Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2010 21:23 - Еднакъв ли ще е аршинът за НЕК и ЕРП-тата?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1252 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 16.08.2010 21:32


 
                   Еднакъв ли ще е аршинът за НЕК и ЕРП-тата?


Дневник

  Районът около Слънчев бряг за втори път това лято остана на тъмно в петък и събота. Само преди две седмици заради голяма авария над 30 часа нямаше ток, а през следващите дни периодично прекъсваше.

За да не се повтори тази криза, Националната електрическа компания (НЕК) призова хотелиерите да пестят енергия, понеже заради жегата мрежата била сериозно претоварена.

Електроразпределителното дружество EVN съобщи, че се въвежда режим на тока - 5 часа има, един няма, но НЕК категорично го опроверга. Премиерът пък разпореди финансовият министър да се срещне с представители на EVN и "да се вземат мерки".

Критичната ситуация очевидно е не заради частния инвеститор, нито заради 39-градусовите жеги, а поради факта, че докато години наред презастрояването на курортите бе повече от очевидно, за НЕК не е било очевидно, че трябва в същото време да изгражда и съвременни далекопроводи за експлозивно растящото потребление.

Затова въпросът е каква ще е реакцията на правителството и на държавния енергиен регулатор (ДКЕВР) в случая и дали НЕК ще я последва съдбата на частните ЕРП-та.  През последните месеци ДКЕВР ги провери обстойно, за да търси нарушения, след като премиерът Бойко Борисов се нахвърли върху тях с обвинения за неизгодни цени и свръхпечалби.

И въпреки че проверката не ги потвърди, резултатите от нея бяха дадени на прокурор. Тази проверка някак мълчаливо пропусна държавните енергийни предприятия, чиято дейност не по-малко интересува данъкоплатците - и тези, които са останали на тъмно и горещо посред почивката, и бизнеса, който може би трябваше да реагира, преди да е настъпил разгарът на сезона.

Преди седмица държавният регулатор обяви, че най-накрая започва проверка на инвестициите на НЕК и ако открие нарушения, може да й наложи глоба от 1 млн. лв.

Въпросът е дали патосът на премиера спрямо НЕК ще е сравним с този, с който се нахвърли върху частните чуждестранни инвеститори, и дали прокуратурата и ДАНС също ще се позаинтересуват в какво са вложени парите от инвестиционната програма на дружеството


http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=12965872



Информационното затъмнение в българските медии относно виновника за електрическата дискотека по морето е потресаваща. В продължение на години се води ненормална и целенасочена платена от българо-руската енергийна мафия  в енергетиката медийна кампания срещу чуждестранните западни инвеститори. Оказа се, че те наистина влагат стотици милиони в електроразпределителната мрежа, за да оправят бакиите наследени от десетилетия социалистическо безхаберие и прахостничество,  от което е некачественото ел.снабдяване по села и паланки. Но се намеси премиера, който поде нова медиина кампания срещу чуждестранните инвестори - експлоататори. От едната страна "мръсните и гадни чужди копелета" от друга страна "облечената в бяло невинна принцеса НЕК", която като всичко държавно е незнайно защо обичана от средностатистическия нашенски олигофрен.
Но историята за пореден път доказа, че няма по лошо нещо от "държавния монопол". Всичко държавно е равносилно на корупция, нечисти сделки, калпаво управление, некадърност, връзкарство и режим на тока както виждаме. Частния монопол е за предпочитане пред държавната НЕК, срещу която и дума не се изрича от медиините подлоги. Пак се прави опит вината да се прехвърли върху чуждия инвеститор - ЕВН, но проблемите не са в мрежата на частния инвеститор, който е инвестирал достатъчно средства, за да направи нужните разклонение към новопостроените хотели. Проблемите се оказаха, че са в крадливите некадърници от НЕК, които не са инвестирали нито лев от десетилетия в електропреносната си мрежа. Но за сметка на това правят гьолове за по 1 МИЛИАРД ЛЕВА в Белене, в който премиера вече има намерение да инвестира още МИЛИАРДИ.Още милиарди лева държавни пари в джобовете на някой хора. Тези от НЕК, който не могат за две десетилетия да построят ВЕЦ"Цанков камък", в която също са вложили 1 МИЛИАРД лева, толкова колкото да построят няколко такива ел. централи.


Тагове:   НЕК,


Гласувай:
1



1. meto76 - Друг пример за сранение е държавно - ...
16.08.2010 21:40
Друг пример за сранение е държавно - общинската Топлофикация - София и дадената на концесия на частен инвеститор ВиК в София.Държавното дружество вече има 500 МИЛИОНА ЛЕВА дългове и е пред фалит.Управляваното от частна фирма ВиК - София е без дългове и добре развиващо се печелившо дружество.Държава в икономиката не трябва да има.Ролята на държавата е на регулатор на процесите.Да не допуска монополи и картели, а не да управлява дружества.
цитирай
2. анонимен - много се заблуждавате
23.08.2010 16:59
Глупости на търкалета. Държавните компании са зле, тъй като лобисти на частните, включително с подкупи създават неизгодни условия за държавните. Вижте кои са зле - все в София и някой друг по-голям град. Защо? Защото "пазара им е по-голям" и към тях има приватизационни апетити. В по-малките градове топлофикациите са обшински, има и обшински водоснабдявания и си работят без проблеми. Корупцията и хаоса около държавните предприятия се създава нарочно от частниците. Това дето тук е написано, както и в коментара на мето76 е тъпа неолиберална мантра (спонсорирана от едри частници), която и не е вярна. Поне да бяхте се поинтересували от държавните предприятия на запад и по света, вместо да повтаряте врели некипели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14630328
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930