Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 10:31 - Симеон Сакскобургготски - президент?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8937 Коментари: 23 Гласове:
7

Последна промяна: 23.01.2011 13:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Симеон Сакскобургготски - президент?
Събота, 22 Януари 2011



 


  От началото на 2011 г. Симеон Сакскобургготски проявява политическа активност, която няма как да не се забележи. Разсъжденията му за НДСВ в началото на януари, публикувани в личния му сайт, прозвучаха като претоплена стара тема, пише Труд.

През тази седмица обаче въпросът му “С подслушване ли браним сигурността?” идва навреме и намясто. Какво е това, което кара царят да наруши отшелническото си мълчание и да се афишира в публичното пространство? Надали е продиктувано от загриженост за залязващата му партия.

Логично е да предполагаме, че мотивът за появата на Симеон е свързан с предстоящите през тази година президентски избори. Въпреки категоричния отказ след оттеглянето му от властта да заема нови позиции, постът на държавен глава винаги е лежал на сърцето му. А и царят вече няма конституционни пречки да претендира за него, както бе през 2001-ва.

Но как?
Това е големият въпрос

Идеята, че Симеон Сакскобургогтски като кандидатпрезидент и Меглена Кунева като негово вице биха имали шанс, е измамна. Последните 20 години у нас показват, че е погрешно да се надценява мажоритарният характер на президентския вот. Без мощна партийна подкрепа (и то не само на една партия) президент в България не се става. Казано с днешна дата, бъдещият президент ще е този, зад когото застане ГЕРБ.

Коя е силната фигура в ГЕРБ, можеща да заеме поста на държавен глава? Отговорът е само един - Бойко Борисов. Само че от месеци той повтаря, че няма да се кандидатира. И все повече му вярваме. Защото, ако напусне поста на премиер и партиен лидер, ще последват трусове, партийно разцепление и рухване на онова, което той съгради дотук. Уважаваната Кристалина Георгиева не отговаря на конституционното изискване през последните пет години да е живяла в България. Спряганият Цветан Цветанов вече не е подходящият кандидат.

Има ли друг? Не. Тогава защо да не е Симеон? Именно върху това умуват кръгове около царя, които се опитват да хвърлят мост между него и Бойко Борисов.

А и случайно ли неотдавна премиерът сподели, че когато е извън страната, международните партньори първо го питат какво прави Сакскобургготски.

Разбира се, царят не дава никакви индикации дали е склонен да приеме евентуална покана и да бъде издигнат от инициативен комитет. Без да споменава името му, Христина Христова, лидер на НДСВ, е убедена, че партията й ще участва на президентските избори, но все още не е ясно под каква юридическа форма - в коалиция или чрез инициативен комитет. А и това е технически въпрос, който има начин да бъде уреден.

По-същественото са аргументите в подкрепа на тази на пръв поглед ексцентрична идея. А те не са малко.
На първо място са отношенията между Симеон и Бойко Борисов. Въпреки някои критични реплики между бившия и сегашния премиер помежду им никога не се е стигало до дълбок конфликт и нелицеприятни обвинения.

Е, правителството на ГЕРБ също дава своя принос по въпроса с “царските имоти”. В НДСВ дори са убедени, че не случайно преди Нова година Министерството на регионалното развитие и благоустройството излезе със становище да възложи на адвокатска кантора да заведе дела, за да може държавата да си върне дворците “Врана”, “Царска Бистрица” и “Ситняково”. Христина Христова подозира в това опит на ГЕРБ да отклони вниманието от скандала със СРС.

Дори и да е така, това не омаловажава темата “царски имоти”, ахилесовата пета на Симеон. И ничия подкрепа не е в състояние да заличи негодуванието на избирателите. Останаха в миналото и харизмата, и народната любов, и вярата в царските думи. Никой няма да му прости обещанието за прословутите 800 дни и още, и още...

Но така, както се развиват събитията у нас, съществува реална опасност през есента освен в икономическа България да се окаже и в политическа криза. Тогава повече отвсякога ще ни е необходимо сваляне на напрежението, връщане на добрия тон и на интелектуалното в политиката. Има ли по-подходяща фигура за това от Симеон?, убедени са радетелите на тази идея. Въпреки провалите на царя като управленец не може да се отрече приносът му за укротяване на конфронтацията и внасяне на спокойствие във вътрешнополитическия ни живот. Та нима Борисов не би се възползвал от това, питат се в НДСВ. Повече отвсякога на премиера ще му е необходим човек, на когото би се доверил. А на Симеон той би могъл да разчита по няколко причини.

