Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 08:59 - Падат още ограничения за български работници в Европа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 475 Коментари: 0 Гласове:
008.01.2009 18:01

Увеличава се броят на страните членки на Европейския съюз, които премахват ограниченията за работници от България и Румъния. Ограниченията за работници от двете държави бяха запазени отчасти в ЕС дори след влизането ни в Общността през 2007 чрез използване на опцията за т.нар. "преходен период".

От социалното министерство съобщиха днес, че от 1-ви януари Унгария и Португалия са поредните еврочленки, решили да свалят ограниченията за България в свободното движение на работници.

Много от представителите на „Стара Европа” обаче запазват границите на трудовия си пазар затворени. Така например Германия, Франция, Австрия все още не желаят да допускат неограничен брой български и румънски работници, като не е ясно и дали това ще стане в близко бъдеще.

Страните членки разполагаха със срок до края на миналата година, за да преценят дали да отворят трудовите си пазари. В таблицата можете да видите решенията на отделните държави. 

Държава Режим  Допълнителна информация
 ЕС    
Австрия Прилага разрешителен режим заедно с ограничения в командироването на работници при предоставяне на услуги в секторите, заложени в Договора за присъединяване. Не се очаква прекратяване на преходния период в краткосрочен план.
Белгия Прилага разрешителен режим с облекчен достъп до пазара на труда за определени професии. МТСП е уведомено за решението на федералното правителство на Кралство Белгия да продължи ограниченията върху свободното движение на български работници и през 2009 г.
Германия Прилага разрешителен режим заедно с ограничения в командироването на работници при предоставяне на услуги в секторите, заложени в Договора за присъединяване. Не се очаква прекратяване на преходния период в краткосрочен план.
Гърция Не прилага преходен период. С писмо от 30.12.2008 г. от главния секретар на Министерството на труда и социалната защита
на Гърция г-н Димитрис Кондос до посланик Андрей Караславов сме уведомени, че Гърция оттегля от 1.01.2009 г. преходните разпоредби за свободно движение на работници от Румъния и България.
Дания Няма да прилага разрешителен режим след 01 май 2009 г.  МТСП е уведомено, че Дания е взела решение за премахване от 1 май 2009 г. на ограниченията за достъп до пазара на труда, наложени с преходните мерки в свободното движение на работници, за граждани на държавите-членки, присъединили се след 2004 г., включително България и Румъния. За целта на 4 декември 2008 г. е било сключено Споразумение между основните датски политически партии за премахване на преходния период до датския пазар на труда.
Естония Не прилага преходен период.  
Ирландия Прилага разрешителен режим. МТСП е уведомено, че Ирландия не предвижда отмяна на временните ограничения за достъп до ирландския трудов пазар.
Испания Не прилага преходен период. Испанското правителство съобщи официално на 19.12.2008 г. решението си да не се подновява наложеният преди две години преходен период за достъп на български и румънски граждани до трудовия пазар на Испания.
Италия Разрешителен режим с облекчен достъп за някои сектори на пазара на труда. Няма официална информация за решение по прилагане или отмяна на преходния период през 2009 и сл. години.
Кипър Не прилага преходен период.   
Латвия Не прилага преходен период.  
Литва Не прилага преходен период.  
Люксембург Разрешителен режим с облекчен достъп за определени сектори на пазара на труда. Няма официална информация за решение по прилагане или отмяна на преходния период през 2009 и сл. години.
Малта Прилага разрешителен режим.  Няма официална информация за решение по прилагане или отмяна на преходния период през 2009 и сл. години.
Нидерландия Прилага разрешителен режим. Няма официална информация за решение по прилагане или отмяна на преходния период през 2009 и сл. години.
Обединеното кралство Прилага разрешителен режим с квоти за нискоквалифицирани работници и облекчен достъп за висококвалифицирани работници. МТСП е уведомено чрез посланик Стив Уилямс, че ОК не предвижда отмяна на временните ограничения за достъп до британския трудов пазар.
Полша Не прилага преходен период.   
Португалия Не прилага разрешителен режим. Съгласно съобщение от Постоянното представителство на Португалия към ЕС от 1.1.2009 г. Португалия отваря своя трудов пазар за всички граждани на ЕС – премахват се ограниченията за България и Румъния и не се прилагат реципрочни мерки към други държави-членки.
Румъния Не прилага преходен период.  
Словакия Не прилага преходен период.  
Словения Не прилага преходен период.  
Унгария Не прилага преходен период. Съгласно съобщение от Постоянното представителство на Унгария към ЕС от 1.1.2009 г. Унгария отваря своя трудов пазар за всички граждани на ЕС – премахват се ограниченията за България и Румъния и не се прилагат реципрочни мерки към други държави-членки.
Финландия Не прилага преходен период.  
Франция Прилага разрешителен режим с облекчен достъп до определени сектора на пазара на труда. Няма официална информация за решение по прилагане или отмяна на преходния период през 2009 и сл. години.
Чехия Не прилага преходен период.  
Швеция Не прилага преходен период.  

Други държави, страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП):
Исландия Прилага разрешителен режим
Лихтенщайн Прилага разрешителен режим.
Норвегия Прилага разрешителен режим.
Швейцария Прилага разрешителен режим.

По информация на Министерство на труда и социалната политика към 30 декември

http://www.investor.bg/?cat=5&id=73956Тагове:   още,   ограничения,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13327224
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031