каза, че е душата, а тялото (трупа) го оставя настрани. Интересно е как сега ще отиде при Костов - човека, който я унизи, говорейки, че заради нея напуска клиентелистката партия, която той сам създаде, хвърляйки цялата кал върху ръководството на СДС.

Ако продължим с напусканията, ще споменем и други от сините редици, които отидоха в партията на Кунева. 

- Честно казано, хора като Филип Димитров, Йордан Василев, Едвин Сугарев, Михаил Неделчев, д-р Любо Канов са много по-знакови от пристаналите на Кунева Найден Зеленогорски и Прошко Прошков.  През годините много от лидерите в СДС минаваха като башибозук през превзета територия и всеки забравяше какво се е случвало, с каква памет и емоции са свързани определени неща.

 Какво имате предвид?

- Спомнете си с каква лекота Мартин Димитров смени символите на СДС - лъвчето нарисувано от Жожо Липовански през1990-а, смени и шрифта, и цвета на светлосин, като подари тъмносиния на Костов. Ще ми говорят за Мартин Димитров, че бил знаково лице! След като в парламента гласува заедно с БСП недоверие на  правителството и пред Плевнелиев предпочете Калфин! Много знаково!

 Борбата преди избори винаги е кой да влезе в листите, как да бъдат наредени. Не е ли това камъчето, което преобръща колата?

- Това, че определени хора виждат реализацията си само в парламента, показва, че не могат да тежат на друго място в нормалния живот. И СДС, и ДСБ като партийни структури се превърнаха в затворени общества, които се самооблъчват и вътрешно се самохаресват.

 Виждате ли възможност за съживяване и промяна на СДС?

- Ако СДС иска подкрепа, незабавно трябва да обяви политиките, които ще води, както и с кои хора ще отиде на избори. Ако СДС иска да се върне към корените си, незабавно трябва да промени устава си, да се отвори и да отиде на изборите с ново ръководство. За  кандидати трябва да се издигнат почтени хора, които не са правели партийна кариера, но си тежат на място в професията и в обществото.

Говорите за забравените лица от първите години след 10 ноември ли? И откъде гласове, като от 2 милиона симпатизанти останаха само няколко десетки хиляди?

- Хората са тук, в България. Но трябва отново да повярват. Говоря за граждански листи, в които да има разпознаваеми, емблематични лица,   неизменили на идеалите си, както и талантливи млади хора. Кой от последните ръководства на СДС се е сетил за Кирил Маричков, за Янка Рупкина, за Ваня Костова, за Васко Кръпката, за Александър Кипров или Александър Петров? Кипров е с три образования и 7 езика! Кой се е съветвал с гениалния Теди Москов? Въпросът е не да изтикаш тези хора на сцената да пеят за теб и като дойдеш на власт, да ги забравиш. Забравени бяха и десетки талантливи икономисти, лекари, юристи, инженери, интелектуалци. Преди години гледахме хората право в очите и те ни вярваха. После бяха излъгани.

 Късно ли е за такъв ход?

- Все още не е късно. Но ако нямат смелост, ако се бият за места в листите, нищо добро не ги чака. Нищо добро не чака и ДСБ. Хората се умориха през последните 10-12 години да чуват и от СДС, и от ДСБ, че главна цел е да се прескочи бариерата от 4%. Това е толкова цинично упражнение! Когато си бил надежда на над 50% от  избирателите, да си поставяш за основна цел да вкараш 10 депутати, от които нищо не зависи, е предателство към самата идея на СДС и към симпатизантите, които страдат заради теб.

(в. Преса, печатно издание, брой от 327 от 1 декември 2012)


http://pressadaily.bg/publication/6717-%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2:-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-96%D1%82%D0%B0/

 



Гласувай:
3



1. meto76 - Да си припомним старите ленти, к...
12.04.2013 19:52
Да си припомним старите ленти, когато Красимир Маринов - Маргина от СИК ходеше на сбирките на Костов!


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/09/23/1010877_novoto_lice_na_sds_pupchasa_ot_mutri/
цитирай
2. socialismus - Евг. Михайлов няма излъчване на почтен човек
12.04.2013 22:33
Нещо ме свива в корема при думите му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570584
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031