Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 19:16 - Бате Бойко глава на "Октопода"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2681 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 14.01.2011 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Премиерът Бойко Борисов казва на Ваньо Танов според разпространения разговор "Там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам". (Снимката е колаж)

image

Близкият до бившия служител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Алексей Петров вестник "Галерия" разпространи днес нова порция аудиозаписи, в които този път е замесено и името на премиера Бойко Борисов.

На извънредна пресконференция, свикана от редакцията, беше огласен запис, за който се твърди, че е от разговор между министър-председателя и шефа на митниците Ваньо Танов и показва натиск в полза на Михаил Михов и пивоварната "Леденика".
 
Пуснати бяха още два звукови файла - от последвали разговори на Танов с бившия му вече заместник Антоний Странджев и втори разговор между премиера и шефа на митниците.

Досега няма официално потвърждение за автентичността на записите.

Още при огласяването миналата седмица на първата порция аудиофайлове от телефонни разговори -
между Танов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му - Владислав Горанов, източници на "Дневник" от спецслужбите прогнозираха, че предстои да се извадят още записи, включително се очаквали разговори на Борисов и Танов. Днес в отговор на въпроса "Този ли запис ли очаквахте?", същите източници коментираха: "И повече".

"Поех ангажимент да не го закачам",

е репликата на Бойко Борисов по адрес на споменатия от малко преди това "Мишо Бирата" в
огласения запис. От "Галерия" заявиха, че става дума за собственика на "Леденика" Михаил Михов. По-късно през деня Михов обясни, че от години не управлява пряко компанията и сега й е консултант.

Разговорът вероятно е от март месец миналата година, твърди "Галерия". Тогава стана известно, че бирената фабрика работи, въпреки че е без лиценз. Разрешителното беше отнето на 8 февруари от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с аргумента, че при извършена от мобилна митническа група внезапна проверка са установени нарушения в дейността на фабриката и липса на документи. На 7 юни
лицензът на възстановен с решение на Административния съд в София, обявиха днес от агенция "Митници".

Според записите Борисов е звъннал на Ваньо Танов, тъй като Михаил Михов лично му се е оплакал, че в пивоварната в Мездра тече проверка, и дал нареждане веднага да изтегли хората си от фабриката. (От последвалите обяснения между Танов и Антоний Странджев се разбира, че проверката е предизвикана от сигнал, че пивоварната работи, макар да й е отнет лицензът - бел.ред). Танов се оправдава, че е действал според указанията на финансовия министър Симеон Дянков.


Брюксел пита София за записите

В късния следобед говорителят на Еврокомисията Марк Грей заяви в интервю за БНР, че
Еврокомисията официално е поискала от България повече информация за изнесените в последните дни записи. "Както знаете, следим отблизо развитията в ДАНС и именно в този контекст искаме повече информация по тези случаи", допълни Грей.

"Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закача ... Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи", заявява според записите премиерът.

Танов неколкократно обяснява, че заминава в командировка в Македония и ще отсъства няколко дни и предлага всички съставени протоколи от проверката да не бъдат завеждани, а да останат на бюрото му, докато се върне и се разбере с премиера и с министъра как да действат. Борисов се съгласява.
"Галерия" изпревари Яне Янев

В началото на седмицата от РЗС заплашиха, че ще огласят запис на разговор между Борисов и Танов. За днес е насрочена пресконференция на партията, на която Яне Янев се беше зарекъл да пусне запис на разпространените по-рано през седмицата стенограми от разговор между Ваньо Танов и шефа на правната парламентарна комисия Искра Фидосова, уличаващ депутата от ГЕРБ в кадрови натиск в митниците.

Извънредната пресконференция на "Галерия" изпревари с два часа тази на РЗС.

Разпространеното е само малка част от записите на Борисов, които показват, че той дирижира процеса на всички корупционни схеми по висшите етажи, заяви на брифинга Яне Янев. Той обаче не каза откъде има информация и за други записи.

