Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2012 21:08 - Европейският парламент и България трябва да ратифицират АСТА
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2657 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 08.04.2012 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Европейският парламент и България трябва да ратифицират АСТА

 от Георги Дамянов
Искам да подчертая, че това е моето лично мнение и не ангажирам Министерство на културата с него.

Аргументите за това мое становище са:

ACTA цели създаването на всеобхватна международна правна рамка, която да създаде условия за по-ефективна защита на правата върху интелектуалната собственост (ПИС). Защитата на правата на интелектуалната собственост е от голямо значение и за насърчаване на иновациите и иновационната дейност. ACTA ще донесе ползи за износителите от ЕС, които са ползватели на интелектуални права, които понастоящем понасят щети от систематични и широкомащабни нарушения в чужбина на притежаваните от тях авторски права, права върху търговски марки, патенти, дизайн и географски означения. Чрез АСТА се създава законова рамка за борба с вноса и търговията с фалшиви и контрабандни стоки, като вносът на такива стоки в страните от ЕС непрекъснато се увеличава. За 2010 година стойността на такива внесени стоки в ЕС е бил за 8 млрд. евро, което води още до непреки загуби за бюджета от невнасяне на мита, такси и данъци, а също така и до загуба на милиони работни места само в страните от ЕС. Н този смисъл споразумението защитава правата на гражданите на ЕС, предпазва тяхното здраве и живот. В същото време ACTA представлява едно балансирано споразумение, тъй като то изцяло зачита правата на гражданите и взема предвид опасенията на по-значителните заинтересовани страни като потребители и интернет доставчици.

Баланс на Споразумението

АСТА няма пряко действие върху гражданите и юридическите лица в отделните страни и дори и след неговото влизане в сила не може да има директно позоваване на неговите клаузи от притежателите на права на интелектуална собственост. Конкретни ползватели на права на интелектуална собственост не могат да се възползват директно от неговите клаузи, ако съответната държава, на чиято територия се осъществяват техните търговски операции, не са въвели и съответните изисквания в своите закони.

Член 3 от АСТА изрично определя, че Споразумението не се прилага по отношение на права, които не са защитени съобразно законите на страните. АСТА не въвежда определения за нови видове права на интелектуална собственост и не криминализира нови нарушения на тези права. В АСТА се съдържат изрични разпоредби, че всеки правопритежател, който поиска прилагане на процедурите за защита на своите права, следва да предостави адекватно обезпечение или гаранция, за да бъде защитен ответника, както и убедителни доказателства пред компетентните органи, че правото му е нарушено.

Наказателна отговорност на потребителите

В частта от АСТА относно прилагане на нормите на наказателно право са обхванати умишленото фалшифициране на търговски марки и пиратството на авторски и сродни на тях права, в търговски мащаб, като това са и условията, приложими и за нарушения при използване на цифрова среда. Дейностите, развивани в търговски мащаб, включват извършването на търговска дейност с цел извличането на пряка или непряка икономическа или търговска изгода. АСТА не съдържа клаузи относно наказателна отговорност на индивидуалните потребители.

Граждански права и свобода на Интернет

Необосновани са твърденията, че АСТА нарушава гражданските права и свободата на ползване на Интернет. Защитата на гражданските права е изрично предвидена в АСТА. Целта на ACTA е да се бори с мащабна нелегална дейност, зад която много често стоят криминални организации. Тя не обхваща действията на обикновените потребители в ежедневния им живот.

Член 4 от АСТА предвижда изрично спазването на неприкосновеност на личния живот и правилото за неразгласяването на информация, която би била в противоречие с действащото законодателство, с международните принципи за неприкосновеност, с обществения интерес или която би накърнила законните търговски интереси на конкретни предприятия. Член 6 от Споразумението предвижда, че процедурите по правоприлагане следва да са "справедливи и безпристрастни и да гарантират подходяща закрила на правата на всички участници в тях", както и, че "всяка от страните следва да взема предвид необходимостта от пропорционалност между сериозността на нарушението, интересите на трети страни и приложимите мерки".

