Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2010 19:50 - Русия - страх от радиация
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1970 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 06.12.2010 19:51


Русия - страх от радиация  


Русия има амбициозни планове за строеж на нови 38 атомни реактора на своя територия в близките 20 години. Социологически проучвания сочат, че около 40 на сто от руснаците не виждат алтернатива пред развитието на атомната енергетика.

Въпреки това хора, които живеят близо до атомни обекти, още се страхуват от втори Чернобил и настояват за повече социални облаги.
 
На пръв поглед река като река, с палавото име Теча. Само, че тя е много отровна. По времето на Съветския съюз намиращият се наблизо военен завод "Маяк" години изхвърля в Теча радиоактивни отпадъци. А хората се къпят, пият от водата.

Венера Вафина:
- Не са ни казвали, че реката е замърсена. Казвали са ни, че някакви отпадъци са попаднали във водата, но и дума не ни е казвана за радиация.

Навремето "Маяк" произвежда плутоний за съветските атомни бомби. В края на 50-те години 200 души загиват, а повече 200 000 са фатално облъчени при авария на завода. Днес на "Маяк" се преработва отработено ядрено гориво, включително това от "Козлодуй". Радиационният фон е нормален, но еколози твърдят, че край Теча радиацията още е опасна.

Хайнц Смитал, "Грийнпийс":
- Измервам външния радиационен фон и той е много повече от нормалното ниво. А ако живееш тук, значение има не само радиационния фон, но и радионуклидите, които можеш да вдишаш или погълнеш. Така, че общият риск е много по-висок, отколкото показват измерванията.

Сега корпорацията "Росатом" отделя милиони за почистването на района. Но болестите и страхът от радиация вече са се загнездили у хората. Призракът на Чернобил не е изчезнал и във Волгодонск в Ростовска област. Там екипът ни посети една от най-новите руски атомни централи. Първият й блок е пуснат преди 10 г., вторият работи вече в тестов режим, още два са в процес на строителство.

Светлана, жител на Волгодонск:
- Много ни е страх, развалиха ни природата. Тук, на Дон, идваха да почиват много хора от Москва, от Ленинград, а сега не идват.

Репортер:
- Но не мислите ли, че властите са извлекли уроци от Чернобилската катастрофа?

Светлана, жител на Волгодонск:
- Властите си направиха пари и електричество и го изнасят в чужбина, а от нас взимат много пари за тока.

Волгодонск е типичен провинциален град, където ладите са повече от вносните автомобили, а средната заплата е малко над 200 долара, нищо че в близката централа плащат в пъти повече. Преди 7 г. руските власти отмениха социалните надбавки за живеещите близо до атомни централи. Сега хората си ги искат обратно, включително по-евтиния ток.

Ирина Бахчинская, жител на Волгодонск:
- Токът не идва при нас направо от централата. Той минава през Ростов и докато стигне до тук върху цената се трупат надбавки. Чувала съм даже, че в Ростов токът е по-евтин, отколкото при нас, които сме съседи на централата.

Според местните власти страховете във Волгодонск са неоправдани, защото атомните блокове са добре обезопасени. Но мнозина експерти смятат, че атомният ренесанс в Русия ще бъде възможен не само с помощта на нови технологии и реактори, но и с повече грижа за умовете, здравето и парите на обикновените хора.
Автор: Цветана Кръстева, кореспондент на БН

http://bnt.bg/bg/news/view/42254/rusija_strah_ot_radiacija


Тагове:   радиация,


Гласувай:
2



1. balgarski7vinarki - Tiahnata varhushka e strashna
06.12.2010 20:09
Nashata e chervei v sravnenie s tamoshnite.
Klaniat se na Kosmosat, a v sashtnost mu prechat.Gordeiat se che sa negova strana- kosmicheska de.
Tova e.
Kosmosat v sluchaia e Kosmos - / niamam bukva .. na klaviaturata ,napr. kato v dumata pluh-grizach i t.n. /
Niamam predvid Kosmicheskia Satana , toi e drug / imam predvid razlichen/
цитирай
2. liliyanaandreeva - АЕЦ са убийци...
06.12.2010 20:16
Не се лъжете!Вижте гърците!Гъркът е хитър!Да не би да нямат пари или им липсват покровители та не строят АЕЦ?Те си знаят интереса!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14634281
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930