Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2009 21:37 - Върховният съд реши: Здравко Киров ще връща 16 049 834, 86 лв. на държавата
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1014 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.10.2009 21:38


  12 Октомври 2009 Бившият шеф на Апелативен съд- Пловдив дължи 320 996 лв. само за такси
image
Здравко Киров

Здравко Киров трябва да върне на държавата общо 16 049 834 лева и 86 стотинки, получени от компенсаторни записи. Това е решението на тричленен състав на Върховния касационен съд. Сумата се поделя по равно между бившия шеф на Апелативния съд и двете му деца - синът Киро и дъщерята Лина. Всеки от тях поотделно дължи по 5 349 911 лв. 62 ст. Към тази сума се прибавя и дължимата държавна такса в размер на 320 996 лв. Всеки от тримата членове на фамилията Кирови трябва да плати по сметка на ВКС и по 4000 лева за консултантско възнаграждение. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Самият Здравко Киров отказва всякакъв коментар по горещата тема. Пред „Марица" обаче той потвърди, че има такова решение на ВКС и го оспорва. Помоли повече да не бъде питан за каквото и да е във връзка с казуса.

Как се стигна до неочаквания обрат в събитията? Историята с прословутите компенсаторки започна тихомълком през пролетта на 1999 г. По закона Лучников наследниците на избрани пловдивски фамилии получиха заповеди с подписа на областния управител, че имат право на обезщетение заради отнетите им имоти при скандална реституция. Изчисляването на дължимите от държавата суми ставаше по строго определена формула.

Достолепният председател на пловдивския съд стана милиардер на 19 април 1999 г., когато областният управител Андон Андонов слага подписа си върху заповед за утвърждаване на експертиза за обезщетяване с компенсаторни записи от 32 228 500 000 лева. Половината получава балдъзата на Здравко Киров  -  Пепа Стоянова-Кандиларова, тъй като обезщетението за тютюни и складове на тъста на магистрата Найден Русев. Стоката и имотите на богатия тютюнев търговец са били оставени в Беломорска Тракия. Обезщетението се разделя между преките му наследници - двете му дъщери Пепа и Дина - съпругата на Киров, която преди реституцията е починала. Нейният дял се разпределя между Здравко Киров и двете му деца. Експертизата за оценка на имотите е изготвена от вещото лице Иван Иванов.

Няколко месеца по-късно в полицията се получава сигнал, че от над хиляда реституционни преписки в 12 случая оценките са завишени многократно. Рекордьор е Здравко Киров, който се явява пълномощник на тримата останали наследници. Областният управител е сигнализиран, че при оценката е приложена грешна методика. Според формулата, заложена в закона „Лучников", стойността на имуществото се умножава по средната месечна заплата в момента на обезщетението и се дели на средната месечна работна заплата през годината на национализацията. Фрапиращата грешка се получава, след като вещото лице залага в знаменателя деноминираната стойност на средната заплата. Така увеличението на чистата сума за получаване от реститутите се завишава 251 пъти и Здравко Киров трябва да вземе компенсаторки на стойността на бюджета на Пловдив за половин година.

След като разбира за скандала, Андонов назначава повторна експертиза, при която се прилага правилно формулата и излиза, че магистратът трябва да получи 21 487 лева. Областният управител отменя заповедта си, но Здравко Киров завежда дело и го печели във Върховния административен съд. Не е излишно да се напомни, че по това време Здравко Киров оглавява най-големия съд извън столицата, а адвокатът му Александър Караминков е председател на Висшия адвокатски съвет. Както казва народът: Гарван гарвану око не вади. Киров е сред силните на деня и спечелването на делото не изненадва никого.

И тъй като някой все пак трябва да опере пешкира, прокуратурата започва дело срещу вещото лице. Иван Иванов е арестуван, по-късно пуснат под домашен арест. Срещу него е прочетена присъда от 1 т. и 3 месеца затвор, която го превърна в първият експерт в България, осъден ефективно.

Далеч преди да започнат съдебните битки, Кирови успяват да вземат парите от компенсаторките. Според Андонов те са продали ценните книжа за около 10 милиона лева. Според самия Здравко Киров с парите от записите е успял да купи нов „Фолксваген Бора" и апартамент на дъщеря си. На въпроса дали се смята за богат човек достолепният магистрат предпочита да замълчи. Пояснява, че в никакъв случай не се смята за мошеник.

По настояване на областния управител Тодор Петков бяха образувани граждански дела срещу 12-те реститути, получили в пъти повече пари от полагащото им се обезщетение. Всички съдебни състави в Пловдив побързаха да си направят отвод, защото нито един съдия не пожела да застане срещу бившия си началник. Делото бе насрочено за разглеждане в Пазарджишкия окръжен съд. По-късно казусът стигна до Великотърновския апелативен съд. Колегите по ранг на Здравко Киров го защитиха достойно с езика на правото и отхвърлиха искането на областния управител.

Те извадиха аргументи, че 5-годишната законова давност е изтекла, като приемат, че тя се изчислява от датата на заповедта за издаване на удостоверенията за компенсаторните записи - 22 април 1999 г. Казано простичко, оценките може и да са неверни, но по закон давността е минала и от главата на облажилите се не може да падне и косъм, а държавата може спокойно да пие една студена вода. Юристите на Тодор Петков обаче продължават да оспорват решението и така скандалът стига до ВКС.

В залата на Върховния съд делото се превръща в истинска сензация. Юристи казват, че висшите магистрати нарушават традицията си и са изненадали дори опитни адвокати. Пред  „Марица" Киров заяви, че се е защитавал сам. Битката е на живот и смърт, тъй като става дума за милиони, които отдавна са изхарчени. В същото време решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Драматичният обрат идва, когато тричленният състав излиза с решение - балдъзата Пепа трябва да върне на областния управител като представител на държавата и пълномощник на министъра на финансите компенсаторни записи на стойност 16 049 834, 85 лв. Същата цифра е записана в решението, че трябва да бъде върната от тримата Кирови.

В мотивите си висшите магистрати се аргументират с това, че 5-годишната давност следва д тече не от датата на заповедта за получаване на компенсаторките, а от 21 март 2006 г., когато е влязла в сила присъдата на вещото лице. Мотивът е, че именно тогава е станало ясно, че лицензираният оценител е дал неверни оценки на оценяваното имущество, от което е произтекла щета за държавата в размер на 32 099 500 лева във вид на компенсаторни записи. ВКС смята, че до тази дата не е било известно обстоятелството, че експертизата е грешна.

Сега въпросът, който си задават всички, е: Ще върне ли парите Здравко Киров? Засега отговорът е неясен. Самият той отказва коментар. Казва, че оспорва решението на ВКС. Хората, които го познават, твърдят, че думата на магистрата все още се чува по различните етажи на властта. Едно е сигурно - Здравко Киров стана най-голямата сензация в юридическите среди на Пловдив и сложи колегите си в малкия си джоб, като им показа как можеш да станеш милиардер, използвайки инструментите на закона.

ЗАКОНЪТ

Как може да падне едно решение на Върховния съд, което е окончателно? Оказва се, че това е възможно, и заинтересованата страна може да поиска това чрез така наречените извънредни способи. В чл. 303 от НПК са изредени 7 такива възможности. Сред тях са откриване на нови обстоятелства, установяване на неистинност на документ, на показания на свидетел и на вещо лице, лишаване от възможност страната да участва в делото и т.н. 

Галина Константинова, в. "Марица"

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=62&id=20833



Тагове:   Върховен съд,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14635641
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930