Първо, царят президент ще си гледа работата и няма да му пречи. Всичките ни държавни глави досега по някакъв начин се бъркаха в политиката.
Оттам дойдоха и бедите между Желев и СДС, между Стоянов и СДС, между Първанов и БСП.

Второ, Симеон ще е добре приетото лице на България в Европа и в света. Особено в година, в която преобладават негативните послания, и влизането ни в Шенген става все по-трудно.

Има и още едно особено важно обстоятелство. Подкрепата на Доган и онези 600 000 гласа на ДПС, които при сегашните отношения между Борисов и Доган няма как да отидат при ГЕРБ. Царят и Доган могат и да загърбят лошите си отношения от края на мандата им, пък и са либерали. А когато става дума за държавния глава, който е над всички, компромис може да се намери. Поне така се надяват в НДСВ днес.(Труд)

http://frognews.bg/news_31039/Simeon_Sakskoburggotski_-_prezident/



Гласувай:
7



1. анонимен - Бог да пази Царя! Амин!
23.01.2011 10:58
Бог да пази Царя!
Амин!
цитирай
2. misbis - dano ne uspee
23.01.2011 11:47
vartiat,su4at..pak do reptila krastoska opriaha. predateli na 4ove6kata rasa
цитирай
3. анонимен - ДО СЕГА НЕ СИ ПОДАЛ ИНДИКАЦИИ ЧЕ СИ ОТ ЧОВЕШКАТА РАСА
23.01.2011 11:55
misbis написа:
vartiat,su4at..pak do reptila krastoska opriaha. predateli na 4ove6kata rasa

цитирай
4. zaw12929 - Президент е фигура представителна ...
23.01.2011 12:13
Президент е фигура представителна за държаватъа- ТОЙ Е ИЗСТРАДАЛ ТАЗИ СВОЯ СЪДБА. И цар да бъде- заслужава го, а кой да бъде- народа ще реши. А вие кого предлагате. С какво е по добър?! Това кажете. Успех!
Не е добра снимката с която го представяте, а той все пак не ви е за подигравка... но изглежда, че всички сме заразени от омраза
цитирай
5. misbis - време е САМИ да реяаваме съдбата си, а не съмнителни „авторитети„ да се правят на спасители
23.01.2011 13:00
не става въпрос за омраза,а за това,че все чакаме някой да дойде и ни „спаси„
нали видяхте как ни „оправи„ за 800 дни? на какво въобще се надявате?
цитирай
6. анонимен - ТАЗИ СНИМКА ТУК Е ИЗВЪН КОНТЕКСТА ЗА ...
23.01.2011 13:06
ТАЗИ СНИМКА ТУК Е ИЗВЪН КОНТЕКСТА ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ МЕСТА
твърдението за подигравка е ограничено.
цитирай
7. meto76 - Точната мисъл на царя беше, че &q...
23.01.2011 13:22
Точната мисъл на царя беше, че "с помощта на прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще се оправим за 800 дни".Аз не видях за тези 800 дни да имаше някакво трудолюбие в българина, освен едни постоянни нападки от леви и десни и техните купени медии, спрямо царя!Нямаше никакво желание за съгласие и изработване на общи приоритети.А царя им беше подал ръка и на десни, и на леви!
цитирай
8. анонимен - ДА ,БЕ.....
23.01.2011 13:30
...МОРГЕН ФРЮ.....
цитирай
9. evrazol - Ама той
23.01.2011 14:07
е сътрудник на дс.
ГЕРБ няма как да го подкрепи.
цитирай
10. meto76 - Това е смешно. Сътрудник на ДС може ...
23.01.2011 14:13
Това е смешно.Сътрудник на ДС може да е Боко,Цецко и съветника на Луканов - Циганчето Костов.За тях е доказано! Но за царя да се твърди такова нещо е направо смешно и рожба на болен мозък!
цитирай
11. анонимен - Бравос
23.01.2011 14:31
meto76 написа:
Точната мисъл на царя беше, че "с помощта на прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще се оправим за 800 дни".Аз не видях за тези 800 дни да имаше някакво трудолюбие в българина, освен едни постоянни нападки от леви и десни и техните купени медии, спрямо царя!Нямаше никакво желание за съгласие и изработване на общи приоритети.А царя им беше подал ръка и на десни, и на леви!