Няма разпоредби в ACTA, които да ограничават свободата на интернет или да налагат промяна на настоящото статукво, що се касае до потреблението в интернет от гражданите. ACTA не предвижда и не налага цензуриране или закриване на уебсайтове. АСТА дава възможност на хората да продължават да използват интернет пространството и социалните си мрежи точно както по-рано (например Twitter и Facebook), без да се налагат никакви промени. Компютрите и клетъчните телефони на гражданите няма да се проверяват. Това, което е забранено, е нарушаването на авторски и сродни права с комерсиални цели и то и сега забранено, както в България, така и в ЕС.

ACTA не съдържа правила за ограничаване на интернет сайтове, нито пък задължава интернет доставчиците да наблюдават или филтрират съдържанието на техните потребители. ACTA е напълно съвместимо с настоящото законодателство в ЕС, което е в сила от 2000 г. (Директива 2000/31/ЕО за електронната търговия) и не променя нито страница от него. По отношение на случаите на заобикаляне на ефективни технологични мерки (т.нар. декодиращи средства), предвидените в АСТА правила в член 27, параграфи 5-8, напълно отговорят на Директива 2001/29/ЕО за информационното общество.

Влияние на АСТА върху националната регулаторна рамка в България.

АСТА не налага изменения на правната рамка в България. И досега в действащото българско законодателство видовете мерки, които могат да се прилагат за определени престъпления срещу интелектуалната собственост от областта на гражданското право, мерките за граничен контрол, наказателното право и прилагането в цифрова среда са факт и са конкретно разписани в Закона за авторско право и сродните му права, Закона за марките и географските означения, Закона за патентите и регистрацията на полезните модели, Наказателния кодекс, Закона за електронната търговия. В много случаи нашето законодателство, особено по отношение на наказателните мерки, предвижда по-строги санкции за нарушителите. Не се налага въвеждането на нови мерки или промяната на съществуващи такива.

Аналогична е оценката на Европейската комисия - споразумението не изисква ревизия на стари или приемането на нови нормативни актове, както и няма да налага на държавите-членки да ревизират своите законови мерки или инструменти, за да отговарят на законодателството на ЕС.

Според мен АСТА е един цивилизационен международен акт, който показва нивото на развитие на дадено общество и за България би било чест да се присъедини към него като се има предвид, че договорът е подписан от представители на най-развитите икономически и в същото време най-демократични държави в света.


http://www.capital.bg/interaktiv/debati/34_triabva_li_evropeiskiiat_parlament_da_podkrepi_acta/1762927_triabva_li_evropeiskiiat_parlament_da_podkrepi_acta/#pro


http://svejo.net/1480380-globalization-evropeyskiyat-parlament-i-balgariya-tryabva-da-ratifitsirat-asta



Гласувай:
3



1. анонимен - иди се прегледай !
09.04.2012 04:20
иди се прегледай !
цитирай
2. анонимен - Да ходи да се хвърли от някой блок!
09.04.2012 13:13
...
цитирай
3. plamo - Май "aristotelis"е ...
09.04.2012 15:15
Май "aristotelis"е имал в предвид такива като тебе,вечно наведени и разкрачени към "големите демокрации"!
цитирай
4. kostadin - Момче, не пиши такива абсолютни ...
09.04.2012 18:11
Момче ,не пиши такива абсолютни глупости!
На всички е ясно ,че властимащите са го направили преди даже да се обсъди проблема и те ще се опитват отново и отново да ни заврът и този колец.

Но ако си разумен човек, би следвало да си наясно ,че всичко създадено от хората е за хората а не за извличане на печалба за елита, който печати хартийките наречени пари и т. н. закони с които поразяват единственото, което имаме - живота ни.
цитирай
5. lori77 - Не мога да се съглася с автора на с...
09.04.2012 18:14
Не мога да се съглася с автора на статията. Освен това, считам, че е написал неща, в които сам не е убеден. Последствията от една такава ратификация са прекалено сериозни, за да бъдат взети такива лековерни решения. Не случайно протестите са толкова мащабни и вдигнаха на крак хора от толкова страни. Аз лично за себе си съм против ратифицирането на АСТА и няма да позволя да бъда манипулирана от автори, на които плащат, за да сътворяват такива безумия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14635537
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930