Както и миналия път, от "Галерия" обясниха, че получили записите на флаш-памет, сега лично от зам.-главния редактор на вестника Явор Дачков. Занесъл му ги пред редакцията непознат мъж, който отказал да се представи, каза Дачков.

Във втория
огласен от "Галерия" запис се чува как Танов звъни на заместника си Антоний Странджев и го моли да прибере при себе си документите, докато той отсъства. Докато му разказва, че ще настоява за среща при премиера, на която да се уточни как ще действат, Танов казва: "Предният път като идва (става дума за споменавания преди това в разговора като Мишо Бирата - бел. ред), на асансьора каза: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене".

Според стенограмата на четвърти разговор - между Танов и финансовия министър Симеон Дянков, която "Галерия" публикува в извънредния си брой днес,
шефът на митниците предупреждава министъра, че трябва да се уточни с премиера как се процедира с проверката в пивоварната. На репликите, че няма уговорки и митничарите трябва да действат спокойто, Танов отговаря: "Ммм...шефът ще подскочи страшно много".  Доказателства за този разговор, който по логиката на съдържанието би трябвало да е последен по време, също няма, не е огласен и аудиозапис от него.

Огласяването на записите

съвпадна с началото на парламентарния дебат


за готовността на България за приемане в Шенгенското пространство. Министър-председателят беше в пленарната зала и разговаряше на министерските банки с вътрешния министър Цветан Цветанов.

От БСП настояха за отлагане на дебата, за да могат да задават въпроси на Борисов за записа, но мнозинството отхвърли предложението. Последва второ искане - за извънредна почивка, по време на която премиерът да се запознае с изнесеното и да го коментира. От левицата се обосноваха, че този въпрос вълнува обществото повече от дебата за Шенген.

Председателят на парламента Цецка Цачева отказа да подложи на гласуване искането, като се позова на парламентарния правилник, според който прекъсването би било прекалено скоро след редовната почивка.

От Синята коалиция поискаха прокуратурата да изземе записа, да провери неговата автентичност и да обяви резултатите. "Главният прокурор трябва да проконтролира анализа на записа, защото това са много сериозни неща. Искрено се надявам това да е монтаж", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Убеден съм, че записите са манипулирани
, заяви малко след 14ч. от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов, който поиска сам думата. Той добави, че очевидно някой е "сглобил" записите от различни негови разговори и че ще коментира след като излязат резултатите от проверките на прокуратурата за автентичността на аудиофайловете.
Танов все пак е подслушван по искане на софийската прокуратура

Искането за подслушване на директора на митниците Ваньо Танов е направено от прокурора от Софийската градска прокуратура Пламен Георгиев, съобщи БТА като се позова на два независими един от друг източници в Съдебната палата. Разследването, чийто предмет не се съобщава, е било поверено на спецекипите на МВР, ДАНС и прокуратурата.

Само преди два дни градският прокурор
Николай Кокинов заяви, че негови подчинени не са искали подслушване на Танов. По информация на "Дневник" разследването срещу шефа на митниците е започнало в София, но след това е прехвърлено на обвинители в провинцията. Като се говори, че то вече се води в Русе или Велико Търново.

Обяснението му за връзката между Михаил Михов и думите "... аз не съм Първанов" беше, че става дума за проведен преди време разговор, когато държавният глава му се обадил, че "натискат по неправомерен начин председателя на федерацията по баскетбол" (Михов е шеф на баскетболната федерация от 2008г., виж карето в края на статията - бел.ред). Борисов изрази надежда, че Георги Първанов няма да отрече казаното.

Потърсени за коментар от прессекретарията на президента отговориха, че записите говорят сами по себе си, съобщи БНТ.

Разговорът с Танов е автентичен, заяви пък бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев, цитиран от dariknews.bg. Той уточни, че ясно си спомня, че е водил подобен разговор с тогавашния си началник "Стоя зад всичко, което съм казал и написал до момента", декларира Странджев.

Досега Ваньо Танов не е коментирал новите записи.