Той стана жертва на синьочервената мъгла, която сега се опитва да приложи същите номера и към Бойко Борисов.
Чувала съм мнението на мой близък, който е ходил 80-те години в Гърция и твърдеше , че били много по-зле от нас, но в един момент всички партии се обединяват и си изкарват страната от тинята. На тези чукундури тук , някой трябва да им обясни, че както я карат, след 20 години няма да имат кого да таковат.
цитирай
12. анонимен - Витаги съм знаела, че зад Бойко стои ...
23.01.2011 14:33
Витаги съм знаела, че зад Бойко стои Царя. За това му вярвам макар, че не съм гласувала.
цитирай
13. анонимен - Дано Бог опази нас
23.01.2011 16:07
от Симеон Сакскобургготски !
След като 2920 дни мъдро ръководеше и "оправяше" Сам и в коалиция нещастна България, време Му е да си гледа старините и хернията, която получи от непрекъснатото вдигане на стандарта ни до европейския.
Времето Му окончателно отмина !
Алилуя и амин !!!
цитирай
14. meto76 - Витаги съм знаела, че зад Бойко стои ...
23.01.2011 16:39
анонимен написа:
Витаги съм знаела, че зад Бойко стои Царя. За това му вярвам макар, че не съм гласувала.

Това са болни фантазии!
цитирай
15. анонимен - царят презедент
23.01.2011 21:43
какво ли е забравил да вземе.
цитирай
16. gadfly - Кобургът е бита карта, колкото и да ...
23.01.2011 22:00
Кобургът е бита карта, колкото и да не им се иска на някои хора...
цитирай
17. анонимен - хахха
24.01.2011 06:23
ТОЧНО КАЗАНО
цитирай
18. анонимен - хаха
24.01.2011 06:23
анонимен написа:
какво ли е забравил да вземе.

ТОЧНО КАЗАНО
цитирай
19. анонимен - ДАЙ БОЖЕ!
24.01.2011 13:33
ТАМ МУ Е МЯСТОТО НА СИМЕОН,ЗАЩОТО ТОЙ Е ПАРАДЕН КОН,А НИЕ ГО ВПРЕГНАХМЕ ДА ОРЕ.ВПР. С ТАЗИ ЦЕЛ ЦАРЯТ ДОЙДЕ 2001Г,НО КОСТОВ ГО ОСУЕТИ.
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ,С АРИСТОКРАТИЧНОТО МУ ПОВЕДЕНИЕ,ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГО ПЛЮЯТ НА ВОЛЯ.
цитирай
20. анонимен - вени
24.01.2011 13:44
КЪМ ФОРУМЦИТЕ-ИМА ВЕЧЕ ИНТЕРНЕТ И ПО-ТРУДНО ЩЕ ВИ МАНИПУЛИРАТ.ЗА ВСИЧКИ КЛЕВМЕТИ-ДОНОСНИК,КОМАРДЖИЯ,ИМОТИТЕ И ПР.ТЪРСЕТЕ ИСТИНАТА.
ЛЯТОТО ЧЕТОХ КНИГАТА ЗА РАЗРАБОТКИТЕ ОТ ДС.,КЪДЕТО ВСИЧКО Е ДОКУМЕНТАЛНО И С ФАКСИМАЛЕТА-НЯМА И НАМЕК ЗА КЛЕВЕТИТЕ.ДОРИ НАПРОТИВ,МОЖЕ САМО ДА СЕ ГОРДЕЕМ С НЕГО.НАПР. НОРВЕЖКАТА КРАЛИЦА ПРАВИ СПИСЪК ОТ 17 ПРИНЦА-КАНДИДАТЖЕНИХИ.И СЕ СПИРА НАЙ-НАПРЕД НА СИМЕОН.
цитирай
21. анонимен - ха ха ха
21.08.2011 15:18
симеон последни-президент.смешно и тъжно с такива президенти българия ще се затрие като държава.дедото май иска още малко имоти да прибере само не зная останаха ли вече такива.не е ли по добре да го изпроводим за мадрид с подходящ екскорт та да го пази от народната любов.
цитирай
22. анонимен - н.в. народът
21.08.2011 15:28
народът ще каже кой ще е следващия президент,но няма да е симеон последни.обществената памет не е толкова къса и помни доста гафове от неговото управление.а и с тази неубуздана лакомия за имоти мадридския крадец е бита карта и е добре хората да забравят за него колкото по бързо толкова по добре.
"by anjela"
цитирай
23. анонимен - симеон интендантски
21.08.2011 15:45
този дедо да не си мисли че сме същите наивници от 2000 г.май забравя че оттогава много неща се промениха а и интернет добре ни отваря очите.така че да си гледа старините и да забрави за президентството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14634618
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930