Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 15:14 - Бедността е порок и затова един баща лежа невинен 8 месеца в ареста
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1838 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.10.2010 15:33


Бедността е порок и затова един баща лежа невинен в ареста Раздухваната до бога история на 2-годишния Сашко от Сандански се оказа всъщност грешна диагноза Дина ХРИСТОВА
  image  

Костадин Тасев през лятото, когато Благоевградският съд отказа за пореден път да го пусне на свобода. От миналата седмица Тасев е пуснат с мярка "подписка".

Снимка: БГНЕС

Костадин Тасев от Сандански през февруари беше най-мразеният българин, след като прокуратурата му повдигна обвинение за блудство с тогава двегодишния му син Александър. Детето беше прието в "Пирогов" с тежки разкъсвания на ректума и опасност за живота, а лекарите допуснаха, че с него е извършвано сексуално насилие. И първият заподозрян беше таткото.

Същият баща, който ходил при социалните в Петрич и ги молил да му помогнат, понеже лекарите му разболяват детето, а службите в Сандански нищо не правят. Той вероятно е най-глупавият насилник в света, щом вместо да прикрива злодеянията си, буквално се бута в устата на вълка, търсейки помощ от социалните работници. Оказа се, че на родната здравна система са й трябвали близо 3 години, тройна и след това петорна съдебна експертиза, за да предположи, че Сашко има рядка болест, синдром на Крон, един от симптомите на която е кървене през ануса заради язви в червата. Първите симптоми се появили, когато детето било на 20 дни. И по тази причина от тогава често било настанявано в болница.

 

Миналата седмица Костадин Тасев е пуснат с мярка подписка,

 

защото обвинението срещу него е силно разколебано, казват от прокуратурата. Според адвокатите му категорично опровергано. Но вероятно, когато родителите са никои, майката с лека умствена изостаналост, а таткото - тенекеджия, е по-лесно да обвиниш семейството в насилие, отколкото да търсиш здравословен проблем. Адвокатите на бащата подозират, че заради ниския социален статус на семейството здравословният проблем на детето е бил неглижиран от лекарите.

Всъщност първото съмнение към обвинението дойде от обстоятелството, че всички съседи отказваха да повярват, че бащата е насилник. Имаше е подписка в Сандански в този смисъл.

Когато от "Пирогов" обявиха, че детето е насилено, започна медийното и общественото "разкъсване" на социалните работници и системата за закрила на децата у нас. В образователната комисия в парламента депутатите се опитаха да разкъсат и прокуратурата, и социалните работници. Защо при толкова "явни" доказателства нищо не е направено? Защо лекарите не са се съгласили да дадат писмено становище за насилието? Защо социалните не са поискали прокуратурата да се заеме?

Но се оказа, че именно социалните работници, които въпреки липсата на медицинско образование, като че ли най-точно са преценили ситуацията около случая "Сандански". Само те до последно държаха, че

 

в семейството няма данни за насилие над детето

 

Били са до родителите през цялото време още от преди раждането на Сашко заради психичното състояние на майката. Родителите са били съгласни с намесата на системата в семейството им, за да повишат родителския си капацитет. Съдействали са през целия процес. Майката се учела на елементарни хигиенни навици. Обучавали я да къпе бебето и да се грижи за него.

И въпреки обществения натиск ръководството на Агенцията за социално подпомагане не се огъна и не започна чистка на кадрите си.

Единствената им грешка е била, че когато преди година личната лекарка на семейството изказва устно предположение, че може би има насилие над детето, не са успели да убедят таткото да остави Сашко временно в социален дом. Вероятно това щеше да спести осемте месеца арест на Костадин, тъй като при проява на симптомите далеч от него, щеше да стане по-бързо ясно, че не е злодей.

Тогава бащата още веднъж доказва своята привързаност към детето си, макар и по опасен за него начин - заплашвайки социалните работници, че ще ги убие, но детето си не дава. Оплакването на социалните от афектирания баща е от преди година.

