Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2010 00:51 - AIG живна
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1028 Коментари: 0 Гласове:
0



AIG живна

Спасен от сигурна смърт, застрахователят се възстановява

image
От
Хю Сон, BusinessWeek    

American International Group дълго ще бъде помнена като внушителната компания за застрахователни и финансови услуги, която почти срина американската икономика. След преживяването, близко до смъртта, през 2008 на застрахователя бяха нужни редица редица правителствени помощи, възлизащи общо на $182.3 млрд. И така, за разнообразие, малко новини за AIG, които няма да ви намръщят: компанията показва признаци на живот.

 

Нюйоркската AIG трябваше да отчете резултатите си на 26 февруари, няколко дни след приключването на броя на Bloomberg BusinessWeek. Очакваната загуба за четвъртото тримесечие, свързана с начислени $5 млрд. по изплащане на дълга, не е всичко. Скрити под грозните числа са данни, че основният застрахователен бизнес на AIG се възстановява. Имайте предвид, че приходите от застраховките имущество и злополука на AIG се покачиха три поредни тримесечия миналата година след потъването им с 23% през последните три месеца на 2008. Подразделението, което е с нов имидж под марката Chartis, носи над една трета от общите приходи на компанията. Продажбите на застраховки живот и пенсионни продукти нарастваха в продължение на три месеца до септември 2009, първото повишение след кризата.

 

Въпреки злокобните предвиждания на мнозина в бранша, започва да изглежда така, сякаш 91-годишната компания ще успее да запази позицията си на най-голям търговски застраховател в САЩ.

  ПРОДАЖБА НА АКТИВИ  

Робърт Бенмоше, устременият директор, доведен миналия август да управлява AIG, трябва да увеличи печалбите от застраховане, за да върне държавните заеми. 65-годишният бивш главен изпълнителен директор на MetLife, който отказа да бъде интервюиран, заяви, че ще възстанови бизнесите, пострадали, след като подразделението за деривати на AIG - наричано нерегулиран хедж фонд от Бен Бърнанке - източи парите от компанията майка.

 

Някога най-големият по активи застраховател в света, AIG се сви с една пета след спасителния план на правителството. Компанията се оттегли от управление на активи за институционални клиенти и от автозастрахователния бранш в САЩ, сключвайки сделки за продажба на бизнесите за общо над $12 млрд. Сви дейността на подразделението за отдаване на самолети под наем и планира да затвори поделението си за деривати до края на годината. Освен това прехвърли дялове от своите две най-големи   застрахователни компании в чужбина на Фед, за да изплати $25 млрд. по кредитната си линия.

 

Все пак по-малка е по-добре от мъртва. Спомнете си, че акциите на AIG потънаха с 97% през 2008. Законодателите недоволстваха от премиите, платени за задържане на служители в поделението за деривати. В изследване, публикувано на 14 декември, анализаторът от Barclays Capital Джей Гелб докладва, че около 75% от купуващите застраховки, използващи AIG, смятат да останат при компанията.

 

Купуващите застраховки може да са лоялни към AIG отчасти заради правителствения дял от 80% в застрахователя и кредитната линия от Фед, смята Шиван Субраманиам, главен изпълнителен директор на FM Global, застраховател на търговски имоти в Джонстън, Роуд Айлънд.

 

Някои конкуренти имат различно виждане за подновената жизненост на AIG. Chubb и Liberty Mutual Group казват, че AIG задържа клиентите, като сваля цените. Тези твърдения се разследват от Джоел Арио, комисаря по застраховане в Пенсилвания, щата, където е по-голямата част от бизнеса с търговски застраховки на AIG. Марк Хер, говорител на AIG, коментира: „Не сме променили начина на ценообразуване в нашия бизнес."

 

AIG се конкурира за по-голям дял от свиващ се пай. Продажбите на застраховки имущество и злополука са намалели с 5% в целия бранш през третото тримесечие, най-големия спад поне от 1986, заради по-ниските нива на застраховане и намалено търсене. На годишна база премиите на американските животозастрахователи са паднали с 19% през първите девет месеца на 2009 в сравнение със същия период година по-рано, според браншовата организация Limra International.

 

Оцеляването като по-малка компания, съсредоточена в застраховането, не означава, че AIG ще може да изплати дълга си към данъкоплатците. Офисът за правителствен одит заяви през декември, че САЩ вероятно ще загубят около $30.4 млрд. по спасителната програма. Тя включва $60 млрд. кредитна линия от Фед, инвестиция от $69.8 млрд. от Министерство на финансите и до $52.5 млрд. капитали, за да бъде платено на Goldman Sachs и другите партньори за уреждане на дериватните договори и други задължения.

 

Ханк Грийнберг, 84, който управлява AIG почти четири десетилетия до 2005 и контролира най-големия дял след Вашингтон, твърди, че правителството може да има по-добър шанс да си върне парите, ако намали вложението си до 20%. Основанието му: компания, чийто мажоритарен собственик е Чичо Сам, не може да привлече частни инвестиции. 

 

Не е вероятно да има по-сладка сделка за AIG поради общественото негодувание от директорското заплащане и цената на спасяването. Бенмоше заяви, че ще засили подразделенията, преди да ги продаде, за да се покрият дълговете и да се ограничи ангажираността на правителството. Това ще е тежко предизвикателство - макар положението да не е толкова лошо за компания, която бе на ръба на корпоративна смърт преди 18 месеца. I BW I

 

- С Джейми МакГий в Ню Йорк

 

Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved.  

 

http://www.businessweek.bg/news.php?category=1&id=5266



Тагове:   AIG,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628710
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930