Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2012 15:37 - Рон Пол: ПРОВАЛИ ЛИ СЕ КАПИТАЛИЗМЪТ?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4543 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 29.04.2012 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОВАЛИ ЛИ СЕ КАПИТАЛИЗМЪТ?
  • Д-р Рон Пол е либертарианец, член на Конгреса от Републиканската партия и кандидат за президент на САЩ през 2008 г.Тази статия от Първа част на книгата му " Стълбовете на просперитета" е публикувана на сайта на Института "Мизес" на 16.04.2008 г.

В момента е общоприето и политически правилно да се обвиняват така наречените ексцесии на капитализма за икономическите проблеми, пред които сме изправени и особено за измамата Уол Стрийт, която стои в центъра на бизнес новините. Политиците със сигурност трупат дивиденти от демагогстването по въпроса, без, разбира се, да обръщат внимание на измамата и мошеничеството в бюджетните фокуси на федералното правителство – за които те са директно отговорни. Вместо това, именно правителството дава шанс на кейнсианската тълпа, която командва парада, да атакува свободните пазари и да загърбва проблема с твърдата валута.

И отново чуваме същата песен: „Капитализмът се провали; имаме нужда от повече държавен контрол върху целия финансов пазар.” Никой не пита защо изхарчените милиарди и хилядите, изписани с регламенти, страници от последната масирана атака срещу капитализма през 30-те години, не попречиха на измамата и мошеничеството на Енрон, УърлдКом и Глобал Кросингз. Този провал със сигурност не може да се е получил поради недостиг на регламенти.

Това, за което определено не се говори е, че всички финансови балони са пренаситени с изобилие от шумна реклама, спекулация, задлъжнялост, алчност, измама, груби грешки в инвестиционната оценка, немарливост от страна на анализатори и инвеститори, огромни приходи на книга, убеждението, че е настъпила нова ера и над всичко – очаквания до небесата.

Когато балонът се надува, няма оплаквания. Когато се пукне, започва играта на обвиненията. Тя важи особено за века на надлъгването и се играе с величествен размах. Бързо се превръща във философски, партизански, класов, поколенчески и дори расов въпрос. Докато се избягва действителната причина, соченето с пръст само затруднява решаването на кризата и още повече подкопава принципите, върху които сe градят свободата и благополучието.

Никсън беше прав – едно време – когато заяви „Сега всички сме кейнсианци”. Цял Вашингтон в синхрон твърди, че сме докарани до днешното положение от прекалено голяма доза капитализъм. В момента единственото решение пред централните плановици във Вашингтон е кои лобистки групировки да продължат да се облагодетелстват от предстоящата имитация на реформа. Силно ще се активизират разните инвеститори на Уол Стрийт, корпорациите, военно-промишленият комплекс, банките, работниците, профсъюзите, земеделците, политиците и всички останали.

Но това, което не се дискутира, е действителната причина и престъпните ексцесии, които с главозамайваща скорост излизат наяве. Същата реакция се получи и през 30-те години в Съединените Щати, когато нашите политически ръководители трябваше да реагират на много сходни ексцесии, допуснати, за да се сринат през 1929 година. Неспособността по онова време да се разбере проблема доведе до удължаване на депресията. Тези грешки позволиха на сегашните ни проблеми да се разгърнат в много по-широк мащаб. Вижте неспособността да се справим с причината за балона през 80-те и японската икономика, която продължава да е с нулев ръст и на рецесионното ниво, а борсовият й пазар да е приблизително на една четвърт от върховите си стойности преди 13 години. Ако не внимаваме, а досега не се забелязват признаци на внимание – ние ще извършим същите грешки, които ще попречат да настъпи така необходимото подобрение, обуславящо възобновяването на икономическия растеж.

През 30-те беше доста популярно да се заклеймява алчността на капитализма, златния стандарт, липсата на регулиране и липсата на държавно застраховане на банковите депозити срещу икономическата катастрофа. Бизнесмените станаха изкупителната жертва. В резултат на това бяха направени промени и беше институционализирана социално-военната държава. Лесният кредит стана свещеният граал на монетарната политика, особено при Алън Грийнспан, „върховният Маестро”. Днес, въпреки предполагаемата защита от заложените в системата държавни програми, ние се оказваме в още по-голяма бъркотия от когато и да било. Балонът е по-голям, бумът продължи по-дълго и цената на златото умишлено се подкопава като икономически сигнал. Монетарната инфлация продължава с невиждан досега ръст в неистовото си усилие да подпре цените на борсата и да запази жилищния балон, като същевременно избегне неизбежните последици от лесния кредит. Всичко това се прави, защото ние не желаем да признаем, че сегашната политика само подготвя сцената за огромен спад в стойността на долара. Всички се страхуват от това, но никой не иска да се заеме с решаването на проблема.

