Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 00:12 - Уън Дзябао: Монополът на държавните банки в Китай трябва да бъде разрушен! Бъдещето е в частните банки!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5546 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 05.04.2012 00:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Премиерът на Китай призова за разчупване на банковия монопол в кредитирането

  04 април 2012 | 05:08 | Агенция "Фокус" Начало / Свят

Пекин. Премиерът на Китай Вън Цзябао призова за разчупване на банковия монопол при отпускането на кредити, който пречи на бизнеса да намира пари за да се разраства. Вън казва, в коментар публикувай на уебстраницата на Китайското национално радио, че правителството трябва да „развали този монопол”, за да се улесни притока на частни капитали във втората по значение икономика в света.
„По отношение на стойността на финансирането, нека честно да заявя, че нашите банки правят печалба твърде лесно. Защо е така? Защото няколко големи банки са в монополна позиция”, заявява той по време на посещение в Южен Китай. „Само обръщайки се към тези банки, можем успешно да вземем заеми , ако отидем другаде е много трудно. Това, което можем да направил за навлизането на частни капитали във финансовата система, принципно, е да прекратим този монопол”, казва той.
В Китай се наблюдава бум на нелегалните кредити, подхранван от кредитните ограничения, което кара висшите лидери да се опасяват от увеличение на лошата задлъжнялост и неплатежоспособност в частния сектор.



http://www.focus-news.net/index.php?id=n1639052



Уън Дзябао: Монополът на държавните банки в Китай трябва да бъде разрушен Раздробяването на големите банки ще бъде най-агресивната реформа в страната от 1978 г. насам, коментира анализатор Препоръчай (6)  
image

 

Китайският премиер Уън Дзябао. Снимка: Ройтерс

 

Китайските държавни банки правят пари „твърде лесно“ и техният монопол трябва да бъде разрушен, за да може частният сектор да получи своевременен достъп до свеж капитал, заяви китайският премиер Уън Дзябао, цитиран от Ройтерс.

Коментарът на Уън е направен дни, след като Пекин даде зелена светлина за финансови реформи, които ще насърчат частните инвестиции в местните банки.

„Честно казано, нашите банки правят пари твърде лесно. Защо? Защото малък брой ключови банки имат монополна позиция и това означава, че единствено там може да отидете за заеми и капитал“, казва Уън.

„Ето защо, като вкараме частния капитал във финансовия сектор, на практика ще разрушим техния монопол“, допълва той.

69-годишният китайски лидер ще се оттегли през 2013 г. - най-голямата рокада в китайското ръководство от десетилетие.

 

  Според експертите, неговите коментари отразяват необходимостта от по-достъпно финансиране за набиращия инерция частен сектор.

 

„Всичко е в детайлите. Нуждата от драстична реформа във финансовия сектор обаче е очевидна“, казва Уилям Оувърхолт, професор от Харвардския университет и автор на „Азия, Америка и трансформацията на геополитиката“.

„Това е етап от китайската икономическа история, когато бъдещият растеж и бъдещите работни места в голяма степен зависят от жизнеността на малкия и средния бизнес и частния сектор като цяло“, коментира той.

Четирите най-големи китайски банки - Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, Agricultural Bank of China и China Construction Bank - отдавна се радват на тотален монопол върху финансовата индустрия. Те контролират 58% от депозитите и над 30% от новоотпуснатите заеми.

През последните години обаче Пекин проведе редица експериментални реформи в някои градове, като например крайбрежния Уънджоу.

През март именно в Уънджоу кабинетът одобри пилотен проект, който един ден може да се превърне в крайъгълен камък за цялостното преобразяване на финансовия сектор. 

Частните инвеститори в града ще бъдат насърчавани да купуват дялове в местни банки, както и да създават финансови компании, се казва в публикувано миналата седмица правителствено изявление.

Пекин се надява, че по този начин изпитващият остър кредитен глад малък бизнес, който е ключов за заетостта в страната, ще получи по-лесен достъп до така необходимото му финансиране.

Позволявайки на частните инвеститори да предлагат заеми чрез банковата система, ще се спомогне и за ограничаване на черния кредитен пазар, където лихвите могат да достигнат 100% годишно.

Според китайската централна банка в края на март 2010 г. черният кредитен пазар в страната  е достигал 2,4 трлн. юана (381,1 млрд. долара), или 5,6% от общото финансиране.

„Когато контролираш инфлацията чрез високи изисквания за резерви, банките отказват финансиране на всички, освен на най-големите си клиенти. Финансовата система задушава малкия и среден бизнес. Тази политика е по лоша от мафията“, казва Оувърхолт.

Раздробяването на големите банки ще бъде „най-агресивната реформа“ провеждана в Китай от 1978 г., смята Алистър Торнтън, икономист на IHS Global Insight.

Той допълва, че подобна реформа е крайно необходима за стабилизирането на китайската икономика. Това от което страната има нужда е комерсиализиран финансов сектор, посочва Торнтън.


http://www.investor.bg/aziia/336/a/uyn-dziabao-monopolyt-na-dyrjavnite-banki-v-kitai-triabva-da-byde-razrushen,132601/

http://svejo.net/1476512-globalization-uan-dzyabao-monopolat-na-darzhavnite-banki-v-kitay-tryabva-da-bade-razrushen-badeshteto-e-v-chastnite-b

Още по темата Китай тихомълком облекчава рестрикциите пред чуждите капитали   Уън: Китай ще ускори икономическите реформи, за да понижи рисковете   Китай обяви подробен план за либерализиране на капиталовите потоци   Уън Дзябао: Китай ще започне да прецизира икономическата си политика   Китай планира облекчаване на кредитирането



Гласувай:
3



1. meto76 - Да живей, живей труда другари ки...
05.04.2012 00:21
Да живей, живей труда другари китайски комунисти! Сто и колко милиардера имаше в Китай и всичките членове на партията.То като в Русия и там всички крадци членове на "Единна Россия".
цитирай
2. bojo12345 - По комунистически.....
05.04.2012 08:19
"Да живей , живей труда - на народа на гърба"
Къде комунягите не станаха мастити богаташи?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14630125
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930