Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 09:03 - Рудниците на Цар Соломон
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1523 Коментари: 1 Гласове:
3



Юдейският цар Соломон натрупал приказно богатство от безбройните мини, които притежавал. Макар и не така приказно, явно доста хора са се обогатили и покрай държавните рудници "Марица-изток".
Мините, които са част от "Българския енергиен холдинг", станаха поредните обекти в енергетиката (след проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък"), около които бяха разкрити злоупотреби. Премиерът Бойко Борисов обяви, че след операция на Държавната агенция "Национална сигурност" ще даде на прокуратурата сигнали за десетки милиони левове.
Работата на службите е започнала през миналото лято, когато изненадващо бившето ръководство на мините е поискало увеличаване на цената на въглищата заради нарастващи загуби на компанията. Заради лошите резултати през юли 2009 г. бяха сменени двама от директорите на дружеството – Иван Марков и Гочо Христов. Явно или смяната, или разследването дават резултат. По данни от БЕХ загубите на рудниците до края на октомври са 1.9 млн. лв. при цели 18.5 млн. лв месец по-рано. И това, въпреки че в началото на 2009 г. цените на лигнитните въглища са увеличени. Мините са основен доставчик на суровина за трите ТЕЦ-а в района - "Марица-изток 1", "Марица-изток 2" и "Енел Марица-изток 3", които пък дават голяма част от електричеството на България.

Златни ремонти

Проверката на ДАНС е показала фактуриране на неизвършени работи, дублиране на дейности и заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Чрез разбиване на поръчките до 60 хил. лв. са били изхарчени 1.7 млн. лв. за строителни дейности и ремонти. Според директора на ДАНС Цветлин Йовчев въпреки влошените финансови показатели  на мините е бил извършен ремонт на почивните бази на дружеството като част от дейностите са били повтаряни. През 2008 г. за ремонт са били дадени 10 млн. лв., а през 2009 г. - 8 млн. лв.
Нарушения са били открити и в поръчка за рехабилитацията на три багера, която е струвала между 16 и 30 млн. лв. В същото време ръководството на компанията е получило на няколко пъти предложения от германски компании за доставка на ново оборудване, които са били отхвърлени. Цената на новата техника е била между 28 и 45 млн. лв. "Абсолютно неефективно е от управленската и инженерна гледна точка да се поддръжа техника, която е много по-енергоемка, с много по-големи разходи за поддръжка и с по-ниска производителност, отколкото да се инвестира в нова техника. За цената на рехабилитация на три такива багера бихме могли да купим два нови с по-голяма производителност", коментира Йовчев.
Освен това част от ремонтните дейности, които са били фактурирани, не са били извършени. "Пише нова лента, а в същото време се вулканизира на място старата и се фактурират нови транспортни разходи", обясни Бойко Борисов. За две години така са били извършени злоупотреби за 19 млн. лв.
Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че за последните пет години "Мини Марица-изток" са възложили три поръчки за рехабилитация на различни видове багери. През  юли 2005 г. е сключен договор за 2 777 354 лв. без ДДС с обeдинение "ЕЛ ЕРС 710". В него влизат "Минстрой холдинг", "Беа Балкан ЕА" и "Енергоремонт-холдинг". През следващата година е възложена поръчка за модернизация на багери на консорциума "Минстрой – Фуго". Договорът е за 13 823 272 евро без ДДС. Същото обединение печели през 2008 г. поръчка за рехабилитация на багери за 25 500 000 евро без ДДС.
Имената на "Минстрой" и на шефа му Николай Вълканов нашумяха отново през последните седмици около проекта "Цанков камък", където компанията е подизпълнител. Сред българските изпълнители на проекта също така е "Алпине България". По данни от Търговския регистър 51% от "Алпине България" е собственост на "Алпине Майредер Бау", а 49% - на "Бългериън еко проджектс", където едноличен собственик е отново Вълканов. Компанията държи и 86% от капитала на "Минстрой холдинг". Именно последното дружество е собственик на "Институт по строителство и минно дело", който платил хонорара на Ахмед Доган за изработване на хидроенергийни проекти.

Още по-златни въглища

Агенцията за сигурност е работила и върху сигнали за лош контрол на качеството и количеството на лигнитните въглища, които са подавани от мините към трите ТЕЦ-а. Единствено "Енел Марица-изток 3" има модерна система за контрол, останалите две топлоцентрали са разчитали на лаборатории. В доста от случаите показателите са били силно занижени, което е ощетявало държавата, е установила проверката на ДАНС.
Управата на мините също така еднолично е взела решение, без да го съгласува с регулаторните органи, да вдигне цената на лигнитните въглища с 16.7%. Според Йовчев това се е отразило върху цената на тока с 5-6%. Около дебата за задържането на цените на тока през последните седмици енергийни експерти изразиха позиции, че има резерв за задържане на стойността на електричеството именно чрез намаляване на цената на въглищата от "Мини Марица-изток". В момента те са много по-скъпи от вносните.
Дали премиерът Бойко Борисов ще продължи своята обиколка по мащабни проекти в енергетика и ще продължи да изнася данни за финансови нарушения в енергийните дружества вече е без значение. Защото е ясно, че е крайно време държавните фирми от сектора да бъдат реформирани, за да спре източването им. Затова следващата сериозната новина, която очакваме, трябва да е не поредната разкрита злоупотреба в енергетиката, а решението да се преструктурират спешно дружествата в "Български енергиен холдинг".

http://capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/04/01/882224_rudnicite_na_car_solomon/



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. zaw12929 - Да пророче- новината дойде разв...
07.04.2010 20:07
Да пророче- новината дойде развалят договорите с ЕОН и другите ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629109
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930