Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2009 22:41 - Мадона Луиз Вероника Чиконе тръгва да покорява света с 35 долара в джоба
Автор: meto76 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1411 Коментари: 0 Гласове:
0



Бей Сити, Мичиган, на 16 август 1958 г. сутринта се ражда най-популярния жител на градчето с населението от малко под 50 000 души - Мадона Луиз Вероника Чиконе, която години по-късно ще стане известна по цял свят просто като Мадона. Тя е трето от общо шест деца в семейството на сина на италианския емигранти Силвио П. Чиконе и имащата френско-канадски корени Мадона Луиз Фортин.

От малка Мадона е възпитана в католически ценности, а първият удар животът и нанася когато е едва на пет - от рак на гърдата на 31-годишна възраст умира нейната майка. Силвио Чиконе наема жена, която да се грижи за дома му, а по-късна тя става негова втора съпруга, от която има още две деца.
image

Мадона е родена в малкия провинциален град Бей Сити
Фотограф: wikipedia

 



От танца към музиката
Мадона не си спомня само с добри чувства своя баща и те се отчуждават през годините, но това за което му е благодарна, че кара всичките си деца да се занимават с музика. Бъдещата певица е записана да учи пиано, но по-късно успява да си издейства преместване в курсове по балет.

Вече в гимназията "Рочестър Адамс" Мадона членува в мажоретния състав, а в Мичиганския университет специализира драматичен театър. Същевременно продължава да се занимава и с танци и насърчена от учителя си, през лятото на 1977 г. решава да опита късмета си в Ню Йорк.
image

Днес отварят три допълнителни билетни каси за концерта на Мадона у нас

Фотогалерия: Мадона през годините


По-късно попиконата разказва, че напускайки родния си град за пръв път се качва на такси и самолет, а пристигайки в "Голямата ябълка" има в джоба си точно 35 долара. Това пътуване Мадона определя като най-големия риск в нейния живот.

Изкарвайки прехраната си работи в "Бъргър кинг", "Дънкин донътс", в гардероба на руска чайна, докато благодарение на танцовите си умения през септември 1977 г. си намира работа в танцовата трупа "Алвин Али денс тиътър". Мадона си докарва допълнителни средства от модни ревюта и позирайки за снимки, често еротични.

Паралелно развива и певческите си умения, а преломният момент в живота й настъпва през 1979 г., когато първо се включва като танцьорка в световното турне на френската диско звезда Патрик Ернандес, а по-късно става беквокалистка.

Решила, че има данни за певица, Мадона се насочва към музиката и сформира няколко групи - "Брекфъст Клъб"(1979) и "Еми"(1980), които свирят основно рокендрол. Тъй като тази пазарни ниша е препълнена, тя променя стила си и се насочва към танцувалната музика, като пише песни и си урежда изпълнения в клубове в Ню Йорк. Работи и върху визията си.

Междувременно Мадона се снима и в нискобюджетния филм "A Certain Sacrifice"(1979), който излиза на екран едва през 1985 г., когато името й вече може да привлече зрители. Тук е моментът да споменем, че през годините Мадона има главни и епизодични роли в 19 филма, за изпълненията си в които получава негативни отзиви от критици и фенове. Изключение прави може би единствено "Евита", за които през 1996 година получава "Златен глобус" за главна женска роля в мюзикъл.

Първият договор
През 1982 г. певицата подписва договор със "Сайър Рекърдс" - поделение на "Уорнър", за 5000 долара и прави първия си хит - "Everybody", стигнал до номер 3 в класацията на "Билборд" за танцувални хитове. Същата добра съдба има и вторият й сингъл Burning Up, пуснат на една и съща касета с "Physical Attraction". Така пътят към първия й албум, кръстен просто "Мадона", е открит. Освен вече споменатите песни, хитове от него стават също "Borderline" и "Lucky Star".
image

Мадона в началото на своята кариера през 1984 г.

image


След като от "Мадона" са продадени над 10 млн. бройки в цял свят, нещата за г-ца Чиконе тръгват по вода и се редуват албум след албум, горе долу по един на година. Like A Virgin(1984) намира 21 млн. купувачи, True Blue(1986) - 24 милиона, на отличен прием се радва и саундтракът към филма "Кое е това момиче"(1987) . Приходите от отличните продажби са допълнени от зрелищни турнета, с която Мадона продължава да печели нови и нови фенове.

До момента тя има единадесет студийни албума (без сборните) и няколко успешни саундтрака, издадени в общ тираж от над 200 милиона легални копия. Това превръща Мадона в най-продаваната певица за всички времена според статистиката на звукозаписната асоциация на САЩ. Тя намира място и в книгата на рекордите "Гинес" като най-добре печелеща певица с приходи само от музика в размер на над 400 млн. долара.

Скандалният имидж
Голяма роля за популярността на Мадона играе и скандалният й имидж. Като негова първа проява се приемат годишните награди на музикалната телевизия MTV през 1984 година, когато певицата изпълнява хита си "Like a Virgin", облечена с бюстие-сватбена рокля и колан с надписа Boy Toy (играчка за момчета). Пеейки, Мадона се търкаля по сцената, разкривайки дантелени чорапи, жартиери и правейки движения, събуждащи неприлични асоциации.
image

Мадона с първия си скандален тоалет, годината е 1984

image


Пуританите са в шок, публиката в цял свят е във възторг. Изпълнителката осъзнава, че може да осребри скандалната си слава и дава името си на серия от дрехи "Boy Toy" за марката Wazoo. От този момент нататък Мадона създава модел на поведение и стил на обличане, копиран от милиони.

