Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 11:28 - Глоба заплашва България заради НЕК и ”Булгаргаз”,Ексшеф на "Булгаргаз": Русия ни изнудва да плащаме скъп газ
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1349 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 25.06.2010 12:04




Глоба заплашва България заради НЕК и ”Булгаргаз”
  09:15 / 25 юни 2010 / Политика

Европейската комисия отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на енергийния пазар.

Това е третата наказателна процедура, която надвисна над България, предаде БНР. Вчера Европейската комисия направи на страната последно предупреждение за неспазване на европейското законодателство и в областта на околната среда и обществените поръчки.

Следващата стъпка е налагането на глоба, която може да стигне до 10% от оборота на фирми монополисти или на хиляди евро на ден за други нарушители, както и отнасянето на въпроса до съда в Люксембург, пише в. "Сега".   Страната ни е атакувана, че не е отворила в достатъчна степен вътрешните си пазари за ток и газ и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени. Това означава, че е създала условия потребителите да бъдат жертва на високи цени, диктувани от монополисти. Процедурата започна през юни миналата година, когато ЕК установи, че НЕК и "Булгаргаз" не предоставят достатъчно информация на търговците на ток и газ и спъват достъпа им до мрежите. Монополизмът е особено забележим в газовия сектор, където "Булгаргаз" претендира, че е резервирал целия капацитет на магистралните газопроводи, управлявани от "Булгартрансгаз". Освен това в България липсват прозрачни, прости и евтини процедури за разглеждане на
оплакванията на потребителите.


В страната все още няма капацитет за непрекъснат двупосочен (реверсивен) поток на газ, предаде "Дневник". В момента обаче правителството работи по създаване на газови реверсивни връзки с Турция, Гърция и Румъния, а от началото на следващата година се очаква потребителите на електроенергия да могат да избират доставчика си.

ЕК предупреди вчера освен България и още 19 страни за неспазване на европейските регламенти за електричество и газ.

По двете процедури на ЕК - за обществените поръчки и енергийния пазар, България има двумесечен срок, за да коригира проблемите. В противен случай ЕК може да отнесе случая към Европейския съд.

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-evropeyska-komisia-monopol-6626189





Ексшеф на "Булгаргаз": Русия ни изнудва да плащаме скъп газ
BLITZ - 25 Юни 11:55 Ако имаме алтернатива, цената на газа ще падне два пъти. Дотогава Русия ще изнудва България да плаща по 400 долара за 1000 кубика докато европейците плащат 130-140 долара”. Това каза по PRO.BG тази сутрин енергийният експерт Васил Филипов, който е и бивш директор на „Булгаргаз”. Ако това не стане, икономиката и хората ще са в колапс и при усложнена зимна обстановка страната пак ще има проблеми с доставките, прогнозира той. «В нашата страна битува преклонението към интересите на Русия. 2-3 поколения живяха и се храниха от тях и през тези години раболепничеха”, коментира той.

Русия има по-големи транзитни капацитети отколкото газ и проекти като Южен поток са излишни, категоричен е Васил Филипов. Според него добивите на руснаците намаляват и не би трябвало да участваме в проекти с тях, а страната да наблегне на другите възможности, които са: връзка с Турция или със Сърбия, които взимат газ от Европа.

Според него настоящите управляващи все още «не са в час” и пазят на възлови позиции хора, които имат интерес от сегашното положение и не работят за алтернатива.

Васил Филипов препоръча правителството бързо да назначи нов одит на ДКЕВР и фирмите, купували и продавали газ, но той да бъде направен от безкомпромисни хора, «защото с одита на ЕРП-тата се занимават хора, които цял живот са се занимавали с далавери и пак ще прикрият това, което е правено”.

http://novini.dir.bg/news.php?id=6627507



Гласувай:
4



1. анонимен - W
25.06.2010 20:33
KOMУНИСТИТЕ СА НА ВСЯКЪДЕ,НЯМА ОТЪРВАНЕ,НО ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖА УПРАВНИЦИТЕ.ПРОСТ НАРОД ,СЛАБА ДЪРЖАВА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14634347
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930