Но понеже държавата по гръб не пада, година по-късно прокуратурата прикача към обвиненията на Костадин и това за заплаха с убийство на длъжностно лице. Вероятно това ще остане единственото обвинение срещу него и така държавата ще се опита да го откаже да я съди за 8-те прекарани месеци зад решетките. Междувременно се появи и съмнение, че тежките разкъсвания на Александър всъщност са следствие от недостатъчно адекватен лекарски преглед в Сандански. Но това едва ли вече може да се докаже.

Медицински грешки, които да доведат и до съдебни, са възможни навсякъде - особено когато потърпевшите са неграмотни и тяхната несрета се развява като парцалив пряпорец от истерични медии, объркани лекари и магистрати, които искат да покажат здрава ръка. Костадин излезе от ареста. Важното е, че е на свобода и според силите си и късмета си ще се опита да продължи да се грижи за Христина и Александър, който все още е в "Пирогов".

Това семейство до преди година е смятало, че държавата може да бъде грижовна, а след това, за да бъде излекувано детето, се наложи бащата да лежи осем месеца невинен в ареста. Дори и за България тази история изглежда абсурдна със своите обрати.

Костадин и Христина бяха и ще продължат да са достатъчно слаби да се опазят и от помощта на държавата, и от т.нар. й справедливост.

  image  

Христина и синът й Александър

Снимка: БГНЕС

  Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7305§ionid=5&id=0000902



Детски хирург №1: Разкъсванията на малкия Сашко не са от синдрома Крон, сами преценете дали е изнасилван


19 октомври 2010, 09:36
 
 

image

    Професор Огнян Бранков постави под въпрос оневиняването на бащата Смятаният за най-добър детски хирург в страната - професор Огнян Бранков, разкритикува петорната медицинска експертиза, която заключи, че 2-годишният Сашко от Сандански не е бил изнасилван от баща си Костадин Тасев, а вътрешните разкъсвания са предизвикани от синдрома Крон. Благодарение на това решение, таткото бе освободен от следствената килия след 8-месечен арест по подозрение за изнасилване на собственото му дете.

"Доколкото знам, експертизата казва, че вероятно се касае за синдрома Крон. При 2-годишно дете това е почти изключено. Прерових почти цялата световна литература и никъде не видях такова заболяване на дете да се съобщава на толкова ранна възраст. В същото време в хистологията на "Пирогов", която трябва да покаже какво има в червата, категорично пише, че данни за Крон няма", съобщи пред bTV професор Бранков. Според него

експертизата не се прави по нормалния обективен път,

тъй като по незнайни причини в нея не са участвали най-добрите специалисти в областта. "Аз като главен републикански консултант по детска хирургия и доцент Желев като главен републикански консултант по гастроентерология не участваме в една толкова сериозна експертиза. Не знам защо. В хистологичния резултат се описва прясно разкъсване на стената на дебелото черво и възпалителни процеси, които не са на базата на Крон. Заключението е, че няма данни за такъв синдром. Крон може да предизвика разкъсване на тъкан, но трябва да минат поне 10-15 години процес, за да се стигне до пробив.

Мога да кажа дали има насилие, но не съм прокурор",

обясни многозначително хирургът. Той подчерта, че откакто Сашко е под негово наблюдение, не е получавал никакви разкъсвания. В момента детето е в много по-добро състояние, но му предстоят три операции за възстановяване на пикочния мехур и червата.

По случая се изказа и бащата на Сашко - Костадин Тасев. Той отказа да вземе отношение по медицинските заключения, защото не притежава необходимата компетентност. Тасев се оплака от моралните щети, които той и семейството му са претърпяли заради обвинението за изнасилване на собствения му син и опроверга официалната информация, според която съпругата му е разказала как детето се оплаквало, че

"тати прави боц".

"Не е възможно жена ми да е дала такива показания. Двегодишно дете не може да говори достатъчно добре, за да й казва такива неща", категоричен бе Костадин Тасев. /БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/90343


Тагове:   месеца,   баща,   невинен,


Гласувай:
2



1. анонимен - десен демонократ:
19.10.2010 21:15
Лекарите са по ценни трябва да ги пазим. Щом са необразовани значи са негодно семе.
цитирай
2. анонимен - десен демонократ:
19.10.2010 21:16
Лекарите са по ценни трябва да ги пазим. Щом са необразовани значи са негодно семе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14630486
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930