Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 21:03 - Заловиха съпруга на наш дипломат в Берлин да краде стоки от магазин
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
2



Заловиха съпруга на наш дипломат в Берлин с крадени "всекидневни" стоки

imageimage

Само преди няколко дни, на 27-ми декември, във филиал на магазина за хранителни стоки "Кайзерс" при опит за кражба била засечена 56-годишна българка. Магазинът е в близост до българското посолство в Берлин.

От полицията обясниха, че при кражбата ставало дума за "няколко стоки за всекидневна употреба", но не пожелаха да дадат повече данни за извършителката. "Жената няма от какво да се страхува", отбелязва жлъчно "Берлинер Цайтунг" днес и обяснява, че като съпруга на дипломат тя също разполага с имунитет. Впрочем, при подобно провинение през миналата година бил заловен и заместник-полицейският аташе на френското посолство. На излизане от магазина, в който пазарувал, се задействала алармената инсталация. В торбата на френския дипломат открили кутия с крем "Нивеа", която той не бил платил. Местната охрана не повярвала на дипломатическите обяснения за неволна грешка. Случаят обаче, както може да се очаква, приключил много бързо.

Най-честите провинения на чуждите дипломати в Берлин обаче са по улиците. Арабите и руснаците, например, са известни с това, че не обръщат внимание на ограниченията за скоростта и понякога организират истински състезания по столичните улици. През 2009-та година например е имало общо 8.610 случая на шофьорски провинения от страна на чужди дипломати. Пресметнато в глоби това би означавало близо 200 000 евро в хазната на града! Заради дипломатическия имунитет обаче провиненията остават само номер в полицейската статистика. В нея има и такива "бисери" като например случката с египетски дипломат, който оставил 13-годишния си син да шофира по една от натоварените берлински улици, защото "на детето му се приискало". Спрян от полицията, бащата, който седял до невръстния си син, показал дипломатическия си паспорт и се измъкнал без глоба.

Обикновено за такива провинения научава само германското външно министерство. Там провинилите се чужди дипломати биват привиквани само тогава, когато са натрупали доста грехове. На съответния посланик се предлага тактично да изпрати подчинения си обратно в родината. Иначе полицията има право да разследва само ако се е стигнало до тежко престъпление. Това обаче се случва рядко. "Берлинер Цайтунг" припомня за участта на някогашния български посланик Николай Апостолов, който през 2007 година бе принуден да напусне Германия. Причината: след като полицията спряла българския посланик, защото карал на зиг-заг, той забил за кратко спирачки, но после натиснал газта и се опитал да избяга, блъскайки с колата един от полицаите.

Чуждите дипломати в Берлин са част от блясъка му. Имената им са обикновено във вестникарските страници за политика или пък в светските хроники. Полицията обаче знае и тези други истории за дипломати, сред които, както вече се разбра, има и българи. Обикновено в края на старата или пък в началото на новата година берлинските вестници публикуват с нескрита ирония една малко необикновена статистика - за прегрешенията на чуждите дипломати в германската столица. "Дипломатите и техните семейства попадат все по-често в обсега на полицията", пише "Берлинер Цайтунг". В берлинската полиция се чудят, откъде е изтекла информация към вестниците. "Ние не информираме за криминално проявени дипломати и техните семейства", обясняват от прес-службата на берлинската полиция. Проблемът е най-вече в това, че дипломатите и техните близки се измъкват безнаказано, въпреки провиненията си по берлинските улици или пък в магазините на столицата. Защитава ги имунитетът им. Пред него полицаите са безсилни. /БГНЕС


http://news.bgnes.com/view/890336




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14633921
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930