Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2008 22:37 - Не може да не е виновен, щом са го били...
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
0



Коментар
Не може да не е виновен, щом са го били...
Николай Мартинов

23 Септември 2008

Когато пребиха бургаския журналист Недялко Недялков, се чуха приказките: то е момче, дето мяза на борче, кой го знае в какво се е забъркал. Добре, че е як, че се предпазил от ударите, можеше и по-лошо да му се случи.

Когато застреляха писателя Георги Стоев, се чуха приказките: той е бивша мутра, кой го знае къде се е забъркал, и затова взеха, че го застреляха. Пък и какъв писател е тоя, той знае ли да пише?

Когато пребиха Огнян Стефанов, пишещите в интернет-форумите зашумяха: какъв разследващ журналист е тоя, бивш мултак, пък и сигурно е свързан със службите, кой го знае какво е знаел и какво е забъркал, затова го пребиха. Пък и нали го знаете кой е Младен Мутафчийски...

При всеки подобен случай на брутално насилие ние някак се обръщаме срещу жертвата на принципа на приказката “Няма дим без огън”, тоест като те бият, трошат ти крайниците или те застрелват, не може да не си виновен с нещо. Защото, ако беше невинен, нямаше да те закачат.

Жертвата се оказва заслужила да е жертва, а остатъкът от човешкото у нас все пак казва: жалко, млад човек. Или, жалко, има деца (жена, майка, баща, бизнес и т.н.). И бърза да добави – ами, такава ни е държавата. Или - нямаме държава. Въздишка, клатене на глава, и толкова.

Никой от нас като че ли не чувства вина, че държавата е “такава”. Никой не чувства личната вина, че биячите и поръчковите убийци остават неразкрити, че проблеми или власт, или пари, или влияние, или политика се решават с погазване на закона и с открито насилие. Ние сме на другия тротоар, а не там, където бият или застрелват. Ние не сме от тях – тези, които бият, нито от тези, които са бити.

Да се оправят помежду си, да се трепят, да се избиват, като имат какво да делят. Ние не сме от тях. Ние можем да гледаме със скръстени ръце, да цъкаме с език, като ни хване много срам, да млъкваме за кратко, да роптаем, да негодуваме (на маса), да псуваме, да гледаме под вежди и да мразим властниците си (но само когато са на телевизора, но не и когато “слязат” да се ръкуват с нас) и без никакво чувство за абсурд да злорадстваме на клюката, че еди-кой си министър често забождал нос в чашата.

Ето това е реакцията ни на събития като побоя над Стефанов.

А иначе дано Огнян да се оправи. Защото е способен човек, добро перо, има си човекът позиции. Ама да беше си кротувал, защото без вина бият ли? 


http://mediapool.bg/show/?storyid=143950&srcpos=2



Тагове:   може,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628710
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930