Популярност на певицата донасят и договори за реклама, от които първият голям е с "Пепси" за 5 млн. долара от 1989 г., като се използва музиката на Like a Prayer. С излизането на скандалния клип към парчето (смесица от секс и поругаване на религиозни ценности) обаче редица християнски и семейни организации обявяват война на певицата и бойкотират продуктите на "Пепси".

Така от компанията са принудени да спрат рекламата, но Мадона си остава по-богата с 5 млн. долара.  От този момент нататък между църквата и певицата постоянно има напрежение, което не й пречи да посвети на папата най-продавания си албум "The Immaculate Collection", събрал най-добрите хитове от началото на кариерата й до края на 1990 г.

Това не оказва влияние върху църквата, за която Мадона си остава враг и през 1990 г. шоуто и от турнето  "Blonde Ambition"  е обявено от Ватикана за "най-сатанинското в историята на човечеството". Последните искри прехвърчаха този месец с протестни декларации от полски и пловдивски свещеници.

Утвърждаването на скандалния имидж продължава с еротичната книга "Sex"(1992) пълна с нейни еротични фотографии, документалния филм "В легло с Мадона"(1994) и игралния "Веществено доказателство"("Body of Evidence") - софткор порно, в което героинята на Мадона е обвинена, че убива богатия си съпруг чрез секс. През 2003 година пуританите отново за шокирани, когато на наградите на музикалната телевизия MTV Мадона целува с език Бритни Спиърс.
image

Една от най-скандалните постъпки на Мадона - страстната целувка с Бритни Спиърс през 2003 г. на наградите на MTV

image



Естествено, подобни скандали не само не намаляват интереса към турнетата на певицата, а дори напротив - те стават все по-посещавани, за да се стигне до настоящия й цикъл от концерти Sticky&Sweet Tour, който с приходите си от 280 млн. долара към момента е най-успешният на солов изпълнител.

Книгите
Най-продаваната книга на Мадона е вече споменатата "Секс", отпечатана в над 1.4 млн. бройки, по 50 долара всяка. Но докато в нея  основното изразно средство са снимките, то впоследствие певицата се изявява и като писателка. Издала , като има седем книги, в които описва различни детайли от свои турнета, концерти и филми.

През 2003 г. Мадона изненадващо се изяви и като авторка на детски книга. Нейният дебют в този жанр "Английски рози" беше преведена на 50 езика и намери над 600 000 купувачи.
image

Мадона на премиерата на първата си детска книжка

image


Последваха още осем продължения на "Английски рози", издадени в периода 2007-2008 г., като тази висока производителност може да се обясни с малкия обем на творбите, около петдесетина страничи, при това пълни с илюстрации. Между 2003 и 2005 Мадона пусна на пазара и книгите Мr. Peabody"s Apples, Yakov and the Seven Thieves, The Adventures of Abdi и Lotsa De Casha    

Личният живот
Разбира се, личният живот на Мадона също представлява огромен интерес за медиите и феновете й,  а през годините певицата дава богат материал за обсъждане. Бомбата е хвърлена през 1985-та  година, когато се омъжва за популярния актьор Шон Пен. Четири години по-късно следва скандален развод, заради домашен тормоз.
image

Мадона с първия си съпруг Шон Пен. В медиите двамата биват наричан "отровното семейство Пен", заради склонността на актьора да налита да бие папараците

image


Без да губи време Мадона заформя афера с друг актьор - плейбоят Уорън Бийти, когото среща на снимачната площадка на "Дик Трейси". След тази мимолетна връзка около личният и живот дълго време няма особено интересни събития, докато идва 1996 година и новината, че ще роди дете от личния си треньор Карлос Леон.

Идва нов период на затишие, белязан с мимолетни връзки, останали в тайна от медиите, за да се стигне до поредната сензация - новият мъж в живота на Мадона е получилият огромна популярност покрай филмите си "Гепи" и "Две димящи дула" британски режисьор Гай Ричи. Двамата първо са гаджета, след това им се ражда син Роко(август 2000 г.), за да се стигне и до 22 септември 2000 г. когато е сватбата им в шотландския замък "Скибо".

Мадона се опитва да използва Гай като ракета-носител за филмовата си кариера, но двата им съвместни проекта  "Star"(2001) и "Отнесени от бурята"(2002) са пълен провал и заплашват бъдещето на Ричи в света на киното.

Твърди се, че именно оказания натиск върху режисьорът да я включи в своите проекти и то в главни роли, е причина за пропукването на семейната идилия и последвалия развод през септември 2008 година. Преди това обаче през май двамата осиновяват малавийчето Дейвид, акт, който също поражда вълна от протести. През юни тази година, след четиримесечна съдебна битка, върховният съд на Малави позволи на Мадона да осинови и момиченцето Мърси Джеймс.

Според последните слухове, най-новота гадже на 51-годишната певица е бразилският манекен Хесус Лус, който може да и е син със своите 21 години.

Очаквайте в неделя - Бизнесдамата Мадона
Вестник "Дневник" очаква вашите снимки от концерта на Мадона в София на dnevnik@dnevnik.bg


http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2009/08/22/772654_madona_trugva_da_pokoriava_sveta_s_35_dolara_v_djoba/


Тагове:   Мадона,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14635931
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930