Невежеството, както и неодобрението към естествените ограничения, които капитализмът и стабилните пазари налагат върху пазарните ексцесии, карат сегашните ни лидери да отхвърлят капитализма и да го обвиняват за всички проблеми пред нас. Ако тази заблуда не се коригира и капитализмът се дискредитира още повече, ще се стигне до унищожаване на благополучието, породено от свободният пазар.

Наяве излизат корупцията и измамата в счетоводните практики на много компании. На някои им се иска да ни наведат на мисълта, че това е неразделна част от свободния пазарен капитализъм. Ако наистина имахме свободен пазарен капитализъм, нямаше да има гаранции, че няма да има измама. Но при констатирането на измама, с нея ще се занимаят блюстителите на закона, а не политиците в Конгреса, които можеха да „предотвратят” такива проблеми, но вместо това избраха да политизират въпроса, същевременно използвайки възможността да прокарат нови, безсмислени кейнсиански регламенти.

Не би трябвало да заклеймяваме капитализма, тъй като капитализъм не сме имали. Капиталистическата система предполага твърда валута, а не манипулирана от централната банка книжна валута без покритие. Капитализмът се гради върху доброволни договори и лихвени проценти, които се определят от спестяванията, а не са кредитно творение на някоя централна банка. Не може да се говори за капитализъм, когато системата се задъхва от неразбираеми правила за сливанията, придобиванията и борсовите продажби, редом с контрол върху работната заплата, контрол върху цените, протекционизъм, субсидии за корпорациите, международно управление на търговията, всеобхватни и наказателни корпоративни данъци, привилегировани държавни договори за военно-промишления комплекс и външна политика, контролирана от корпоративни интереси и инвестиции в чужбина. Да прибавим към това и неадекватното централизирано федерално управление на селското стопанство, образованието, медицината, застраховането, банковото дело и социалното осигуряване. И ако това е капитализъм!

Няма логика да се заклеймява свободният пазарен капитализъм за случващото се днес. Доказателства за съществуването на капитализма днес няма. Ние сме затънали дълбоко в интервентско- планова икономика, която дава възможност на политически обвързаните с двете партии групировки да трупат крупни облаги. Може да се заклейми измамата и сегашната система, но тя трябва да се нарече с истинските й имена – кейнсиански инфлационизъм, интервенционизъм, и корпоратизъм.

Извън дискусиите остава и днешното изобилие от банкрути, което е ярко доказателство, че изопачаваните факти и откровени лъжи, извиращи от дългогодишна спекулативна оргия, са били предсказуеми.

Първо, Конгресът би трябвало да разследва федералното правителство за счетоводна измама и мошеничество особено при отчитане на бъдещи задължения като социалното осигуряване както и за унищожаване на богатството от монетарната система. Тези проблеми са по-големи от всичко останало в корпоративния свят и са отговорност на Конгреса. Нещо повече, именно определеният от правителството стандарт и неговата монетарната система са основните причини, допринесли за цялото безредие на Уол стрийт днес. Където е налице измама, с нея трябва да се занимаят по-скоро щатските власти, а не федералните, а щатските власти може да прилагат тези закони без никаква помощ от Конгреса.

Второ, ние наистина знаем защо се получават финансовите балони и, нещо повече, знаем от историята, че те редовно се свързват с спекулация, прекомерна задлъжнялост, необуздани обещания, алчност, лъжи и измами. Тези проблеми са описани от доста наблюдатели по времето, когато се натрупват през 90-те години, но на предупрежденията не се обръща внимание поради една единствена причина. Всички реализират луди печалби, но нехаят, и онези, на които се припомня историята, се успокояват от председателя на Федералния резерв, че „този път” е настъпила нова икономическа ера и да не се притесняват. Говори се, че всичко може да се обясни с увеличението на производителността.

Но ние сега знаем, че това просто не е така. Спекулативните балони и всичко онова, на което сме свидетели, са последица от огромни суми лесен кредит, сътворен от въздуха от Федералния Резерв. По същество нямаме никакви спестявания, които са един от основните двигатели при капитализма. Илюзията, създадена от ниските лихвени проценти, увековечава балона и неприятните явления, които вървят с него. И това не е по вина на капитализма. Ние сме изправени пред система на инфлационизъм и интервенционизъм, безотказно водеща към балонна икономика, която непременно свършва лошо.