Никога не съм молил премиера за каквото и да е съдействие и това е видно от водените дела за лиценза на "Леденика", които продължиха с месеци и завършиха с решение на съда. Това заяви на извънредна пресконференция в ранния следобед Михаил Михов. "Не съм Мишо Бирата, казвам се Михаил Михов", добави той.

Михов потвърди, че е говорил за отнемането на лиценза на "Леденика" с президента. През месеците, в които течеше съдебната сага по отнемането и обжалването на лиценза, съм се оплакал на всеки, когото съм видял, беше обяснението му. В същото време, в отговор на друг въпрос той обясни, че от години не управлява пряко компанията и сега й е консултант, като препрати за повече информация към мениджмънта.
image

Михаил Михов на пресконференцията по скандала
Фотограф: Красимир Юскеселиев

image

 
Собственикът на "Леденика" Михаил Михов е почетен консул на Бразилия у нас от 2008г. и президент на Българската федерация по баскетбол. последният пост той зае на 17 април 2008 г., след като беше подкрепен от водещите отбори и най-вече от най-успешния клуб за последното десетилетие "Лукойл Академик".

"Клубът застава зад въпросния кандидат като човек, милеещ за баскетбола и притежаващ необходимите управленски умения и виждания за развитието на този спорт. "Лукойл" винаги ще подкрепя хората, готови да дават за баскетбола и спорта, а не да взимат от него", се казваше в официалното обръщение на клуба. На изборите Михов получи 71 гласа срещу 58 на опонента му Владимир Боянов.



http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/14/1025119_galeriia_s_nova_porciia_zapisi_premierut_naredil_da_ne/



 

Разпространената от "Галерия" стенограма от разговор на Ваньо Танов със Симеон Дянков за пивоварната с отнет лиценз - 14 яну

 

Брюксел е поискал информация от София за оповестените записи - 14 яну

 

Антоний Странджев потвърди автентичността на разговора си с Ваньо Танов - 14 яну

 

РЗС знаели за още разговори на Борисов, показващи, че дирижира корупцията (аудио) - 14 яну

 

Михаил Михов: Никога не съм молил премиера за съдействие - 14 яну

 

Съдът е този, който върна лиценза на "Леденика", уточняват от митниците - 14 яну

 

Борисов: Убеден съм, че това са манипулирани разговори - 14 яну

 

Разпространената от "Галерия" стенограма от втори разговор на Ваньо Танов с Бойко Борисов - 14 яну

 

Коя е компанията "Леденика" - 14 яну

 

Разпространената от "Галерия" стенограма от разговора на Ваньо Танов с Антоний Странджев - 14 яну

 

Разпространената от "Галерия" стенограма от разговора между Бойко Борисов и Ваньо Танов - 14 яну

Който микрофон вади - от микрофон умира - 11 яну




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meto76 - Един приятел, който работеше в М...
14.01.2011 19:18
Един приятел, който работеше в Мездра в пивоварната, казваше че бирата там се прави от картофи :)
цитирай
2. meto76 - http://news. ibox. bg/news/id...
14.01.2011 19:21
http://news.ibox.bg/news/id_27021713
цитирай
3. анонимен - Бате Бойко е глава, а ти си главанак.
14.01.2011 19:44
Бате Бойко е глава, а ти си главанак.
цитирай
4. анонимен - БАТЕ БОЙКО, ГОВОРИ ПРОСТОВАТО.....И ВЪН ОТ ПРОТОКОЛА...
14.01.2011 21:30
....ЗА ДА ГО РАЗБИРА И ПОЛЕДНИЯ ПРОСТАК!
БОЙКО ОБАЧЕ,...НИКОГА НЕ ГОВОРИ НА .."ЧЕ"--- КАКТО ЛИЧИ, ОТ ЗАПИСИТЕ!

ЕЛЕМЕНТАРНА И ГРУБА ГРЕШКА В ...ИМИТАЦИЯТА!!!!
цитирай
5. meto76 - Архивите са живи
15.01.2011 10:08
http://forum.skycode.com/tprv.asp?topic_id=39446
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14632422
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930