Досегашната оценка на администрацията, Конгреса и Федералното бюро не вещае нищо добро за икономическото ни бъдеще. Те не предлагат нищо различно, и това няма как да помогне, а може единствено да ни приближи до национален банкрут, рязко понижение на долара и по-нисък стандарт на живота за повечето американци, както и по-малко свобода за всички нас.

Това е лош сценарий, който няма защо да се случва. Но е невъзможно да се съхрани системата ни, ако се позволи на критиците да обвиняват капитализма и се отхвърли стабилната монетарна политика. По-големи разходи, по-голяма задлъжнялост, по-лесни кредити, по- изкривени лихвени проценти, повече регулиране върху всичко и още по-голяма намеса извън граница скоро ще ни докарат до неудобното положение да решаваме съдбата на цялата си политическа система.

Ако изберем свободата и капитализма, бихме възстановили долара до нивото му на стоков или златен стандарт. Федералните разходи биха се намалили, подоходните данъци биха се понижили и спестяванията, дивидентите и доходите от продажбата на активи не биха се облагали с данъци. Регулирането би се намалило, субсидиите за лобистките групировки биха спрели, а протекционистките мерки – забранени. Външната ни политика би се променила и бихме върнали войските у дома.

Не можем да разчитаме на правителството да възстанови доверието в пазарите; това може да се направи единствено от достойни за доверие хора. Всъщност липсата на доверие в ръководните кадри на Уол стрийт е здравословна, защото е заслужена и поражда предпазливост. Същата такава липса на доверие в политици, бюджетен процес и монетарна система биха послужили като здравословен стимул за реформата в държавното управление, от която имаме нужда.

Пазарите са по-добър регулатор от държавата. Фактът, че виждаме в държавното регулиране наш защитник, значително допринася за манталитета на балонната икономика.

Тези действия биха създали климат за освобождаване на творческата енергия, необходима единствено, за да се постави всичко в услуга на потребителя, което е и същността на капитализма. Ще се сложи край на системата, неизбежно подхранваща корпоративно-държавното връзкарство, която ни докара до сегашното продължително бедствие.

Не капитализмът ни доведе до тази криза на доверието, която сега се шири в корпоративния свят, ами липсата на свободни пазари и твърда валута. Конгресът наистина трябва да участва, но без да бъде главният участник. Работата на Конгреса е да не пречи.

_____________________________________http://atlas-bg.eu/provali-li-se-kapitalizmt.html


http://svejo.net/1501593-globalization-provali-li-se-kapitalizmat
Гласувай:
5
01. liliyanaandreeva - Провали се Филибето - прослави се ...
29.04.2012 18:52
Провали се Филибето -
прослави се Факултето;
провали се капитализма -
прослави се каморизма;
българите се провалиха -
и Ориента възродиха!...
цитирай
2. momchil - Доста хора вече твърдят така. За ...
29.04.2012 21:20
Доста хора вече твърдят така. За съжаление мозъците на болшинството са бетонирани от социалистическо кейсиниански идеи и нормалната здрава житейска логика трудно прониква. Сякаш мозъкът е разделен на две. Когато собственият им бизнес носи печалба мислят пазарно, когато не върви почват да дрънкат соц глупости или кейсинианки такива.
цитирай
3. liliyanaandreeva - Вместо аграрна приватизация и р...
28.05.2012 14:41
Вместо аграрна приватизация и реформа направиха агарянска реституция!
цитирай
4. hatanasov - Провали се само...
01.06.2012 14:14
СеСеСеРе!
цитирай
5. liliyanaandreeva - Да! И подменихме чавдарчетата с ...
01.06.2012 15:04
Да! И подменихме чавдарчетата с чаавета, Аспарух с Азис, комуните с катуни и комсомола с молове!
цитирай
6. liliyanaandreeva - ТАЙНА ДОКТРИНА Тайно ...
01.06.2012 15:07


ТАЙНА ДОКТРИНА


Тайно подмениха те Еллада с Аллах –
браво, ашколсун и машаллах!...
Атина тайно сменят с Айшето
и кувента наш – с мешарето…
Толкоз упорити страсти, олелия –
за да станем пълна цигания…
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13037845
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9759
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031